Ledare. Beatrice Rindevall.

2020-08-15 12:00
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Det finns ingen marknad på en död planet

Nästa gång du går in i matbutiken kan du fundera över vilka grönsaker som skulle växt upp utan andra varelser, eller vilka fiskar eller grisar som skulle finnas utan andra djur och växter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Finns det något liberalt svar på hur vi hanterar biologisk mångfald?”, frågade liberalen Viktor Karlsson på Twitter. ”Absolut. Mitt libertarianska svar är ganska enkelt. Kommer biologisk mångfald osv vara nödvändigt i framtiden när tex vi kan massproducera labbodlad mat? Marknaden finner alltid en lösning”, svarade moderaten Alexandra Wallin.

Jag vill ge ett annat svar – det enda rätta: Marknaden finner inte alltid en lösning och biologisk mångfald kommer alltid att vara nödvändigt. Punkt.

Att vi har politiker som inte förstår det är ett stort problem, och troligtvis är okunskap och ignorans bland politiker och företag en av de större anledningarna till vår nuvarande katastrofala situation. Idag mår bara 40 procent av Sveriges arter och 20 procent av naturtyperna bra, enligt Naturvårdsverket.

Det är absurt låga siffror, som lär fortsätta sjunka så länge kunskapen hos våra politiker är lika låg. För varför ska man skydda något som man inte förstår vikten av? Det tragiska med den nuvarande situationen är att det finns få saker som är lika viktiga som vår artrikedom. Vi är helt beroende av naturen, hur mycket vi än låtsas som något annat.

Nästa gång du går in i matbutiken kan du fundera över vilka grönsaker som skulle växt upp utan andra varelser, eller vilka fiskar eller grisar som skulle finnas utan andra djur och växter. Labbkött är i sammanhanget intressant då det förhoppningsvis kan bidra till att minska efterfrågan på vilda djur i framtiden, så att arterna överlever. Det är däremot livsfarligt att se det som en lösning för att kunna strunta i biologisk mångfald, inte minst då arterna ger oss mycket mer än mat.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Som luft att andas, till exempel. Träd och växter producerar syre, men är också livs levande luftrenare. Och det är klart att marknaden kan börja sälja ren luft, eller munskydd som redan görs idag, men de flesta föredrar nog att luften är ren från början.

Dessutom binder växter koldioxid, renar vatten, skyddar mot extremväder och förbättrar vår hälsa, både genom rekreation och som innehåll i mediciner. Som exempelvis acetylsalicylsyra, aspirin, som bland annat finns i älgört.

Biologisk mångfald minskar också risken för pandemier. I april skrev ett antal forskare i forskningsorganet IPBES att ”skenande avskogning, jordbrukets okontrollerade expansion, intensiv odling, gruvdrift och utveckling av infrastruktur, så väl som exploaterandet av vilda arter har skapat en ’perfekt storm’ för sjukdomsspridning”. Det är ingen slump att Naturvårdsverket jämför den biologiska mångfalden med människans och naturens immunförsvar.

Sanningen är att vi är beroende av andra varelser. Utan biologisk mångfald, inga människor. Och utan människor finns det ingen marknad som kan lösa saker. Om man är osäker på det kan man ju prova marknaden på Mars. Kanske börjar man i ljuset från en annan planet tillslut uppskatta livet på jorden.

Om man däremot vill stanna kvar på jorden finns det ett självklart liberalt svar för att bevara den biologiska mångfalden – beskatta det som förstör och smutsar ner. Låt marknaden stå för de faktiska kostnader den skapar. I frågan om biologisk mångfald innebär det tydliga markeringar mot jordbruk och skogsbruk, något som idag är obefintligt.

Liberalerna är helt tysta i de här frågorna, och de kan också ställa sig på helt fel sida, som att vara emot flygskatt. Moderaterna likaså.

Det vore välkommet om partierna börjar förändra det nu – och på tiden! De flesta borde ändå kunna förstå att det inte finns någon marknad på en död planet. 

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Beatrice Rindevall
Beatrice Rindevall 

Hårt arbetande miljöredaktör för Supermiljöbloggen. Ägnar sin tid åt att göra världen bättre och kommunicerar gärna med memes.

Skriver ledare i ETC nyhetsmagasin.