Ledare. Ulrika Lindahl.

2021-02-09 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Moderaternas vandring – från Timbro till SD

”Det är inte Maein Buyians drömmar om ett annat liv för sig och sin familj som skapar utnyttjandet. Det gör den som är beredd att utnyttja hans drömmar.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En lön på 36 kronor i timmen. Arbetsdagar på elva-tolv timmar i restaurangköket, veckans alla dagar. Och sedan en madrass i ett av restaurangens förråd bland konserver och tallrikar för några timmars sömn innan arbetet startade igen.

Det var verkligheten för Maein Buyain när han arbetade för Indian Garden-grundaren Razaul Karim. Hans berättelse i Dagens ETC har bekräftats av flera andra som också arbetat under slavliknande förhållanden i kedjans restauranger. Den låga lönen på pappret blev i praktiken ännu lägre när restaurangägaren krävde att tusenlappar skulle betalas tillbaka i kontanter. Männen från Bangladesh som betalat mellan 60 000 och 100 000 kronor för ett arbetstillstånd i Sverige i hopp om ett bättre liv för sig själva och sina familjer fastnade i ett system riggat för utnyttjande. All makt åt arbetsgivaren.

Det här systemet skapades av alliansregeringen 2008. På beställning av näringslivet. Resultatet blev billig och rättslös arbetskraft till låglönejobb på restauranger, städföretag och nagelsalonger och en försvagad fackföreningsrörelse. Kontrollen av att arbetsgivaren följer de få regler som finns, en lägstalön på 13 000 kronor, pension och försäkringar, har också blivit lidande av att Arbetsmiljöverket samtidigt fått sina anslag bantade.

När Moderaterna nu går ut och kräver höjda krav på arbetskraftsinvandrarna (ja, på arbetskraftsinvandrarna – inte på arbetsgivarna!) så ska vi inte låta oss luras att det här handlar om någon sorts omsorg om Maein Buyian och de andra hans situation.

Nej, det senaste utspelet om en lägstalön på 31 700 kronor för den som ska få komma till Sverige och arbeta, krav på en viss bostadsstandard, krav på att kunna försörja sina anhöriga och ett stopp för så kallade spårbyten, alltså att asylsökande som får nej istället kan söka arbetstillstånd, är bara ännu ett steg på Moderaternas vandring från nyliberalism till konservativ brunhöger.

Ett steg bort från Timbro och näringslivslobbyn men flera steg in i den öppna SD-­famnen.

Att hålla människor borta från Sverige har till och med blivit viktigare än att hålla sig väl med den ekonomiska makten för det gamla högerpartiet. Timbro, Almega och till och med moderata ungdomsförbundet reagerar med bestörtning. Hallå, ta inte den billiga arbetskraften från företagen! Men inte heller de reaktionerna handlar ju om stoppa exploateringen.

Tyvärr låter det inte så annorlunda från vänster. När migrationsminister Morgan Johansson (S) får möta Maein Buyians berättelse i ett reportage i Agenda så handlar hans svar väldigt lite om att förbättra villkoren för Maein Buyian och andra i hans situation i Sverige.  De handlar mest om att hindra människor från att överhuvudtaget komma hit. Justitie- och migrationsministern säger inte ens att det är förfärligt att människor tvingas leva under sådana här villkor i Sverige idag. Istället är beskedet att städning, fönsterputs, disk och restaurangjobb ska skötas av arbetslösa i Sverige. Oklart om han tänker sig till samma låga lön som Maein Buyian tvingades acceptera. Inte med ett ord nämner den socialdemokratiska ministern att utnyttjande av arbetskraft, oavsett om den är född i Sverige eller inte, bäst stoppas med hårda krav på arbetsgivaren.

Dagen före intervjun i Agenda twittrar Morgan Johansson ut ett stapeldiagram som visar en prognos över antalet asylsökande i Sverige fram till 2024. Digrammet visar siffror som är betydligt lägre än åren före flyktingkrisen 2015. Och Morgan Johansson är nöjd. Mycket nöjd till och med.

”Det blir tydligt hur vi återtog kontrollen genom åtstramningarna och gränskontrollerna 2015–2016”, skriver han. Blir det en ny flyktingkris (vi är i och för sig mitt i en flyktingkris med 80 miljoner människor på flykt) så ska de i alla fall inte komma till Sverige, enligt migrationsministern. Se där, även socialdemokratin tar stora kliv rakt in i den öppna SD-famnen.

Sverige är byggt på arbetskraftsinvandring. Sverige skulle inte vara ett av världens rikaste länder om inte människor kommit hit för att jobba i våra fabriker, på våra sjukhus, restauranger och på våra äldreboenden. Det skulle den social­demokratiska ministern kunna säga. Människor har i alla tider rört sig över världen i jakt på ett bättre liv. Det är en drivkraft som har fört samhällen framåt. Och en arbetslös diskare i Sverige blir inte starkare av att en diskare från Bangladesh har det ännu värre. Det är bara tillsammans som de blir starkare. Det skulle också den social­demokratiska ministern kunna säga.

Det är inte Maein Buyians drömmar om ett annat liv för sig och sin familj som skapar utnyttjandet. Det gör den som är beredd att utnyttja hans drömmar.