Nyheter.

2020-10-01 20:13
Från mötet med Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen. Bild: Zanna Nordqvist
Från mötet med Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter fem års väntan – familjen får stanna i Sverige: ”Jag finns på riktigt”

Familjen Hosseiny har levt i limbo efter att de fått avslag på sina asylansökningar men inte kunnat utvisas med tvång. Hundratals familjer lever i samma situation i Sverige, men nu har Zahra, Habib och deras två barn fått uppehållstillstånd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Zahra och Habib Hosseiny har levt i Sverige i fem år tillsammans. Deras äldsta barn föddes i Turkiet när de var på väg till Sverige och var bara 25 dagar när de kom. Deras yngsta föddes 2017 och är idag tre år. Familjen har levt i Sverige utan tillstånd då de fått avslag på sina asylansökningar. Senast Dagens ETC träffade Zahra Hosseiny för två veckor sen sa hon att hon gett upp hoppet om att få uppehållstillstånd i Sverige, trots att de beviljats ny prövning i våras. Hon pratade om att fly vidare till ett annat land.

– Det känns som att jag svävar i en bubbla som när som helst kan spricka, säger Zahra Hosseiny då.

Bild: Zanna Nordqvist

Igår ringde Zahra Hosseinys advokat till henne, och några minuter senare ringde hennes mans advokat till honom.

– Det var helt otroligt, jag kunde inte tro vad de sa fast de ringde oss efter varandra. Jag trodde det var fel, säger Zahra Hosseiny idag när hon ringer upp och berättar nyheten.

Advokaterna sa att hela familjen fått uppehållstillstånd. Alla handlingar och dokument de behöver finns och väntar på dem.

– De skickade beslutet till oss och jag läste det flera gånger för att vara säker på att det är sant, det är på riktigt. Med ett samtal har hela livet förändrats, säger hon.

Dagens ETC har följt familjen och träffat dem efter att de fått avslag, när Zahra Hosseiny deltagit i en tyst protest mot utvisningarna till Afghanistan och för två veckor sedan när hon träffade Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen.

Natten till idag hade Zahra Hosseiny svårt att sova. Tankarna snurrade, men när hon vaknade imorse hade glädjen landat.

– Jag är inte ens orolig! Det här är första dagen på fem år som jag känner att jag är välkommen, jag finns på riktigt. Jag är här, säger hon.

Uppehållstillstånden gäller i tre år, sedan krävs det att familjen kan försörja sig själva för att de ska få permanenta uppehållstillstånd.

– Det är det man får nu, det längsta. Men det är fantastiskt. Vi kommer klara oss, säger Zahra Hosseiny och tar ett djupt andetag innan hon fortsätter:

– Det är helt fantastiskt, någonting man både vill få uppleva och aldrig vill behöva uppleva.

Samtidigt går hennes tankar till dem som ännu väntar på besked eller lever i Sverige med avslag och beslut om utvisning.

– Jag är ledsen att jag inte kan dela den här glädjen på riktigt med dem som inte har uppehållstillstånd, de som väntar, de som åkt till Frankrike. Jag bara hoppas att allt ska gå bra för dem också.

Nu vill Zahra Hosseiny börja studera, så fort som möjligt. Samtidigt har inte tankarna landat ännu, och det som nyss kändes omöjligt att nå är plötsligt här. Nu ska de få information från Migrationsverket och andra myndigheter i Sverige, och Zahra Hosseiny säger att hon längtar efter att få komma igång med sitt nya liv.

– Jag är fortfarande yr, men varje sekund nu känns som guld för mig, så värdefull är tiden. Det känns som att jag är född på nytt, mina drömmar är inte bara drömmar längre. Jag är i mina drömmar nu, och jag ska flyga. En dag ska Sverige vara stolta över mig, och nöjda med att de gav mig den här tryggheten och friheten. Nu ska jag göra allt jag drömde om innan vi fick avslag, säger hon.

När de precis fått beskedet kramade Zahra och Habibb Hosseiny om varandra. Deras son som nu är fem år gammal tittade på dem och frågade varför de både skrattade och grät.

– Han var förvånad, men vi sa till honom att ”vi får stanna i Sverige. Du kommer få ett tryggt och lyckligt liv här, utan krig”. Man kunde se glädjen i barnens ansikten. Hela vår familj är jätteglada nu, säger Zahra Hosseiny.