INFO OM ETC. Andreas Gustavsson.

2021-05-06 11:30
Puffetikett
Info om ETC

Står du ut med flyktingpolitiken?

Nu återstår knappt 500 dagar till valet.

Dagens ETC är mötesplatsen för dig som tillsammans med 12 300 andra prenumeranter vill slita framtiden ur händerna på de blåbruna krafter som förtjänar varken ansvaret eller möjligheten att styra Sverige.

Börja prenumerera och hjälp oss göra journalistik som förändrar och når miljoner. Det kostar från 39 kronor och du kan avsluta när du vill.

Beställ här 

Du som läser det här kanske också läser vår dagstidning Dagens ETC regelbundet, i alla fall det som är olåst digitalt. Kanske har du prenumererat någon gång tidigare, kanske är det första gången du hör talas om oss. Hur som helst ska du veta att vi som gör Dagens ETC fortsätter att lägga all kraft på journalistiken.

Förra veckan nominerades vår grävande reporter Eigil Söderin till det fina priset Guldspaden. Den här veckan granskar vi Fredrik Reinfeldts nya jobb som fossil lobbyist, Jimmie Åkesson lögn om att mäns våld är ett ”importerat problem”, välfärdsbolagens miljonfest mitt under en pandemi och hotet som marknadshyror utgör för tre miljoner svenska hyresgäster. Bland annat.

Självklart satsar vi vidare med #blåbrunt, vår kampanj för att genom avslöjande artiklar visa så många som möjligt vad det skulle betyda om vi får en konservativ regering med nationalistisk hållning i en lång rad frågor. (Själv har jag idag en ledare om att den svenska borgerligheten är exceptionellt bakåtsträvande vad gäller klimatkrisen, jämför bara med länder som Frankrike och Storbritannien och USA.)

När vi började med #blåbrunt tyckte en hel del att vi överdrev, att vi skrek om vargen alldeles i onödan. Nu kliver Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fram som koalition. Med ett desperat Liberalerna som bihang. Utvecklingen gick snabbt under hösten, men senaste månaderna… Jag har aldrig sett något liknande. Det finns inga spärrar längre.

 


Prenumerera på Dagens ETC – 7 dagar i veckan för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Beställ här  


 

Partiledardebatten i söndags var riktigt mörk.

Det är oerhört mycket som står på spel, som vi riskerar med denna nya destruktiva kraft i svensk politik. Dagens ETC ska med fakta berätta hur illa det kan bli.

Det är en förbannad skyldighet eftersom Dagens ETC är både röd och grön – givetvis utan lojaliteter till partier, det handlar om värderingar, vad vi tror och hoppas på.

Hoppas, ja…

Över hela västvärlden syns samma tendens, att vänstern och alla progressiva rörelser äts upp av högerpopulismen, att varje syremolekyl går till att bekämpa deras manipulationer och aggressivitet. Det duger inte. Det är inte fel att göra motstånd. Men vem förändrar, på riktigt förändrar, om den tvingas in på en väg som inte leder till en bra plats?

Nu återstår knappt 500 dagar till valet.

En utmaning är att klara sig dit utan att förlora sig själv, utan att glömma att det viktigaste ändå är att ”det här positiva vill jag/vi göra” och inte ”det här fruktansvärda vill de göra”. Ta kontrollen över berättelsen. Aldrig vara bara eftersläpande kritik, alltid vara konstruktiv och gå före.

Dagens ETC är – måste vara – mötesplatsen för dig som vill ha det så, som tillsammans med 12 300 andra prenumeranter vill slita framtiden ur händerna på den som förtjänar varken ansvaret eller möjligheten.

Så vad får mig att hoppas?

Just nu, när jag skriver det här: Gunnar, 96 år.
Min kollega Stina Berglund har intervjuat honom, kommer i morgondagens tidning – alltså för dig som är eller nu blir prenumerant. Och vilken artikel! I över 30 år har Gunnar engagerat sig för att hjälpa flyktingar att starta sina nya liv. På 90-talet undervisade hans fru Anna-Kerstin flyktingar från forna Jugoslavien i svenska på det gamla regementet I11, som hade gjorts om till flyktingförläggning. Gunnar följde med som hjälplärare, mötte eleverna.

”Jag vet inte hur många gånger jag körde till varuhuset i Älmhult och forslade möbler i släpvagn. Och fick vänner för livet.”
 

Han brinner fortfarande för att hjälpa flyktingar att lära sig svenska. Men nu är han arg. När regeringen i början av april presenterade förslaget till migrationslag med nya hårdare krav för att få uppehållstillstånd, blev han så upprörd att han fick god lust att säga upp sitt medborgarskap. Men det kunde bli värre. SD, M, KD och L gick ut med ett ännu mer inhumant migrationsförslag. Gunnar vägrade titta på partiledardebatten.

”Jag står inte ut med dessa eländiga inlägg från den borgerliga sidan. Jag kan inte med snålheten. Vi har råd med lyxbilar och stora fina hus som vi inte vill betala skatt för. Konsumism och bilism är den nya folkrörelsen, det är så upp och nedvänt. Men vi har inte råd att ta emot flyktingar som sedan bli bästa tänkbara arbetskraft.”
 

Ålder är uppenbarligen inget mer än en siffra.

Ge upp?

Inte en chans.

Först:
”Jag står inte ut med flyktingpolitiken.”

Sedan:
”Aldrig! Jag slutar aldrig.”

Medan politiker vrider upp en skräck för att invandrare ska förstöra Sverige, kommer han att arbeta som volontär på språkkafét i Växjö.

Tack, Gunnar.

Alla behöver vi inspireras. För att orka. Jag vill att Dagens ETC ska vara exakt den sortens dagstidning. Hopp. Lösningar. Att göra, inte bara att tänka eller teoretisera. För dig som vill göra världen lite bättre.

Följ gärna med oss på den resan.

Du prövar från 39 kronor/vecka.

Beställ här