Kultur & Nöje.

2014-03-20 16:10
  • En av konstnärerna som medverkar i filmen är Cyrus Kabiru från Kenya, som fått internationell uppmärksamhet för sina konsverk av återvunnet material.  Bild: Stocktown
    En av konstnärerna som medverkar i filmen är Cyrus Kabiru från Kenya, som fått internationell uppmärksamhet för sina konsverk av återvunnet material.
  • En av de artister som Stocktown träffar är Titica, en transexuell artist som blivit en superstjärna inom den angolanska elektroniska musikgenren Kuduro.  Bild: Stocktown
    En av de artister som Stocktown träffar är Titica, en transexuell artist som blivit en superstjärna inom den angolanska elektroniska musikgenren Kuduro.

"Visuellt Wikipedia" guidar i det kreativa Afrika

Filmkollektivet Stocktown presenterar ny, ung, urban kultur från olika hörn av Afrika i projektet Afripedia: en serie filmer och en digital plattform som ska knyta samman afrikanska kulturskapare. I helgen visas filmen Afripedia X Angola/Kenya på festivalen Cinemafrica i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Teddy Goitom och hans kollegor på Stockholmbaserade filmkollektivet Stocktown har just kommit tillbaka från sex veckor i Ghana, Senegal och Elfenbenskusten. Där har de filmat musiker, modeskapare, musikvideoregissörer och konstnärer. Den röda tråden mellan de olika kulturskaparna är att de lever i en intressant tid, säger Teddy Goitom. Den afrikanska medelklassen växer, fler har tillgång till internet och det påverkar kulturen.

– Nätet har gjort det möjligt att se vad andra gör, man vill visa en ny bild av sig själv och sitt land, och man vill vara sin egen mediekanal. Det finns en kreativ boom och det är spännande att vara med och dokumentera det.

– Det behövs för att 99 procent av det vi ser från Afrika i svenska medier är fortfarande väldigt negativa bilder.

Självlärd animatör

Det finns också en do it yourself-attityd som återkommer hos människorna som Stocktown träffar. Ett exempel är den kenyanske 3D-animatören Andrew Kaggia.

– Han har inspirerats mycket av filmen Transformers, och lärt sig 3D-animation på egen hand genom youtube-filmer, eftersom det inte finns några sådana utbildningar i Kenya, berättar Teddy Goitom.

– Han har gjort en kortfilm där han byter ut ansiktena på Transfomers-figurer till olika kenyanska presidentkandidater, som en referens till oroligheterna kring valet.

I Angola möter filmarna Titica, en artist inom den angolanska elektroniska dansmusikgenren Kuduro.

– Hon är transexuell och blev inte accepterad till en början, men nu har hon blivit den mest populära artisten i Angola. Hon har ett eget dansprogram i den enda nationella tv-kanalen där hon visar danssteg, hon har uppträtt för presidenten och även blivit populär i grannländerna.

En av de artister som Stocktown träffar är Titica, en transexuell artist som blivit en superstjärna inom den angolanska elektroniska musikgenren Kuduro.  Bild: Stocktown
En av de artister som Stocktown träffar är Titica, en transexuell artist som blivit en superstjärna inom den angolanska elektroniska musikgenren Kuduro.

Visuellt Wikipedia

Förutom att göra film driver Stocktown också videomagasinet Stocktown.com, där 40 kuratorer lägger upp kortfilmer och musikvideor från olika hörn av världen. Där har filmteamet hittat många av de personer och fenomen som skildras i Afri­pedia.

– Men ungefär hälften hittar vi på plats. Titica kände vi till exempel inte till i förväg, säger Teddy Goitom.

Utöver åtta kortfilmer är Afripedia också en online­plattform som ska knyta samman afrikanska kulturskapare med varandra och resten av världen.

– Det finns så många fler än dem som vi kunde lyfta fram i filmerna. Det ska vara som en visuell Wikipedia, med video, konst och bilder, där man kan hitta kreatörer inom olika fält.

– Det är ett sätt att bli inspirerad, lära sig nya saker och komma i kontakt med andra kreatörer. Skapandeprocessen bland kreatörer i Nairobi eller Luanda är ganska lik den i Stockholm eller vilken storstad som helst, säger Teddy Goitom.

Cinemafrica

• Stocktowns film Afripedia X Angola/Kenya visas på Bio Rio i Stockholm den 22 mars kl 11, som en del av filmfestivalen Cinem­africa, som fokuserar på film från och om Afrika.

Andra intressanta filmer som visas på festivalen:

Half of a yellow sun. Filmatiseringen av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies bästsäljare En halv gul sol.

The Stuart Hall project. Den ghanafödde brittiske konstnären John Akomfrah tecknar ett porträtt av den nyligen bortgånge och mycket inflytelserike kulturvetaren och sociologen Stuart Hall.

The Square. Mångfaldigt prisbelönad dokumentär om proteströrelsen på Tahrirtorget i Egypten.