Kultur & Nöje.

2020-11-09 18:40
I början av 2000-talet träffade Paulina Bengtsson en man på en dejtingsida. Mannen visade sig vara en av Sveriges värsta sexbrottslingar och i flera månader befann sig Paulina i hans våld och såldes till mängder av sexköpare. Bild: Eva Lindblad
I början av 2000-talet träffade Paulina Bengtsson en man på en dejtingsida. Mannen visade sig vara en av Sveriges värsta sexbrottslingar och i flera månader befann sig Paulina i hans våld och såldes till mängder av sexköpare.
Puffetikett
Dagens ETC

Paulina blev ett av porrindustrins offer

Jim Grapenkrantz har kallats en av Sveriges värsta sexbrottslingar. På dejtingsidor hittade han sina offer som han våldtog och sålde till porr och prostitution. 

En av överlevarna har nu släppt en bok. Paulina Bengtssons vittnesmål bidrog till att Grapencrantz fick fängelse. 

Men Paulinas dom över samhället är hård:

”Jag har fått kämpa i varje instans för att de ska ta brottet på allvar.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Året var 2001 och nätdejtingen började komma igång i Sverige. Den första sajten, Spraydate, hade grundats två år tidigare och allt fler provade det här nya sättet att träffa en partner. En av dem som registrerade ett konto var 22-åriga Paulina Bengtsson från Norrköping. Hon gick på komvux, hade precis flyttat hemifrån och la ut en bild på sig själv med texten ”Jag är en glad tjej.”

Det fanns dock en annan industri som växte i snabb takt: nätporren. Istället för att fysiskt gå till en affär och köpa porr kunde användare köpa filmer anonymt via nätet. En av de som tänkte göra sig stora pengar på nätporr och prostitution var 33-årige Jim Grapenkrantz. Han hade bytt namn flera gånger, precis som bakgrundshistoria. Köpare hade han redan hittat på sexträff-sidor. Vad han behövde nu var kvinnor att sälja. Även Jim registrerade ett konto på Spraydate.

Lurade alla

Paulina Bengtsson är idag 41 år och har precis gett ut boken ”Utnyttjad, våldtagen och såld” tillsammans med journalisten Jessica Devert. Det som hände när Paulina träffade Jim kom att förändra hennes liv. I fyra månader befann hon sig i hans våld och såldes till mängder av sexköpare som våldtog och i flera fall torterade henne. Jim sålde filmerna på nätet. Han kom senare att dömas till 14 års fängelse för bland annat grovt koppleri och grov våldtäkt och döptes av medierna till ”sexmonstret.” Denna grå eftermiddag i oktober träffar jag Paulina på ett fik i Linköping, där hon driver Novahuset för offer för sexuellt våld.

Det som hände dig påminner mycket om hallickars förfarande i Holland, det som kallas lover boy-taktiken. Efter att straff för tvång och människohandel skärpts övergick de till att få offren att bli förälskade i dem.

– Han var mycket metodisk. Vi hade pratat på telefon under en lång tid innan vi sågs, och jag var redan lite förälskad. Han hittade saker som jag ville ha: familj, trygghet, och fick mig dessutom att avslöja mina svagheter. Han frågade vad jag skämdes för mest i hela livet. Det använde han sedan emot mig.

Hur hittade han köparna?

– Han var på sexträff-sidor och utgav sig för att vara ett par som ville experimentera. När de kontaktade honom ville han ha betalt. Han sa aldrig till mig vem eller vilka vi skulle träffa. Han sa bara åt mig att duscha. Jag visste inte om det skulle komma en eller flera. Jag var som en marionett. Jag kan inte förstå hur jag blev nedbruten så fort.

Beskriv första gången du träffade Jim.

– Jag trodde att vi skulle på dejt, och han skulle hämta mig med sin bil. Han hade ju också den gula bil han pratat om, vilket lugnade mig. Han kramade mig och sa att han längtat efter att träffa mig. Men det började direkt bli obehagligt när han körde ut på motorvägen. Då såg jag en kniv i hans ficka, och så började han prata om att han kände maffian, poliser och åklagare, att han kunde få någon dödad när som helst. Han ringde upp en kontakt och gav order om att slå sönder knäskålarna på ett offer. Sen körde vi till ett hus. Jim sa att jag måste ha sex med honom och mannen som bodde i huset. Han hade tydligen redan bokat träffen innan han någonsin mött mig.

