Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-09-20 03:00
Bild: Dagens ETC / Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Ingen annan tidning hade klarat det här

Det är dags att se hur högt vi kan nå – utan att kompromissa en millimeter med vår politiska profil.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad ska du göra i helgen? Själv ska jag svara på de 343 mejl jag hittills fått efter att ha frågat alla som bidragit till vår insamling om varför de gjort det. Någon har köpt en prenumeration till en vän. Någon annan har gett 100 kronor. Ytterligare en 10 000 kronor. Eller anmält sig att ge en peng varje månad under kommande året. Oavsett variant, det är både ställningstagande och kravställan, en hand som pekat framåt, och jag älskar vad den här kampanjen redan gör med Dagens ETC. Tro inget annat än att alla vi som arbetar med att skriva, fotografera, redaktöra, redigera och sprida artiklarna är medvetna om att ni finns där ute och att ni förväntar er – varje dag – den absolut mest relevanta journalistik som vi förmår ge er.


 

Vill du bidra till Dagens ETC:s insamling?

Donera ett engångsbelopp
Bidra med en slant varje månad under ett år
Ge bort en eller flera prenumerationer

Du kan också swisha valfritt belopp till 123 401 87 68.


En miljon kronor.

På fredagen passerade insamlingen den magiska gränsen.

Det tog bara två veckor, nu har ni säkrat vår satsning på fokusreporter – just nu är det Sveriges rusande ojämlikhet som granskas – och på expansiv kulturbevakning.

Sanslöst.

Det är naturligtvis alldeles oerhört.

Om några hävdar motsatsen, är chansen stor att det är samma latent bittra personer som för sju år sedan tyckte att Dagens ETC aldrig någonsin skulle kunna starta med hjälp av crowdfunding för att sedan bara tystna när vi just kunde starta med hjälp av donationer och prenumerationer.

Jag vet vad det här projektet betyder för mig.

Drömmen om att bygga en dagstidning som på allvar börjar gnaga de stora borgerliga konkurrenterna i hälarna. Kunna veckla ut vingarna. Vi vet ju redan att vi kan flyga, efter att gjort runt 70 000 sidor Dagens ETC sedan starten i januari 2014. Dags att se hur högt vi kan nå – utan att kompromissa en millimeter med vår politiska profil eller något annat, som exempelvis att vi slängt ut fossila annonser.

Nu berättar ni vad Dagens ETC betyder för er, vad ni har för förväntningar, hur ni ser på den politiska utvecklingen i Sverige och världen. På tisdag ska vi publicera några av mejlen, så många som möjligt, tänker jag. Det här är vad insamlingen egentligen handlar om. Att det finns ett behov. Att det ska finnas en dagstidning för den som är röd och grön, att alla vi ska en självklar plats att mötas där journalistiken är för oss, speglar våra värderingar, men också utmanar dem med en kritisk hållning.

”Jag tror på fria medier”, mejlar en moderat som lagt in 500 kronor av ren princip, och för att hon hittar nyhetsartiklar i Dagens ETC som hon tycker håller hög klass och bidrar till debatten.

Många borde lyssna på det argumentet. Fria, starka, orädda medier är ingen självklarhet. Speciellt inte om vi tänker att de ska vara professionella snarare än att harva runt som bloggar eller hemsnickrade sajter.

Det är ingen fabricerad hotbild.

Hur många är beredda att betala för journalistik, snarare än att förvänta sig att journalistik ska tillkomma ur antingen snabbt falnande hobbyprojekt eller ur den ekonomiska grund som kräver annonser från Preem?

Vad kommer en konservativ regering att göra med presstödet om den vinner makten år 2022? Vem skulle ställa sig på barrikaden för Dagens ETC? Ebba Busch? Ulf Kristersson? Jimmie Åkesson? Nej, de skulle plocka fram högafflarna.

Så här är det.

Dagens ETC vore ingenting utan prenumeranter och donatorer.

Dagens ETC börjar och slutar med er.

Det är ett slags osynligt avtal.

Insamlingen har påmint alla inblandade om den saken.

Dagens ETC är heller inte vilken dagstidning som helst.

En miljon!

Det är alltid mycket pengar men nu är det mer, betyder mer – för varje krona bevisar att vi är många som vill göra Dagens ETC dubbelt så bra, dubbelt så stark.

Ingen annan dagstidning hade klarat av det här.

Varför?

De har inte läsare som du.