Kultur & Nöje.

2020-10-04 11:00
Den amerikanska advokaten Anita Hill tar sig an uppgiften att minska de sexuella trakasserierna genom en ny digital plattform, som ska registrera personer som begår upprepade övergrepp. Bild: Rick Bowmer/AP/TT
Den amerikanska advokaten Anita Hill tar sig an uppgiften att minska de sexuella trakasserierna genom en ny digital plattform, som ska registrera personer som begår upprepade övergrepp.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny plattform ska registrera Hollywoods sexförbrytare

Sexuella trakasserier i Hollywood fortsätter att vara ett stort problem. Det visar en ny undersökning.

Nu startas en ny plattform, där sexualbrottsoffer ska kunna rapportera sina förövare – information som sedan kan användas av framtida arbetsgivare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det hela började med en undersökning. 10 000 av Hollywoods kulturarbetare fick svara på frågor om sina erfarenheter av sexuella trakasserier i branschen.

Undersökningen, som gjordes av The Hollywood commission on eliminating sexual harassment, visar att läget hade förbättras, men att det fortfarande såg bedrövligt ut. Värst drabbade är unga, icke-vita  människor.

Nu tar sig den amerikanska advokaten Anita Hill an uppgiften att minska de sexuella trakasserierna. Detta med en ny digital plattform, som ska registrera personer som begår upprepade övergrepp, skriver tidningen Variety, vilket Dagens Nyheter var tidig med att uppmärksamma.

”En game changer”

Anita Hill blev uppmärksammas redan 1991 när hon anklagade en domare i USA:s högsta domstol, Clarence Thomas, för just sexuella trakasserier.

Den digitala plattformen utvecklas just nu av The Holly­wood commission on eliminating sexual harassment, som frontas av Anita Hill själv.

Tanken med plattformen är att den inte bara ska kunna utföra undersökningar och tillhandahålla information. Personer som utsatts ska på plattformen även kunna dokumentera information om förövaren. Om förövaren då redan finns i systemet kommer plattformen att slå larm.

Den insamlade informationen ska sedan kunna rapporteras till stora organisationer och företag i Hollywood som anlitar kulturarbetare, till exempel inom filmbranschen.

– Industrin behöver siffror. Alla måste veta exakt vad som pågår, säger hon till Variety.

Med den här typen av information hoppas Anita Hill att kommissionen ska kunna informera olika arbetsgivare om vad som händer på deras företag.

– Vi hoppas att det blir en game changer, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev