Kultur & Nöje.

2020-09-20 11:15
  • Hus i området Tanto på Södermalm, Stockholm, 1971.
    Hus i området Tanto på Södermalm, Stockholm, 1971.
  • Punkaren Gurra, trummis i Ebba Grön, genom ETC:s fönster på Luntmakargatan i Stockholm, 1982.
    Punkaren Gurra, trummis i Ebba Grön, genom ETC:s fönster på Luntmakargatan i Stockholm, 1982.
  • Copyrigth: Nils Claesson ur utställningen Peering intoo the Black Box (2020)
    Copyrigth: Nils Claesson ur utställningen Peering intoo the Black Box (2020)
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Utställning: När verkligheten knackar på

Kan du, så gå dit och minns. Skratta en del. Och se en bit av verkligheten leta sig fram, skriver Johan Ehrenberg om Nils Claessons utställning ”Peering into the black box”.

Jag går in i två små rum och tittar på fem skärmar med stillbilder som sakta projiceras. Varje skärm är en egen berättelse. I rummet rör sig samtidigt Dror Feilers musik, ett stycke till varje bildspel. De blandas i rummet, det är som minnen som dyker upp och flyttas beroende på vart man tittar.

Nils Claessons utställning ”Peering into the black box” består av bilder från 1971 till 2019. En 13-åring med kamera blir så småningom 62 och kameran fortsätter berätta. Om kompisar, om barnen, om vänner, om kärlek och om tiden. Tänk att vi badade naket då på 80-talet, barn som vuxna i den lilla stadsviken. Tänk att betonghusen i Tanto var kulturhus när de skapades. Tänk att alla personer har ett namn, ibland har man bara glömt bort vilket.

Det här är ett privat fotoarkiv som blir en gemensam berättelse genom bildspelen. En personlig men gemensam verklighet som många av oss levt i utan att se hur tiden går. 

Kan du, så gå dit och minns. Skratta en del. Och se en bit av verkligheten leta sig fram.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nils Claesson om utställningen:

”Ibland kan en kamera fånga en tanke och i längden får den svårt att ljuga. Att ta bilder är ett sätt att försöka förstå genom att fånga tiden i en fotografisk process. Det som fotografierna visar har hänt i den mening att ljus har passerat genom en lins och omvandlats till en tvådimensionell bild med centralperspektiv.

Kameran är en fantastisk maskin att både gömma sig bakom och få tröst av. Trösten i att frysa tid och att spela på den fotografiska maskinen som på ett musikinstrument.

De gestaltade rummen på Tegen2 blottar vad som händer i ett medvetande. De utplacerade objekten av trä, kanske något att snubbla på, blir en påminnelse om att även blicken är taktil och springer ur kroppen.

Motiven för fotografierna rör sig ofta på gränsen mellan det personliga och privata – en gräns som omförhandlats många gånger sedan de första bilderna togs 1971.”

”Peering into the black box”

Utställningen finns kvar till den 27/9 och finns nu på galleri Tegen2 på Bjurholmsgatan 9b i Stockholm.