Ledare. Max V Karlsson.

2021-01-02 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Passa dig för Amazons nya hälsoarmband

Amazons nya hälsoteknik Halo är en av de mest integritetskränkande prylarna som finns.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett vanligt sätt att starta ett nytt år är att önska eller lova sig själv och sina nära ett bättre liv, ofta kopplat till hälsa, kost eller träning. Ingen människa är oförmögen att komma på saker som skulle göra den egna vardagen bättre, och lyhörda teknikföretag kan utnyttja den viljan för att sälja mer prylar och sätta upp förrädisk infrastruktur. Bloggar och sociala kanaler strösslas med inlägg om hur en smart klocka eller nätverkskopplad våg kommer att göra det lättare att hålla nyårslöftet. Nu ger sig giganten Amazon in i spelet om bärbar hälsoteknik.

Amazons nya produkt Halo ser inte särskilt speciell ut. Det är en prenumerationstjänst och ett litet tygarmband som saknar skärm, som inte kan spela upp ljud och som inte vibrerar när du får en notifikation från mobilen. Ändå är det en av de mest explicit integritetskränkande prylarna, tillverkad i stor skala.

Förutom att samla in steg och rörelse spelar Halo in din röst hela tiden med hjälp av små mikrofoner i armbandet. För att ta del av alla funktioner behöver du också ta lättklädda bilder på dig själv som sedan används av appen för att skapa en 3D-modell av din kropp med tillhörande analys från Amazons artificiella intelligens om hur mycket kroppsfett du har och borde ha. Med hjälp av en slider som du kan dra i kan du se hur du skulle se ut med mer eller mindre fett. Röstinspelningar används för att bedöma din samtalston under dagen utan att hänsyn till kontext. En berättigad irritation eller ett personligt ögonblick med humörsvängningar får oavsett negativa poäng.

Halo samlar in en skrämmande mängd data utan att egentligen förändra hur du använder den. Syftet med Halo är inte att göra dig gladare och smartare, utan Amazon och Jeff Bezos.

Det är inte svårt att se hur flera av funktionerna kan leda till ökad ångest, skadlig oro eller hets om vikt och träning. Amazon säger att flera av funktionerna inte bör användas av minderåriga, men när mer än varannan ung kvinna uppger att de påverkas negativt av samhällets kroppsideal är det bara tomma ord.

Flera av Halos funktioner kan bli direkt antisociala. En recensent för tekniksajten Zdnet sa att han mer noggrant valde sina ord och när han skulle prata för att kunna påverka röstlägesanalysen. Resultatet blev att han helt enkelt pratade mindre, och effektivt självcensurerade sig själv.

Låt det stå klart att Amazon inte bryr sig ett dugg om hälsa eller välmående. Företagets arbetare är okänt utsatta, med skador, stress och ohållbar arbetsmiljö inbyggt i väggarna. Under pandemin har tiotusentals av företagets arbetare smittats av covid-19, och samtidigt som företaget har gjort historiskt omatchade vinster har nästan inget delats med de arbetare som jobbar i frontlinjen av verksamheten.

Amazon har enligt flera marknadsanalytiker långtgående planer på att ge sig in i apoteksbranschen, och kombinera det med den redan världsomspännande e-handelverksamheten.

Här blir datan som samlas in av Halo värd användarnas vikt i guld.

När du känner att du saknar makt tar du gärna alla chanser att få utöva den. Här är det lätt att dras till den personliga sfären, vad kan du kontrollera om inte dig själv? Men det är ingen som ber om den här tekniken, det finns inga köer med folk som längtar efter att få sitt medicinsktekniska behov uppfyllt av Amazon.

Däremot finns det en teknikmedveten och känslig konsumentmarknad där alla kan övertalas att data – som ett paraplybegrepp för övervakning, datainsamling och olämplig personuppgiftsbehandling – kommer att göra dig friskare. Du ska tro att data ger dig mer kontroll över din tid och ditt liv, snarare än makt och inflytande över de institutioner som påverkar din vardag och förutsättningar. Problem eller trender som inte är ditt fel ska riktas inåt och individen förväntas ta ansvar för systemfelet.

Att infiltrera och ta över hälsa och sjukvård är de privata teknikmonopolens nästa mål. Förklaringen är enkel: Det är en för stor bransch att helt ignorera. Motståndet mot de enorma ekonomiska krafterna som bolagen besitter hittas i att stärka gemensamt ägd sjukvård och förändra den samhälleliga bilden av vad som påverkar individens hälsa.

Trygga och välmående samhällen behöver inte Amazons nyårslöften.

Max V Karlsson
Max V Karlsson 

Facklig aktivist och skribent. Researchar och skriver om ämnen som teknik, makt, högerns opinionsbildning och gränsen mellan jobb och liv