Gick det inte att gå därifrån?

– De var två mot en. Ute på landet. Jag hade inte en chans. De våldtog mig. Efter det tänkte jag, bara jag kommer hem så kan jag skaka av mig det här, träffa en kompis... Men jag kom aldrig hem efter det. Han körde hem till sig och släppte inte mig på flera veckor. Jag fick inte ringa någon, bara när han hörde på och då var jag tvungen att säga att allt var bra. Han tvingade mig att sluta skolan.

Det här med maffian, det låter som en lögn, kände han verkligen maffian?

– Nej. Han hade ju inga kontakter alls. Det gör det hela så sjukt. Förmodligen ringde han inte någon utan låtsades bara. Polisen hittade inga kontakter. Men jag förstod inte det. Jag trodde att han aldrig kunde åka fast, att hans munläder kunde prata omkull vem som helst.

Var du kär i honom, tänkte du på det som att ni var ett par, eller tänkte du att du var en fånge?

– Jag tänkte stundtals att vi var kära, men för det mesta var jag fångad, fast vi var ett par. Ibland satte han sig ner och sa att jag var fin, att vi skulle gifta oss och att han skulle ärva 72 miljoner kronor. Då glömde jag bort det andra, och så kände jag mig så dum.

Är du arg på omgivningen för att de inte reagerade?

– Jag blev duktig på att spela inför släkt och vänner. Jag var så rädd att Jim skulle skada hela min familj om jag berättade. Han lurade också min lillasyster att han skulle ärva 72 miljoner, och hon gick och sa det till alla. Till och med banktjänstemannen trodde på det här arvet.

Du har ju varit med om ett dubbelt trauma förstår man när man läser din bok, både våld i nära relation och prostitution. Hur hanterar du det idag? Är det som ett och samma trauma, eller vad är svårast att hantera?

–Det svåraste är sveket från honom. Att jag trodde att jag skulle träffa en man som tyckte om mig och var nyfiken på mig. Det tog lång tid att förstå att han hela tiden hade planerat att sälja mig. Och när han häktades för att ha sålt en annan kvinna under två år, då förstod jag att det var honom det var fel på, och inte mig.

Har någon av köparna blivit fälld?

– Ingen. Den enda som kunde identifieras var en man som heter Joakim, som var med på filmen där han och Jim tvingar mig att dricka urin. Han åtalades för grov våldtäkt, men det gick inte att bevisa att han visste att jag inte ville...

Du skriver i boken att en man kommer fram till dig och säger att han sett dig på en porrfilm. Ligger de här filmerna som Jim gjorde kvar på nätet?

– Ja, som jag förstått. Jag kan inte göra något, för jag vet inte var de ligger. De flesta sidor bryr sig inte, trots att det rör sig om människohandel och våldtäkt. Jävligt mycket av porrindustrin är egentligen människohandel. Vissa kanske tror att det är frivilligt, men de här leendena – se bakom dem! Det finns en myt om att det är frivilligt och att allt våld är på låtsas, regisserat, men det stämmer inte. När de har analsex och dunkar in utan glidmedel, då gör det ont. När någon betalar är det inte samtycke!

Du fick väl dessutom inga pengar.

– Nej. Bara skulder eftersom han tvingade mig att stå på lägenhetskontraktet.

Hur fungerar porrindustrin i Sverige?

– Köparna skickade in önskemål om vad de ville se. Sedan tvingade han mig att göra det som de ville. Det kunde vara extremt detaljerat. Soffan skulle stå i en viss vinkel. Jim hade en plan att bygga upp en stor agentur och där skulle jag spela en roll i att övertyga tjejer att vara med. En av dem vittnade sedan också, som tur var kom hon därifrån fortare än jag. Det var inte långt ifrån att vi hamnade på ett porrbolag.

