Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-10-16 03:00
Illustration: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

Låt dem inte förstöra Systembolaget också

Privatisering handlar inte om den lilla gården som får en extrainkomst via egen gin med hemodlade örter. I själva verket finns det en ideologisk kraft bakom även denna offensiv mot något gemensamt ägt och offentligt reglerat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag läser IOGT NTO:s – den svenska nykterhetsrörelsen – rasande attack på den tredje utredningen om gårdsförsäljning av alkohol, som enögda politiker nu tillsätter. Det här är ett riktigt avslöjande, man visar att det inte handlar om gårdsförsäljning utan garageförsäljning, det är i städerna sprit ska tillverkas och säljas privat, det är en lobbying av världens stora alkoholproducenter som pågår och det hela kan ske gömt bakom myter om landsbygdsstöd, svenska isvinsodlare eller kulturträffar i mysiga gårdar med solen på väg ner en varm sommarkväll.

I själva verket handlar det bara om att slå sönder Systembolaget och sedan pressa ut produktion via råsprit från storproducenterna, som Absolut Vodka, till de privata försäljningsställena som sedan häller lite hallonsaft i flaskan och därmed har gjort ”egen lokalproducerad sprit”.

Det vi kommer se om ”gårdsförsäljning” sprids är ungefär samma fenomen som när casino blev fritt via nätet, men detta med alkohol sker utan ny teknisk utveckling, det beror bara på extremt naiva och aningslösa politiker.

Eller?

I själva verket finns det en ideologisk kraft bakom även denna offensiv mot något gemensamt ägt och offentligt reglerat som Systembolaget.

Det är samma fenomen som slagit sönder den svenska skolan, som skapat vårdkaos och ökad ojämlikhet inför vården, som gjort statlig bidragspolitik till något som går till de höginkomsttagare som använder rut och som förvandlat trygghet till en fråga för privata säkerhetsbolag.

Fenomenet har ett namn, det heter privatisering och det låter ju snällt tills man inser att det snabbt blir globala storföretag som jagar dominans inom de sfärer som det offentliga fått ge upp.

Problemet är alltså ordet privat.

Vem vill inte vara privat och ha något eget.

Men privatisering handlar inte om den lilla gården som får en liten extrainkomst via egen gin med hemodlade örter i, privatisering är inget privat, det är raka motsatsen, Det är att förstöra det som skyddar oss och skapar en trygghet med gemensamma förutsättningar att just få leva privat.

Privatiseringskampanjerna startade på 80-talet och har alla slutat på samma sätt, stora koncerner som ägs av den lilla procenten som styr och äger finanserna i samhället, tar över. Istället för Systembolaget kommer vi få se Absolut-klubben i varje kvarter och det är en stor skillnad eftersom själva syftet med verksamheten inte kommer vara privat umgänge eller privat frihet.

Syftet är ett enda.

Maximal vinst.

Borgare är fartblinda i alla privatiseringsfrågor eftersom de ideologiskt är enögda i frågan om vinst. De tror på allvar att maximal vinst är det bästa sättet att utveckla ett samhälle, de kan inte förstå att ekonomi i grunden handlar om samarbete, gemenskap och utbyte som skapar mer kunskap och mer möjligheter.

Blinda av vinstideologin tror de att det är något sunt att en ”entreprenör” som Elon Musk kan bli en av världens rikaste genom ett sjukt börsrally runt Tesla. De tror att vinsten (som bolaget ännu inte haft, men det kommer snart på grund av att de fossila motståndarnas misslyckade fördröjningspolitik nått sitt slut) skapar klimatpositiviteten. Men när samma Musk nu sluter avtal med Fiat/Chrysler och slår ihop bilförsäljningarna så ägarna kan undvika EU:s böter för höga utsläpp, då används samma vinstjakt till att förstöra allt det de producerade elbilarna skapade. Tesla hjälper fossila smutsiga bilar överleva några år till för att tjäna miljarder på den förstörelsen.

Och det är där, precis där i skärningspunkten mellan vad man kan göra och vad man väljer att göra, som den borgerliga blindheten inför ordet vinst är så förödande.

Det är sorgligt, men det finns inga borgerliga ekonomer som begriper samhällsekonomi längre.

De är däremot ena jäklar på att propagera för enfaldig vinstjakt.

För socialister gäller det att se upp här. Vi är självklart inte emot privata producenter av vin eller öl, vi är inte emot vårdpersonal som får styra arbetet själva (det kallas kooperativ) vi är inte emot alternativa skolformer eller privata byggare. Det vi är emot är att verksamhet drivs av förstörande vinstmål eftersom det aldrig – ja, jag menar aldrig – i längden går att kombinera samhällsnytta, gemenskap och samarbete med maximal vinstjakt.

Vinstmålet gör företagaren dum. Smart kanske, men dum.

Vi vet också att det inte måste vara så.

Det går att driva byggen utan vinstjakt, det går att få upp ny ren energi utan vinstjakt, det går att skapa matproduktion utan vinstjakt och det går att finansiera gemensamt utan vinstjakt men inget gott kommer komma från en privatisering som handlar om att skapa maximal vinst till ägare.

IOGT-NTO är en gammal och trött folkrörelse som fått kämpa i motvind i många år. Samtidigt sitter den på stora resurser som inte används. Det gäller alla folkrörelser för övrigt.

Vilsna i en värld av maximal vinstjakt har även alternativen blivit fogliga och lågmälda över de alternativ som verkligen finns och kan skapas.

När den gamla rörelsen nu ryter till är det dags för dessa förvirrade liberaler och centerpartister att titta upp lite grann ur reklambroschyrerna från näringslivets ideologibyråer och tänka efter före.

Försvara Systembolaget. Släpp inte in storföretagens vinstjakt i ännu ett område där de kommer göra maximal social skada.

Lyssna på vetenskapen.

Tänk lite eget för en gångs skull.