Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-11-12 03:00
Livmodersamlaren. Så kallas gynekologen på migrantfängelset i Irwin, USA. Kvinnor uppger att de tvångssteriliserats. Ansvarig myndighet förnekar allt – men har slutat sända kvinnor till fängelset. Bild: Jeff Amy/AP/TT
Livmodersamlaren. Så kallas gynekologen på migrantfängelset i Irwin, USA. Kvinnor uppger att de tvångssteriliserats. Ansvarig myndighet förnekar allt – men har slutat sända kvinnor till fängelset.
Puffetikett
Dagens ETC

Tvångssteriliseras kvinnor i USA?

Kvinnorna fänglas för att deporteras från USA. Men då utan livmoder. Berövade möjligheten att skaffa barn som senare skulle kunna korsa gränsen.

Låter nästan som en tanke.

Auktoritära regimer kan sällan låta bli underliv och reproduktion.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För drygt en månad sedan fördes 13 kvinnor av ett plan i Doha, Qatar. På grund av att ett nyfött barn hittats på en av flygplatsens toaletter tvingades dessa kvinnor genomgå gynekologisk undersökning, utan att ha gett medgivande, utan att kunna neka. Naturligtvis var det ett övergrepp, som blev en internationell nyhet, där både organisationer och nationer – planet skulle till Sydney, Australien – förfasades över diktaturens sätt att hantera kvinnor och deras rätt till kroppslig integritet.

Men den historia som nu rullas upp i ett helt annat land är minst lika anstötlig och uppvisar om möjligt en värre fixering vid kvinnors underliv.

USA.

Det handlar om pärlbandet med anläggningar som drivs av invandringsmyndigheten Ice och dit migranter förs under utredning och tills de kan deporteras.

När nu bortröstade president Donald Trump inledde sin klappjakt på migranter, varav många tillbringat hela sina liv i USA, och dessutom beslutade att alla som olovligen korsar gränsen ska åtalas, separerades tusentals barn från sina familjer.

Som den lilla flickan från Honduras, bara två år, hur hon grät när mamman fördes bort. Den bilden. Burarna. Tomma chipspåsar på cementgolv. Metallbritsar. Desperata snyftningar. Mami. Papá.

Trumps dåvarande justitieminister Jeff Sessions hade ingen förståelse för att det gjordes jämförelser med total avhumanisering:

”I nazisternas Tyskland lät de inte judarna lämna landet”, svarade han.

Därefter blev det tyst.

Några uppdateringar har kommit om barnens öde, senast att 666 barn inte kunnat återförenas med sina föräldrar.

Men hur är situationen för vuxna på anstalterna?

För kvinnor?

Det har kommit rapporter om våldtäkter. Förövarna är medfångar men lika ofta vakter, anställda av privata bolag som Ice har outsourcat stora delar av sin verksamhet till. Tusentals fall. Så många att den enda rimliga slutsaten är att den amerikanska staten inte kunde bry sig mindre om vad som händer med dessa kvinnor.

Men det som börjat avslöjas om vad som sker på anstalten i Irwin, Georgia…

Rakt av Qatar.

Lika utstuderat, lika sexualiserat, lika medeltida.

En visselblåsare, sjuksköterskan Dawn Wooten, berättar inte bara att ledningen fabricerar läkarjournaler och låter covid-19 spridas fritt bland de 500-800 fångarna, utan även hur ett onormalt antal spanskspråkiga kvinnor av mycket oklara skäl, och utan att ha informerats tillräckligt, fått hysterektomi utförd.

Deras livmoder har alltså opererats bort. Wooten kallar ansvarig kirurg för ”livmodersamlaren”. (Wooten har sedan pekats ut som i högsta grad medskyldig.)

Det kan finnas medicinska orsaker att göra ett sådant här ingrepp, men de jurister som vill klarlägga syfte och omfattning misstänker uppenbart att kvinnor utsätts för oförsvarlig tvångssterilisering.

En kvinnlig fånge, en av 50 som larmat, intervjuas av Project South:

”Det är som ett koncentrationsläger. De experimenterar med våra kroppar.”

En grupp läkare som granskat 3 200 sidor journaler gällande 19 kvinnor:

”Ett oroande mönster.”

Onödiga, påtvingade operationer – med livslång konsekvens.

Ska vi sammanfatta?

Kvinnorna kastas ut från USA.

Berövade möjligheten att skaffa barn som senare skulle kunna korsa gränsen.

Låter som en tanke.

Auktoritära regimer kan sällan låta bli underliv och reproduktion.

Myndigheten nekar till allt, ansvarig gynekolog nekar till allt.

Mot den bakgrunden ska du läsa vad Yanira, 36, säger till Vice. Hon kom till USA när hon var tre år, nu i veckan deporteras hon till Mexiko. Med ett så snabbt förfarande att hon själv kopplar det till att många inte vill att hon ska vittna om sina upplevelser för medierna. Hon har nämligen varit patient hos anstaltens gynekolog.

Yanira frågade efter östrogenpreparat som hon behöver efter att tidigare genomgått hysterektomi. Men det hon fick var en vaginal undersökning, smärtsam, med både instrument och fingrar.

”Jag sa till honom att det gjorde ont, han sa att jag skulle ligga still.”

Nästa gång hon ville ha sin medicin insisterade gynekologen, enligt Yanira, på att ta ett cellprov.

”Han bara tryckte in sitt redskap.”

Förr eller senare ska den rasistiska pussygrabbern – som kallar migranter en ”plåga”, talar om dem som skadedjur – lämna Vita huset. Då måste detta genomlysas.

Första frågan som kräver ett svar:

Tvångssteriliseras kvinnor i USA?