Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-07-23 03:00
Bild: Dagens ETC / Virginia Mayo/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Vänsterextrem, diktaturkramande – och dödar våra gamla

Så var vi framme. På alla sätt ändhållplats. För mer absurt kan ett angrepp mot klimatrörelsen knappast bli.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag trodde jag sett allt vad gäller hur borgerligheten och andra slår knut på sig själva för att framställa den snabbt växande klimatrörelsen som patetiskt naiv eller rent av farlig. Men nej, det hade jag visst inte.

För efter att ha fått höra att Greta Thunberg låter som en vänsterpopulist (SVT), att den gröna vågen drömmer om global despoti (Dagens Nyheter), att vi i en framtid kan hamna i en situation där den gröna diktaturen ”börjar skjuta av klimattyngande människor” (Expressen), att Greta Thunberg skadar barns känsliga psyken (Svenska Dagbladet), att skolstrejkarna borde skriva insändare istället för att ”sitta på backen under simpla skyltar” (Kristianstadsbladet) – det finns hur många exempel som helst – är det dags att insinuera att just Greta Thunberg, och den rörelse hon gett momentum, bär skuld till att så många svenska äldre dött av corona.

Jag önskar att jag bara över- eller feltolkar statsvetaren Gina Gustavssons kolumn ”De yngre klarar inte kriserna – utan Farmors dunderhonung” på ledarplats i Dagens Nyheter, men den lämnar inte särskilt mycket till fantasin.

Hur kan fler än 5 000 äldre ha dött?

Varför har inte mer gjorts för att rädda deras liv?

Legitima frågeställningar, nödvändiga frågeställningar, men Gina Gustavsson vill åt något helt annat och utgår från den svenska strategin konsekvent har satt ”barnens bästa främst” på bekostnad av äldres, en slutsats hon kan dra först efter att ha lyft ett icke-representativt stycke ur en intervju med Anna Ekström (S), där skolministern tvärtom säger att ”i den här krisen har det varit mer än bara barnens bästa som gäller”.

Gina Gustavsson har sin destination bestämd. ”Något tycks inte stå helt rätt till med synen på äldre i Sverige”, skriver hon. Och även om den utvecklingen pågått under längre tid är det, menar hon, nödvändigt att ”rikta sökarljuset mot det drama som präglade oss och vår självbild som starkast just innan coronaviruset slog till”.

Klimatkrisen.

Greta Thunberg.

”En bärande del av klimatrörelsens berättelse, som nu slog igenom på bred front, utgjordes av den existentiella kampen mellan de äldre och de yngre generationerna – ja, hela framtidens mänsklighet. Här var de äldre sannerligen inte oviktiga. De var skurkarna.”

Den givna slutsatsen:

”Jag tror att den episka kamp mellan generationerna som hon och hennes följare målar upp oavsiktligt kan ha bidragit till att vi i Sverige även sett pandemin genom nollsummespelets raster. Som om det gällde att välja mellan generationerna. Å ena sidan den äldre, som redan övertrasserat sitt klimatkonto flera gånger om. Å andra sidan den yngre, som redan offrat både sin barndom och sina ännu ej födda barns och barnbarns framtid.”

Så var vi framme.

På alla sätt ändhållplats.

För mer absurt kan ett angrepp mot klimatrörelsen knappast bli.

Visa mig när Greta Thunberg eller andra klimataktivister sagt något som skulle kunna förleda någon till att tro att alla boomers förtjänar att kastas utför ättestupan.

Ett enda exempel.

Det är det minsta man kan begära när Sveriges största borgerliga ledarsida pekar ut en enskild tonåring som moraliskt medskyldig till att 5 000 människor förlorat livet.

Konkretion. Lite substans, vad som helst.

Något måste Gina Gustavsson ha sett i det där sökarljuset?

Eller inte.

Klimatrörelsens grundläggande konflikt är med dem som vägrar erkänna krisen vi befinner oss i, och då handlar det sällan om individer, utan om maktsfärer – politiska och ekonomiska – som vägrar klippa navelsträngen till fossilt.

Yngre står utanför dessa sfärer.

Äldre står också utanför.

Klimatrörelsen vill bromsa upphettningen som kommer att leda till flera svåra värmeböljor.

2018 dog ungefär 600 personer i Sverige.

Främst äldre.

2003 dog 70 000 personer i länder som Frankrike och Storbritannien.

Främst äldre.

Varje år dör cirka 350 000 européer av luftföroreningar som kommer från fossila bränslen.

Främst äldre. Och barn.

Klimatrörelsen har fullt logiskt försökt att skapa allianser mellan generationerna.

Hur många hyllningstexter till Greta Thunberg har skrivits av chefredaktör Peter Wolodarski? Sedan har det utanför spalterna mest blivit ett tåg till kontinenten med svindyra biljetter. Inte ett dugg har Dagens Nyheter åstadkommit för att fasa ut fossila annonser, eftersom det ”rimmar illa med den pluralistiska och liberala hållning som vi har”, enligt Peter Wolodarski.

Att leverera retorik men obefintlig praktik är en sak.

Men denna kolumn…

Att publicera en anklagelse mot en 17-årig aktivist om att hon ska ha råkat plantera en idé om att äldre har mindre människovärde.

Det är grovt.

Det finns ingen förmildrande omständighet.

Allra minst den att kolumnens övergripande åsikt är lojal med tidningens linje, nämligen att svenska regeringen missköter coronautbrottet och agerar inhumant.