Kultur & Nöje.

2020-09-25 16:50
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Martin Klepke: Som barn lärde vi oss att inte väcka minnen från kriget hos de vuxna

Ockupation och opposition. I sin nya bok, Kanalerna i De Kooi: en berättelse om motstånd, blickar Martin Klepke bakåt i sitt släktled, till barndomsstaden Leiden i Nederländerna under andra världskriget. I det här utdraget ska hans farmors syster Co möta upp sin äskade Jan, som även han är med i motståndsrörelsen. Då dyker plötsligt en nazitysk patrull upp.

Hur har du jobbat med den här boken?

– Jag hamnade i en incident under en nazistdemonstration för några år sedan. Det var så obehagligt och gjorde min släkts lidande under naziåren så påtagligt i mitt minne. Efter det pratade jag mycket med mina kusiner i Nederländerna och vi enades i känslan av att fortfarande bära krigsåren i oss. Jag blev bara tvungen att gräva vidare bland egna minnen, mina kusiners minnen och alla dokument på nederländska arkiv.

Vad är sant, vad är fiktion?

– Allt är sant. Händelser och skeenden är naturligtvis här och där iklädda romanens berättelseform. Men allting har jag fått bekräftat under uppväxtåren från förstahandskällor. Ganska mycket är också mina egna minnen. Upptäckter i arkiv skriver jag i en mer redovisande ton.

Har krigsåren präglat din släkt?

– Ja. Mycket mer än vad jag trodde förr. En sorg fanns där som aldrig lämnade dem. Vi barn lärde oss vad vi kunde säga och inte borde säga för att inte väcka rovdjuret, minnet av krigets förödelse i de vuxnas sinnen. Hemma hos min farmors syster, Co Vijlbrief, som är med i det här textstycket, var dörrarna alltid avhäktade när jag var barn. Hon var livlig och energisk men efter tiden i koncentrationslägren klarade hon inte av instängdheten. Och efter fyra år i arbetsläger, var min fasters man Bart när han blev äldre och alltmer dement ständigt skräckslagen för att han trodde att soldater skulle komma och hämta honom.

Vad berättar din bok för samtiden?

– Om det farliga i att tro på dagens nationalkonservatism. När de lyfter fram ”svenska folket” menar de ett samhälle där avvikande åsikter inte längre ska brytas mot varandra utan i stället förgöras. Mina släktingar reagerade över likriktningen, konformismen och såg vad den ledde till. I dag är den en etablerad retorik inte bara hos nazister utan även hos Sverigedemokrater.

Läs vidare på nästa sida: Utdrag ur boken

Martin Klepke

Ålder: 65

Familj: Två söner med familjer, sambon Åsa och hennes två barn

Bor: Västberga, södra Stockholm

Aktuell med: ”Kanalerna i De Kooi: en berättelse om motstånd”, hans fjärde bok

Favoritbok: ”Om godheten”, Willy Kyrklund

Livsmotto: ”Det låter för pretentiöst, men Willy Kyrklunds ’man ser inte frågorna för bara svar’ tänker jag ibland på när jag vill distansera mig för att få överblick.