Kultur & Nöje.

2021-01-20 19:29
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Latinamerikansk rock, techno-längtan och spirituell jazz: Här är Andres Lokkos kulturtips

Tre aktuella kulturtips från Andres Lokko.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Skakig musikresa speglar politisk turbulens

Tv-serie

Med den lite mer pedagogiska undertiteln ”The history of rock in Latin America” är ”Rompan Todo” en fascinerande och underhållande lektion i en märkligt negligerad del av musikhistorien: den latinamerikanska rockmusikens skakiga resa från det sena 1950-talets lokala coverband och Beatles-kopia­törer via Victor Jara och peruansk psykedelia fram till militär­juntors långvarigt brutala rockförbud och hela vägen fram till i dag.

Det är lika mycket en serie om Syd­amerikas politiska turbulens som om musiken i sig – det är ju inte helt överraskande smått omöjligt att separera dem – men ändå är det som fastnar starkast hur kul och ovanligt det är att få se en musikdokumentärserie där sisådär 91 procent av artisterna är för mig tidigare helt okända.

När serien är över önskar jag mig inget hellre än snarlikt uttömmande och politiska musikhistorielektioner om världens samtliga kontinenter och ögrupper.

Strömmas på Netflix.

Tintad techno skapar längtan

Album

När dansmusikduon Bicep från Belfast 2017 slog igenom med singeln ”Glue” ackompanjerades den av en djupt nostalgisk och väldigt vacker video. Just då framstod den som en sentimental anomali men förblev väldigt intressant då den vågade använda just nostalgi i en genre som så gärna anser sig vara i ständig framåtrörelse.

Duons andra album, ”Isles”, beter sig också just så men den nostalgiskt tintade techno och progressiva house de skapar framstår nu, mitt i rådande pandemi, blott som enda lång längtan tillbaka till klubbar och levande musikupplevelser.

Där ”Glue” mindes 1991 utspelar sig ”Isles” istället i ett parallellt nu – på ett dansgolv som inte längre bara är en ödslig och tom plats.

Exemplarisk guide till spirituell jazz

Dubbelalbum

 ”Spiritual jazz 13: Now!” – vilken fin guide till spirituell jazz från modern tid och femton olika länder! Det går säkert att hitta en snarlik playlist på din valda streamingtjänst, men ibland vill man ju också få ta del av informativt passionerade omslagstexter, något som placerar musiken i en smart kontext. Den lilla entusiast-etiketten Jazzman gör detta alldeles utmärkt. 

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.