Ledare. Ulrika Lindahl.

2020-10-07 03:00
Bild: Dagens ETC / Amir Nabizadeh/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Låt dig inte luras av SD – de tar med andra handen

Sverigedemokraternas helikopterpengar är lika livsfarligt populistiska som Trumps avslitna munskydd. Det är ett enkelt budskap. Men dödligt i längden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Trump har skickats hem från sjukhuset och på balkongen till Vita huset sliter han demonstrativt av sig munskyddet. Sin livsfarliga populism trogen säger han till det amerikanska folket att inte vara rädda och och inte låta viruset dominera dem, trots att fler än 200 000 amerikaner redan dött i pandemin.

I Sverige kopierar våra egna livsfarliga populister hans politik. När Sverigedemokraterna presenterar sin skuggbudget innehåller den en stor satsning. 10 000 kronor i handen till varje svensk medborgare. 5 000 kronor till barn under fem år. Det är nästan på öret lika mycket som Trump skickade ut varje amerikan som en krisåtgärd när ekonomin kraschade och miljoner människor blev arbetslösa på bara en vecka.

Det kallas för helikopterpengar efter ett begrepp som avregleringarnas, privatiseringarnas och marknadsekonomins Milton Friedman myntade redan på 60-talet. Vad händer med ekonomin om det släpps ner pengar från himlen till alla invånare? Helikopterpengar har förts fram som en lösning från både höger och vänster under coronakrisen. Från höger för att snabbt ge människor pengar som kan konsumeras och rädda marknadsekonomin. Från vänster som ett åtgärd för att ge ett stöd till dem som har minst istället för att skicka alla räddningspaket till banker och stora företag.

Och det är såklart så som det populistiska SD motiverar helikopterpengarna. Att de ger mest till de som har minst, enligt logiken att 10 000 kronor känns mer för fattigpensionären och låginkomsttagaren än för den som redan har hundratusentals kronor på banken. Nu får visserligen den som har mycket på banken också pengar i handen enligt SD förslag, för att det ska vara ”rättvist” och ”enkelt”.

Och till skillnad från Trump, så är SD:s pengar villkorade av medborgarskap. Det räcker inte att bo, leva och arbeta i Sverige. Där tog visst rättvisan stopp.

SD:s förslag handlar som alltid om att göra skillnad mellan vi och de andra. Helikopterpengarna blir ett slags belöning för svenskhet. Finansierad av stora lån och nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken, klimatsatsningar, biståndet, och byggandet av billiga hyreslägenheter.

Men det är klart att 10 000 kronor direkt in på kontot skulle kännas mycket för de flesta. Speciellt när vi jämför med vad regeringens kompromissbudget ger. Trots snacket om att skattesänkningarna ger mest till de som har minst så visar det sig nu, när förslaget att är färdigt, att alla inkomstgrupper (förutom den tiondelen med alla högst inkomster) kommer att få mer än de två tiondelarna av befolkningen som tjänar minst. En person med sjukersättning motsvarande genomsnittet får till exempel 700 kronor i sänkt skatt. På ett år. 10 000 kronor är mer än 700. Och det är därför som SD:s helikopter är lika livsfarligt populistisk som Trumps avslitna munskydd.

Det är ett enkelt budskap. Men dödligt i längden.

Det är svårt för socialdemokraterna i regeringen att hävda att deras förslag är mer rättvisa. Men bakom SD:s miljarder till vanligt (läs svenskt) folk döljer sig en politik som tar livet av människor.
Vad ska människor göra med 10 000 kronor som ett engångsbelopp om arbetsmarknadspolitiken nedmonteras så att det blir ännu svårare för människor att hitta ett nytt jobb och en ny försörjning? SD:s strategi är tydlig för den som vill se. Om insatser för att få nyanlända i arbete skärs ned så hänvisas fler till försörjningsstöd och SD:s tes att flyktingar och invandrare är tärande stärks.

Vad ska människor göra med 10 000 kronor om vi skär ned på insatserna för klimatet? 10 000 kronor betalar ingen inträdesbiljett till de välbeställdas bunker när klimatkatastrofen är här.
Vad ska människor göra med 10 000 kronor om insatser för att få fram billiga hyresrätter kapas? 10 000 kronor betalar ingen bostadsrätt.

SD är och har alltid varit ett högerparti med ett övergripande rasistiskt mål för sin politik, att kunna skicka ut människor från Sverige och bygga höga, konservativa murar kring de som eventuellt blir kvar. När de andra konservativa högerpartierna M och KD har öppnat för att samarbeta med rasisterna har SD kommit ett steg närmare makten.

Enda sättet att bemöta de här populistiska lockpengarna är att visa att det finns andra sätt att ge mer. Mer trygghet, mer sjukvård, mer skola, mer omställning när jobbet försvinner och ja, mer pengar i plånboken att använda till att kunna köpa det där du verkligen vill ha för de som har minst. Och det är de som har mest som ska betala för det, inte invandrarna.

Trump har vunnit val förut och räknar med att avslitna munskydd ska kunna vinna nya val åt honom. Var inte rädd – det är ett effektivt budskap till de som är vana vid att aldrig få något gratis. Nu vill SD ge, men låt dig inte luras. Den andra handen tar desto mer.