Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-08-06 03:00
Bild: Dagens ETC / Beth Nakamura/The Oregonian/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Vem bränner Bibeln i Portland?

Bibeln bränns, en video blir viral. Högern sluggar nu vilt mot Black lives matter som anklagas för att bete sig som religionshatiska nazister. Men för den som vill vara källkritisk är avsändaren en öronbedövande varningsklocka.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under två månader har Black lives matter-protesterna pågått i Portland, som mer och mer blivit en avskräckande symbol för den del av USA som anser att farliga revolutionärer nu försöker utplåna landets historia och kultur. Ja, det är en bitvis progressiv stad, ett demokratiskt fäste, ett av många längs västkusten, präglad av sitt universitet och av ambitioner som åtminstone påminner om ett europeiskt välfärdssamhälle. Något rebellnäste är det däremot verkligen inte. Snarare en djupt segregerad stad, men som har kraft att mobilisera för förändring. 

Hit skickade presidenten sina federala myndigheter trots att lokala politiker och poliser starkt motsatte sig en sådan eskalering. Fortsatt är protesterna mestadels fredliga, men som på andra platser finns även det svarta blocket som söker våldsam konfrontation.

Riskerna är stora.

Allt som behövs är en gnista.

Eller en brand.

Med rätt egenskaper för att suga åt sig bränslet från kulturkriget som rasar.

På fredagen kom filmen som visar hur maskerade demonstranter i Portland tänder eld på både den amerikanska flaggan och på Bibeln. Det senare blev droppen för konservativa. Barbarerna bränner vår bok! Nyheten fortplantade sig genast genom högermedier och har hittills rapporterats av bland andra Breitbart, Fox News, New York Post, The Christian Post, The Federalist, Washington Examiner.

Därefter förstärktes den av debattsluggers, obrottsligt lojala med Donald Trump. 

”Gör dig ingen illusion om att dessa protester och upplopp är något annat än ett försök att nedmontera all västerländsk civilisation och riva sönder århundraden av tradition och religionsfrihet”, skrev Ian Miles Cheong, som samlar fans genom att från ett undergångsperspektiv kommentera amerikansk politik (han själv bor i Malaysia).

”BLM-mordbrännare har just tänkt eld på en trave biblar i Portland. Aktivistmedier kommer inte att rapportera om detta eftersom de sannolikt gillar det. Vår tro är under attack. Om du röstar på Biden, röstar du för Bibelbränning”, skrev Charlie Kirk, författare till ”The MAGA doctrine” och ordförande i Students For Trump.

Tunga republikanska politiker följde efter.

”Så här är de”, tyckte Ted Cruz, som redan förra året lade förslag om att terrorstämpla Antifa.

Presidentens innersta krets utvecklade när hans son Donald Trump Jr twittrade att Antifa lika gärna kan stryka Anti och bara behålla Fa för det handlar till sist om en grupp fascister.

Ett eko av pappas tal då denne talade om hotet från ”radikala vänstern” och gav det amerikanska folket löfte att besegra ”marxisterna, anarkisterna, agitatorerna och plundrarna”.

Alla har de sett bildmaterialet från Portland, och den video som håller högst kvalitet, som i häpnadsväckande detalj visar hur Bibeln bränns, kommer från Ruptly, tillhörande samma propagandistiska gren av Kremls satsning på ”medier” som Russia Today.

Det nämns aldrig av debattörer och politiker som vet att valet närmar sig. En bränd Bibel har enorm laddning. Det nämns dessutom sällan av medier som borde veta bättre. 

Men för den som vill vara källkritisk är avsändaren en öronbedövande varningsklocka.

Faktum kvarstår, Bibeln brändes på gatan utanför domstolshuset i Portland. Men av vem? Varför?

Vänsterhuliganer som föraktar kristen tro, om du ska tro USA:s mest polemiserande konservativa – som väljer att tro på Kremls dokumentation. Först välter de Columbus, sedan Jesus på korset! 

Läs den analys som norske journalisten Morten Øverbye bemödat sig att göra. Han framhåller det bestickande att Ruptly är så centralt placerat. Kameran viker inte en millimeter från ytan där Bibeln bränns, tvärtom zoomas titeln in så att ingen ska kunna tro att det handlar om något mer profant. Det tycks ske ett sampel mellan den som bränner och den bakom kameran.

Arbetade tillsammans i maskopi?

Falsk flagg?

Parasiterande på Black lives matter och landets motsättningar?

”Vi vet inte. Men för någon som vill så split i USA, var det här tagningen man önskade”, konstaterar Morten Øverbye.

Dagens ETC har kontaktat flera demonstranter i Portland som upplever olust efter det som skett. Ingen befann sig nära händelsen men har av andra hört – källkritik: filtrerad andrahandsinformation, sämre än förstahandsinformation – att det kändes som om en förutbestämd scen spelades upp. Ingen har tidigare sett personerna som var inblandade.

Nu spekulerar man.

Rysk påverkansoperation?

Vita huset som vill skifta opinionen?

Inrest demonstrant med en skruv lös?

”Varför skulle vi elda upp en Bibel? Det är ju vansinne. Det är en meningslös, kränkande handling”, säger Jennifer Allen, som den senaste månaden har missat få demonstrationstillfällen.

Jag frågar om det ändå inte skulle kunna vara någon som fattat ett drastiskt beslut efter att ha sett hur presidenten lät tårgasa demonstranter i Washington för att få ett pr-tillfälle utanför en kyrka där han ställde sig och viftade med just Bibeln.

Jennifer Allen har mycket svårt att se det som en möjlighet.

”Vi bekämpar rasism, vi bränner inte böcker. Vi är inte nazister.” 

Men videon sprids vidare, flera miljoner har redan sett den. Black lives matter bränner Bibeln. Black lives matter beter sig som nazister, den parallellen drar även av representanter för Simon Wiesenthal Center i Newsweek.

Det sätter sig.

En fläck som inte kan tvättas bort.

För en månad sedan kom avslöjandet att konservativa medier i framför allt USA publicerat debattartiklar som författats av… ja, oklart. 19 falska identiteter lyckades tack vare stulna porträttbilder och imponerande men falska karriärbeskrivningar få in fler än 90 texter i 46 publikationer. Gemensamt för dem var att de hetsade mot Iran och hyllade Förenade Arabemiraten. 

Flera av dessa medier har nu kastat sig över Ruptly-videon med den brinnande Bibeln. 

Ännu ett beställningsverk?