Hur känns det att ha gett ut din första bok?

– Äntligen! Jag har tänkt på det i så många år. Jessica Devert gjorde en intervju med mig och frågade om jag hade tänkt skriva en bok och om jag behövde hjälp. Jag sa: Bok kan jag skriva själv! Men det blev inte av, och jag insåg att jag behövde någon som strukturerade upp. Det var bra att hon hade mycket kunskap innan, så jag behövde inte förklara till exempel vad en normaliseringsprocess är.

I fängelset skrev han också en bok som han gett ut själv, Absolut Prostituerad...

– Det är en porrnovell. Runkmaterial. Det är så äckligt, det handlar om att han är oskyldig och att han träffar en tjej som vill prostituera sig och tillsammans säljer de sex. Det visar att han har storhetsvansinne och trodde att han skulle komma ut och göra talkshows.

Fick han inte någon behandling i fängelset?

– Det verkar inte så. Jag hade regelbunden kontakt med de anställda på fängelset där han satt, som informerade mig om när han förflyttades. En sa till mig att han var tvungen att läsa domen om och om igen för att förstå hur den här trevlige Jim kunde ha gjort något sådant. Han gifte sig också i häktet. Den tjejen har skyddad identitet idag.

Hur kan de här förövarna hela tiden hitta nya offer?

– De är väldigt manipulativa. En tidigare fästmö till honom vittnade emot mig i rätten, och menade att Jim var så trevlig och fin och att hon inte hade sett något konstigt. Det var en socialsekreterare, chef dessutom, som han levde med under tiden han träffade mig.

Vad tycker du om samhällets stöd?

– Jag har fått kämpa i varje instans för att de ska ta brottet på allvar. Polisen lade ner utredningen två gånger utan att förhöra Jim. Det finns bra poliser men cheferna verkar inte förstå och prioritera de här brotten. De tänker att sexköp, det ger bara böter, de fattar inte att det är våldtäkt vi talar om.

Hur kommer det sig att de la ner utredningarna två gånger, för något som han sedan skulle få 14 års fängelse för?

– Ingen aning. De tog mig inte på allvar. De trodde att jag hade spelat in någon sexfilm jag ångrade. Jag hade inte orden för att förklara vad jag varit med om. Jag visste inte att det hette människohandel, våldtäkt, koppleri. Men det borde också finnas en förståelse för att man inte berättar allt första gången.

Bokens titel, ”Utnyttjad, våldtagen och såld”. Jag kan inte tänka mig att det var du som kom på den. Om jag ska vara ärlig är den lite sensationalistisk, tar inte fram dig som människa.

– Nej, det var någon på förlaget. Jag hade hellre velat ha något som handlade om de masker man gömmer sig bakom, hur man stänger av när man är utsatt för övergrepp.

Du startade Novahuset 2008, hur många av de som kommer till er har prostitutionserfarenhet?

– Novahuset är en kvinno- och tjejjour för offer för sexuellt våld i Östergötland. Vi finns i Linköping och Norrköping. De som kommer dit kan ha varit utsatta för grooming, nätrelaterade övergrepp, sexuellt våld i relation – jag skulle säga att ungefär 20 procent har varit utsatta för prostitution. Nu är det många som fallit offer för sugardejting, och nästa grupp kommer från Onlyfans (en social plattform där användare kan lägga upp bilder och video-klipp på sig själva), där skenar det upp som in i skogen.

Jim gjorde också dig gravid, och idag lever du med dottern och med din yngsta dotter och din nye man. Har ni fått vara ifred?

– Ja, som tur är. Han har varit ointresserad av att ta del i hennes liv, och vad jag förstår bor han i Tyskland idag. Det är ju ett paradis för såna som han.

Paulina Bengtsson

Bor: Norrköping

Gör: Sakkunnig om prostitution och sex mot ersättning. Grundare av Novahuset, en kvinno- och tjejjour för offer för sexuellt våld i Östergötland.

Aktuell med boken ”Utnyttjad, våldtagen och såld” som hon skrivit tillsammans med journalisten Jessica Devert.