Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-11-08 09:00
Bild: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Imperiet slår tillbaka

”USA är världens mäktigaste imperium. Och ja, Trump har lyckats bromsa Kinas offensiv.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är omöjligt att inte skriva den rubriken nu när USA-valet avgörs. Bakom kampen mellan Joe Biden och Donald Trump, mellan republikaner och demokrater, så finns en relativt enad amerikansk elit av ägare medan samhället i övrigt är delat som med en vallgrav genom områdena.

Den enade delen – den med makt, oberoende om det är it-miljardärer i Silicon Valley eller stålbolagsjättarna, bilmagnaterna, frackingindustrin och Wall Street – ser politiken som ett instrument för dem själva, medan alla andra ser den som ett hot eller löfte om en lite bättre vardag. Åtminstone inte en som är värre.

USA är världens mäktigaste imperium, det räcker med att följa valutaflödena, investeringarna eller de militära installationerna så blir bilden enkel att se.

Ett imperium kan inte göra vad det vill men det kan hota sig fram till bättre och bättre villkor. Och det kan bromsa de som utmanar. Och ja, Trump har lyckats bromsa Kinas offensiv i världen. Trots den nya starka kinesiska ekonomin är det en stat som måste agera under amerikansk dominans, amerikansk valuta och amerikanska intressen. Kina är förvisso ett så starkt land ekonomiskt och militärt att det inte går att stoppa såsom USA kunde stoppa EU:s stater när de försökte bygga andra relationer med Iran. Men det går att bromsa och försvåra för jätten.

Det är som med penningtvätt. Svenska banker betalar böter till USA för det man gjort med ryska oligarker. Tyska bilindustrin betalar böter till USA för dieselgate. Och Kina betalar för ett lugn idag genom att abrupt öka sina köp av råolja direkt från USA. Ja, USA blev snabbt den stora leverantören, bara Saudiarabien och Ryssland är fortfarande större. Och oljeköpen kommer öka.

Det här är affärer som blir gjorda trots Trump, skulle demokraterna säga, men de med makt vet att det är på grund av Trump.

Någon var tvungen att utmana den växande kinesiska kapitalismen, den som i motsats till USA inte har några underlydande marknader utan måste försöka skapa sig en makt lite överallt. Men det enda som blivit ”kinesiskt” är några afrikanska fattiga stater, några länder i konflikt med USA (Iran, Venezuela) men i övrigt är det stängt.

Trump kan provocera stater och ledningar, han kan håna FN och WHO och han kan göra tyska ledare riktigt sura – men vad betyder det när ingen kan svara.

Inte i någon fråga har EU eller andra stater gått emot USA:s direkta nej i någon fråga. Det är bara Ryssland och Kina som gör det och bara så länge det inte stör affärerna.

För det är affärerna som styr politiken, inte tvärtom.

Trump har inte genomfört någon offensiv vare sig för eller emot Ryssland, vilket många trodde. Så länge Vladimir Putin inte rör amerikanska intressen (som olja i Syrien) så får det vara.

Men Kina utmanar, för den kinesiska ledningen måste få ekonomin att växa för att behålla lugnet i landet. Och nej, det handlar inte om att Kina kommer flyga till Mars eller gräva grus på månen, det där blir prestigepropaganda för alla nationer som deltar. Det handlar om vilka affärer som ska få göras i vilken valuta och vem som får dra gränsen för vad som är okej och inte. Huawei kan stoppas, enstaka utländska offer kan som svar fängslas av Kina, men drag och motdrag är aldrig jämnstarka.

Det finns ett enkelt sätt att förklara skillnaden mellan USA och Kina idag.

USA har makten genom att hela världen får arbeta åt USA.

Kinas makt kommer helt från den egna befolkningen.

Den är stor, men världen är större.

Och imperiet kan slå tillbaka.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg