Ledare. Andreas Gustavsson.

2021-05-09 03:00
Andreas Gustavsson / Martin Tivéus, vd Attendo. Bild: Dagens ETC / Attendo
Andreas Gustavsson / Martin Tivéus, vd Attendo.
Puffetikett
Dagens ETC

Attendos vd lever i lyx – så går det när välfärden lämnas åt bonusjägare

Martin Tivéus är vd på Attendo. Han lämnade finansbranschen för vårdbolaget. Han visste ju vad som väntade. Jättevilla, fina bilar, kändisar på soldäcket. Det lönar sig med välfärd. Särskilt i en pandemi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det hjälper inte att Dagens Nyheter erbjuder sin debattsida för krishantering utan jobbiga följdfrågor. Attendo har gjort bort sig. Inte lite. Nej, på det sätt som gör alla vettiga människor rasande. Äldre har dött. Kohortvården har inte fungerat.

”Man har misslyckats totalt med att skydda mina föräldrar”, säger Mia Grane, som miste båda sina föräldrar, till Sveriges Radio.

Attendo sviker sitt centrala uppdrag.

Nämligen att på sina drygt 100 äldreboenden göra allt för att skydda samhällets mest ömtåliga – och sin personal – från pandemin.

Attendo får coronastöd på 120 miljoner kronor av svenska skattebetalare.

Attendo drar slutsatsen att man ändå ska dela ut nästan fem miljoner i bonus till vd och koncernledning, 98 procent mer än för 2019.

Vad är problemet?

Det blir ledningens första reaktion.

Okänslig, obrydd.

Men nu har man förstått vilken vrede man piskat fram och därför retirerat in bakom sina floskler om plötslig lyhördhet och, fortsatt, en skandalös mörkläggning kring statistik.

Någon pr-person tjänar stora pengar på att försöka rädda bolagets anseende. Eller kanske bara bolagets ledning. Alltså de sex individerna som vet hur rika Attendo gör dem.

Allt för skattepengar.

Löpande verksamhet.

Bonus.

Pr-person.

Det är vi som betalar.

För att de ska göra rätt.

För att de ska lova att göra rätt när de gjort så fatalt fel.

Kommer någon ur detta med hedern i behåll?

Attendos anställda, alla som med risk för egen hälsa gjort vad de kunnat för sina äldre.

Och naturligtvis vårdbiträdet Stine Christophersen som larmade internt om bristande isolering av sjuka, men som då blev hotad av sina chefer. Hon kallades illojal. Hon skulle bli uppsagd om hon skulle göra något liknande igen. Ändå gör hon det. Hon ställer upp för en dokumentär, hon berättar, hon förstår sitt uppdrag, vem hon ytterst är ansvarig gentemot. De äldre, inte cheferna, inte ledningen.

”Jag kommer att återhämta mig, till skillnad från alla som dog”, säger hon till tidningen Arbetet.

Martin Tivéus är vd på Attendo.

Till sist tvingas han ge upp sin bonus: 1,9 miljoner kronor. Han skänker bort den, rapporterar medier. Men det stämmer inte. Han skänker ingenting. Han bara återbördar. Till den offentligt finansierade verksamheten, till ett utvecklingsstipendium för Attendos vård- och omsorgspersonal.

Attendo lovar undersköterskor ett stimulerande arbete, med utvecklingsmöjligheter och inflytande, där du kan välja mellan olika ”livsstilsboenden”. Sport och spa? Trädgård? Kultur och nöje?

Mysigt.

Men verkligheten är tidspress, låg lön, repressalier mot visselblåsare och det fruktansvärda att du tvingas delta i ett haveri som du vet kommer transportera viruset mellan äldre.

”Jag är inte okänslig”, säger Martin Tivéus.

Han hade inte befunnit sig längre från verksamheten och sina undersköterskor om han så emigrerade till Mars.

Uppvuxen i Djursholm. Son till Meg Tivéus, som bland annat varit vd för Svenska spel. Själv började han sin karriär hos SAS, först som trainee men som 25-åring redan chef för deras Eurobonus. Därefter vidare till Glocalnet, Microsoft, Avanza, Evidensia, Klarna.

2018 utsedd till vd på Attendo.

2019 köpte han en av det årets dyraste fastigheter, en patriciervilla på Lidingö som mer liknar en herrgård. Där kan han ta igen sig i pool med jetstråle. Parkera sin bekväma suv eller sin sportiga Mercedes. Ordna härliga fester där diverse kändisar trängs på soldäcket. Han betalade 36 miljoner kronor för villan på nästan 400 kvadratmeter.

Han visste vad som väntade på Attendo.

Det lönar sig med välfärd.

Särskilt i en pandemi.

”Jag skulle köpa nya cyklar till hela familjen och bjuda mina föräldrar på en lyxig resa till Grekland”, säger Ylva, vårdbiträde på Attendo, när jag frågar henne vad hon skulle göra om hon själv fick bonus, eller bara en rejäl löneförhöjning.

Hon får ut drygt 200 000 kronor om året efter skatt.

Det är inte ens en fjärdedel av vad som fanns kvar av Martin Tivéus bonus efter skatt.

Hans inkomst sedan han började som vd på Attendo har varit elva miljoner (2018) och 9,8 miljoner (2019). Inte illa, speciellt inte för någon som kan väldigt mycket om flygresor och finansbranschen, men absolut ingenting väsentligt om vård.

Ylva skulle behöva jobba 75 år för att tjäna så mycket.

Martin Tivéus vill inte bli en symbol för girighet. Det är så han formulerar sitt försvar. Men han är just det. Girighet. En fysisk manifestation av hur vansinnigt det är att lämna över det allra viktigaste till obarmhärtiga, avstängda bonusjägare fostrade på Handelshögskolan.