Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-11-18 18:15
Puffetikett
Dagens ETC

Vi behöver ett vaccin – mot coronakrigare

Så många har tappat koncepten under den här pandemin. Vissa på grund av rädsla, andra mer kalkylerat. Senaste exemplet: Annika Strandhäll. Det blir bara position och polemik. Coronakrig. Från en tidigare minister, vars uppdrag är – borde vara – att förankra och förklara regeringens strategi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är kravställarens fasta blick när Ulf Kristersson (M), mot en blygrå himmel, tittar direkt in i kommunikationsavdelningens kamera och säger: WHO uppmanar Sverige att rekommendera munskydd, ändå gör vi inte det. Varför?

Sedan lägger han ut texten för Sveriges Radio:

”WHO är helt entydig i sin rekommendation, och har blivit allt tydligare. De flesta länder använder munskydd. I Sverige påpekar andra att det inte finns stöd för att det fungerar. Jag tycker att regeringen måste ge sin samlade bild av om detta vore bra eller inte.”

Han får medhåll av Kristdemokraterna, tillsammans ska de lyfta frågan på nästa veckas partiledarmöte.

Moderaterna gillar signalpolitik.

Moderaterna älskar utspel som underminerar statsminister Stefan Löfven. Identifiera en svag punkt. Ta fram en konträr linje. Pröva hur den landar hos opinionen.

Detta senaste utspel doftar starkt av det vi under året sett i USA, där corona – och strategier mot smittspridning, inte minst munskydd – kommit att överföras till värderingar, med resultat att demokrater anser att republikaner medvetet dödar människor samtidigt som republikaner anser att demokrater vill upplösa medborgerliga friheter och störta marknadsekonomin.

Det är inte vackert.

Det minskar förtroendet för myndigheter och lockar människor att fatta usla beslut för sig själva och andra.

Moderaterna har inte övertygat sedan pandemin började.

Men de har inte varit värst i klassen.

Jimmie Åkesson (SD) drev redan i våras på för munskydd, bara för att sedan hasa upp i riksdagens talarstol med snuva – naturligtvis utan munskydd.

Ebba Busch (KD) har implicit anklagat regeringen för folkmord och insinuerar att svenskar i förorten har förvärrat sin egen situation på grund av ”kulturspecifika orsaker”, som att hårt drabbade somalier inte skulle ha ”samma tradition av skriftlig information eller av medicin”. Sedan gick hon på fest med 300 hotshots.

Allt kan exploateras, även en pandemi.

Med sådana vänner är det inte svårt att verka måttfull.

Moderaterna har mest ägnat pandemin åt att kritisera regeringen för att testa för få, alltid utan att vilja ta ansvar för vad som sker i borgerligt styrda regioner.

En klassisk bild är annars när Stockholms moderata trafikregionråd Kristoffer Tamsons nedlåter sig till att kliva på tunnelbanan för att kommunicera att alla bör överväga munskydd för det kommer helt säkert att bli trängsel.

Han ser ut som en påfågel som kastats ned i ett akvarium.

Var är jag?

Vad är detta för främmande värld?

Kristoffer Tamsons är alltså den som skulle kunna se till att kollektivtrafiken växlar upp och minimerar trängsel. Istället satsar han på fortsatta biljettkontroller.

Men, allt detta lagt åt sidan: Ulf Kristersson har rätt.

WHO har en tydlig rekommendation att införa munskydd för trånga utrymmen, men munskydd är alltid att betrakta som komplement till avstånd och handtvätt.

Regeringen?

Ingen åsikt.

Regeringen har konsekvent skjutit över den här frågan till Folkhälsomyndigheten (FHM), vars hållning idag är identisk med den som Anders Tegnell tidigare uttrycktt i Dagens ETC: Munskydd riskerar att skapa falsk trygghet, människor slutar att distansera sig. Det saknas forskning som belägger positiva och negativa effekter.

Är det en rimlig hållning?

Kanske. Kanske inte.

Men vi har nu nått den punkt där regeringen inte längre kan hävda att munskydd är en medicinsk fråga som helt ligger på expertmyndighetens bord. Det fungerar inte.

Regeringen måste kunna motivera sitt beslut.

Ansvaret är till sist politikernas, inte tjänstemännens.

Regeringen har valt att luta sig tungt mot FHM. För tungt, för passivt, om inte Stefan Löfven och andra med egna ord kan förklara varför de tycker att Sverige gör rätt som väljer bort munskydd till skillnad från väldigt många andra länder.

Varför?

Den frågan vill Ulf Kristersson ha besvarad.

Det vill jag också.

Vi befinner oss i en exceptionell situation.

Fler än 6 000 döda. Alla är direkt påverkade, alla lever med en oro för hälsa och ekonomi. Vad finns kvar när vi kommer ur detta?

Vi behöver öppen och orädd debatt, utan stigmatisering.

Vi behöver saklig information, destillerad, just detta att regeringen måste kunna hantera uppdraget att ge alla den samlade bilden, istället för att vinka iväg oss till Johan Carlsons zoomgryniga kök.

Vi behöver makthavare som tar sitt ansvar, i varje led – kommunalt, regionalt, nationellt.

Vi behöver däremot inte fler coronakrigare.

Så många har redan tappat koncepten under den här pandemin. Vissa på grund av frustration och rädsla. Andra mer kalkylerat, att man direkt förstod att det finns poänger att plocka i varje liksäck som rullas ut från sjukhus och äldreboenden.

Det är privatpersoner, journalister, ledarskribenter, läkare, forskare, politiker.

Jimmie Åkesson är coronakrigare.

Ebba Busch är coronakrigare.

Men de finns också på vänsterkanten, dels gruppen som militant försvarar FHM och hävdar att det vore horribelt att i realtid granska och ompröva Sveriges strategi, dels gruppen som är övertygad om att regeringen väljer att offra liv för att rädda företagen. Det senare är inte utan poäng. Strategin blottar den som inte kan isolera sig. Men tonläget!

Använder du inte munskydd är du klassföraktande fascist, säger ett läger.

Använder du munskydd är du imbecill, säger ett annat.

Det här får FHM svara på, säger regeringen.

Våren var fruktansvärd. Total polarisering, särskilt i sociala medier. Sedan kom sommaren med lägre smittspridning och mer dämpade röster. Hösten? Det bådar inte gott.

Annika Strandhäll (S) har just detta uppdrag att förankra och förklara den svenska strategin. Men så ser hon Moderaterna fråga om munskydd. Hon twittrar:

”Det står alla fritt att använda munskydd. Det står även Ulf Kristersson fritt att använda munskydd på bilden.”

Han står alltså utomhus. Bilden är knappast nytagen.

Nej, det här duger faktiskt inte.

Hon vet att Ulf Kristersson menar munskydd i trånga utrymmen, exempelvis kollektivtrafiken. Men hon låtsas inte förstå.

Står alla fritt?

Det är ovärdigt.

Annika Strandhäll är coronakrigare.

Bara position och polemik.

En tidigare minister!

Medborgarna förtjänar så oerhört mycket mer.