Kultur & Nöje.

2017-08-10 11:00
  • Bild: Julia Lindemalm/galago/ Sara Granér/ Ordfront Galago
  • Sara Granérs nya bok ”Blixt från oklar himmel” började som en ritövning med syftet att varje dag hitta något nytt att rita. Bild: Julia Lindemalm/Galago
    Sara Granérs nya bok ”Blixt från oklar himmel” började som en ritövning med syftet att varje dag hitta något nytt att rita.
  • Treradersrimmen, med bilder som föreställer det orden säger, syntes först på Instagram.  Bild: Sara Granér/Ordfront Galago
    Treradersrimmen, med bilder som föreställer det orden säger, syntes först på Instagram. 

Sara Granérs nya bok närmar sig poesin

Med en ny bok utforskar tidigare ETC-tecknaren Sara Granér nya landskap. Universumet är samma, men nu lämnar hon mer åt läsaren att tolka hennes nya stil av ritpoesi. Den enda givna är att ingenting är entydigt.

Sara Granérs nya bok är hennes sjätte i ordningen, men det är lika mycket en debut. I stället för ett seriealbum har hon rört sig närmare en poetisk genre i bild och text. Boken består bara av dikter – varje rim består av tre stycken saker, företeelser eller begrepp. Till detta har hon tecknat bilder som föreställer precis vad orden säger.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I lite mer än ett år har Sara Granér lagt ut de små treradersrimmen på Instagram, mest för att de inte passade in någon ­annanstans. Hela projektet började som en slags ritövning för att prova på att teckna nya saker. Ambitionen var att dagligen hitta på en ny sak att rita, ett system som går igenom i mycket av Sara Granérs tidigare driftigheter. Från att i början ha gjort det snabbt och slarvigt, lades så småningom mer tid och omsorg på varje rim. Till slut bestämdes det att det skulle bli en bok av det. Som ett sammanfogning av hela verket valdes titeln ”Blixt från oklar himmel”.

– I vanliga fall brukar det vara ganska tydligt vad jag menar, men nu lämnar jag mer till läsaren att kanske associera fram en berättelse. Landskapet är lite mer öppet för hur man ska ta det till sig. Vissa kommer säkert tycka att det bara är nonsens ­eller trams, säger Sara Granér.

Stort och smått

Hon berättar om hennes fascination för att blanda ämnen som ligger på helt olika nivåer. Litet och stort, konkret och abstrakt. ”Ett ekonomiskt system” rimmar på ”ett problem” och ”olikfärgade gem”, medan ”en dålig deal” paras med ”en tallrik fil” och ett ”hus i funkis-stil”. I de flesta fallen har det varit viktigt att de sakerna hon rimmar på inte ska vara för nära varandra.

– Det bygger på att det är rimmen som binder ihop nånting som inte annars kanske hade hört ihop. Man ska komma in på ett ställe och komma ut någon helt annanstans. Jag har använt dikterna som ett sätt att sortera i verkligheten.

Viktigt att inte stagnera

Sara Granér menar att hon har haft ett behov av att utforska en annan ton i sitt konstnärskap. Hon jämför det med musik. Tidigare har det varit ganska intensivt, lite som punk, medan det nu rör sig mot experimentellt och kanske jazz. Det är en ödmjukare klang, och ibland lite sorgsen. Hon tycker också att det är viktigt att inte alltid säga samma sak på samma sätt. Uppfinningsrikedomen är ett nödvändigt grepp för att inte stagnera.

Hur rolig tycker du att du själv är?

– Det är lite höljt i dunkel vad som är humor, tycker jag. Det kan vara någonting annat än vad man just skrattar åt. Det finns väldigt många människor som är bra på att använda humor ­ganska så direkt, jag gillar nog att gå lite runt omkring, säger hon.

Ofta letar hon efter någon annan parameter än vad som är just roligt. Det kan vara ”en bra stämning”, att det hon säger är relevant, eller att det är bra språkligt. Det får gärna träffa en nerv hos läsaren. Att den nya boken skulle vara en skämtsam läsning ställer hon sig lite tveksam till.

– Jag vet inte om jag tycker att den är så rolig. Eller så är den rolig för att den vågar låta bli att försöka vara det. Jag tycker själv väldigt mycket om känslan av när något är kul fast jag inte förstår varför. Det kanske är det som är poängen också lite, att det är något som lämnas lite oklart.

Sara Granér

Serietecknare, satiriker och illustratör.

36 år.

Bor i Malmö.

Aktuell med poesi-och ­illustrationsboken ”Blixt från oklar himmel” som släpps den 8 september.