Kultur & Nöje.

2014-05-16 15:07
  • "Själva programidén föddes kring en avsaknad av kvinnliga karaktärer i tv som medverkar för sin egen skull. I tv-serier är kvinnan ofta någons fru eller flickvän", säger Tiffany Kronlöf.   Bild: Thea Holmqvist
    "Själva programidén föddes kring en avsaknad av kvinnliga karaktärer i tv som medverkar för sin egen skull. I tv-serier är kvinnan ofta någons fru eller flickvän", säger Tiffany Kronlöf.
  • Tiffany Kronlöf tillsammans med radarpartnern, systern Bianca. "Vi är genier och vi vill bli presenterade som revolutionärer. Det går mycket emot den traditionella synen där kvinnan inte pratar upplyftande om sig själv", säger Tiffany.  Bild: SVT
    Tiffany Kronlöf tillsammans med radarpartnern, systern Bianca. "Vi är genier och vi vill bli presenterade som revolutionärer. Det går mycket emot den traditionella synen där kvinnan inte pratar upplyftande om sig själv", säger Tiffany.

”Systerskap är ett sätt att överleva patriarkatet"

Feministisk revolutionär, artist och allmänt geni. Vem pratar jag om? Tiffany Kronlöf så klart! Tillsammans med systern Bianca Kronlöf är hon aktuell med TV-serien Full patte som nu visas på SVT. Men vem är egentligen Tiffany utan Bianca?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För snart en månad sedan hade systrarna Kronlöfs humorserie Full patte premiär på SVT. Systrarna har tidigare haft en Youtube-kanal där de bland annat har lagt upp klippet Så jävla PK, där frågor om sexism och rasism i vardagen tas upp, och klipp på Biancas karaktär Snubben, som även han syns i Full patte.

Varifrån kom idén till Full patte?

– Själva programidén föddes kring en avsaknad av kvinnliga karaktärer i TV som medverkar för sin egen skull. I TV-serier är kvinnan ofta någons fru eller flickvän. Den funktionen vill vi visa lite med karaktären Hans-Christian i Full patte. Han är naken, han är snygg och snäll, han gör vad vi säger och han bara är där. Han fyller ingen funktion egentligen. Samtidigt kan vi få kritik för att vi visar upp en simpel bild av saker, men ibland är vissa saker så självklara att man blir blind för det.  Som att kvinnor i många TV-serier fungerar som ett attribut för mannen.

Har ni utgått mycket från er själva i serien?

– Både ja och nej. Vi bad folk skicka in berättelser där de skulle svara på tre frågor: ”värsta komplimangen”, ”bästa förolämpningen” och "jag kom undan för att". Vi fick in sjukt många roliga berättelser, men också mycket hemska berättelser som vittnar om rasism och sexism. Genom att få andras berättelser inskickade vidgades blicken, sedan kan man aldrig tala för alla, det går inte. 

Läs hela intervjun

... i veckans ETC Helg. Den kan du beställa i pappersformat här.

Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.