Ledare. Max V Karlsson.

2020-07-19 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Den svenska vänstern lämnar digital walkover

Extremhögern och reaktionära rörelser kommer att använda precis vartenda tillgängligt verktyg för sin agitation – och det går inte att stå utanför och titta på när aktiva mötesplatser samlar stora folkmassor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tiktok har en meteorkarriär – förra året var det den fjärde mest nerladdade appen i världen. Den har över en miljard användare, varav hälften av de aktiva är barn och unga under 24 år. Appen, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance, går ut på att ge användaren ett personligt och evigt flöde av videoinnehåll. Tanken är att du ska kunna nå korta klipp (och känslor) genom att bara öppna appen och sen svajpa mellan klipp: det behöver aldrig ta slut och det finns inga naturliga pauser. Algoritmerna kurerar och du sitter fastlimmad framför en teknisk hypnos.

Men Tiktok är ett tidsfördriv med mörka sidor: på plattformen dominerar regressiva och extrema högerberättelser tillsammans med stark repression och överklasshegemoni.

Teknikföretagen har full kontroll över vad som ska lyftas fram, och vad som ska tryckas undan. Bytedance tillämpar en aggresiv affärsplan med inbyggt klasshat och självhat. I mars kunde The Intercept avslöja att Tiktok medvetet valde att dölja innehåll från användare som sågs som "fula", "avvikande" eller "fattiga". Om rika, smala och normattraktiva fick allt utrymme skulle det attrahera fler nya användare och behålla befintliga längre.

Anställda blev också tillsagda att ta bort eller censurera politiskt innehåll med ideologiskt avvikande innehåll eller kritiska budskap mot Kina och institutioner som polisen eller militären. Censur och repression blir här lika vanliga företagsverktyg som mobiler eller Excelark – och det helt utan transparens utåt.

Flera högerextremister på Tiktok har tidigare stängts av från Youtube, Twitter, Facebook och Instagram. Gabriel Weimann och Natalie Masri, forskare på institutet för terrorbekämpning vid Universitetet i Haifa, menar att Tiktok utgör en särskild riskmiljö där extremister kan påverka den mer utsatta eller naiva unga publiken. På Tiktok hittade de en aktiv smältdegel av xenofobi, antisemitism och våldsförhärligande innehåll. Tiktok ligger efter konkurrenterna när det gäller att skydda unga användare – med resultatet att högerextremister och nazister tycker sig ha funnit ett tillfälligt hem i videoströmmen.

När britten Tommy Robinson, självutnämnd rassemessias, använde Tiktok fick hans klipp snabbt över en halv miljon visningar innan kanalen stängdes av. Den senaste extremiströrelsen på Tiktok är Boogaloo Bois, en libertariansk privatmilis som riktar sig till yngre män och aktivt förbereder sig för ett inbördeskrig mot stora stygga staten. I Nevada i USA greps nyligen flera Boogaloo Bois för att ha beväpnat sig och planerat terrordåd.

Även appens syn på klass kan göra rejäl skada. Om barn möter ett oavbrutet flöde av rika, snygga individer som säger att kändisskap eller konsumtion är den enda vägen till självförverkligande så kommer den bilden att sätta sig. "Vem som helst kan bli känd", om-du-bara-vill-liberalismens dogma, gör det lätt att moralisera över alla de som inte är kända, de som inte kämpat hårt nog. Både Tiktok och Youtube dryper också av tips på hur du blir rik snabbt. De självhjälpstönterier och direktsälj som i vuxenvärlden sedan länge är förpassade till TV-shop eller kvällstidningsbilagor är ett utbrett fenomen i dagens yngre masskultur. Och nu kan klippet efter reklamen vara en Boogaloo Boi med ett maskingevär som sjunger roliga högersånger om massmord.

Många unga kommer idag bara i kontakt med en överdriven högerkarikatyr av vänsteridéer och av vilka som har de åsikterna. Högerns framgångsrika Youtubers och berättare krokar armkrok med sociala mediers profitmotiv för att måla upp en abstrakt vänster som nostalgisk, verklighetsfrånvänd eller frånvarande. Just den sista beskrivningen är inte helt fel – på Tiktok är vänstern definitivt frånvarande. Det är uppenbart att Tiktok är en oreglerad och farlig röra på flera sätt. Men appen erbjuder också en rätt unik möjlighet till agitation på så sätt att det är en ny stor plattform med vissa skillnader från redan etablerade giganter.

Kvar står det omedelbara behovet av en motkraft och närvaro som gör att fler unga kommer i kontakt med progressiva idéer från källan. Här finns också en framdukad ingång att prata om influerare som mänsklig reklam, om algoritmer och flöden som medvetna affärsbeslut och om personligt värde utan koppling till omedelbara likes. Om hur riktig självhjälp är grundat i solidaritet, stöd, trygghet och makt över din egen tid.

Det kan finnas moraliska argument till att inte använda vissa plattformar. Men det moraliska skeppet har till stora delar redan seglat iväg. Extremhögern och reaktionära rörelser kommer att använda precis vartenda tillgängligt verktyg för sin agitation – och det går inte att stå utanför och titta på när aktiva mötesplatser samlar stora folkmassor. Du kommer aldrig att ha lyxen att kunna välja helt optimala förutsättningar. Det du väntar på har redan hänt.

Max V Karlsson
Max V Karlsson 

Just nu på Dagens som praktikant inom ramen för utbildningen Ledarskriv, som arrangeras av Aftonbladet Ledare och finansieras av LO.