Kultur & Nöje.

2020-10-10 10:40
 Therese Lindgren är en av Sveriges största youtubers och influencers. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Therese Lindgren är en av Sveriges största youtubers och influencers.
Puffetikett
Dagens ETC

Influencers utbildar sig i psykisk ohälsa: ”Ofta räcker det att bara lyssna”

Therése Lindgren bjuder tillsammans med stödorganisationen Tjejzonen in influencerkollegor att utbilda sig i psykisk ohälsa och medmänskligt lyssnande.

– Ofta räcker det att bara lyssna, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Influencers är en grupp som allt oftare blivit de personer som unga först hör av sig till när de mår dåligt. Unga personer tar kontakt och vill skriva av sig om psykisk ohälsa och be om råd för att reda i sina tankar.

I kursen Lyssna kommer influencers att utbildas i medmänskligt lyssnande och hållbart hjälpande, två metoder som dels ska ge dem kunskaper i att ge stöd åt unga personer som tar kontakt, men också verktyg för att själva hantera den press stödet kan innebära.

”Räcker att lyssna”

Videobloggaren Therése Lindgren är en av personerna bakom initiativet. Hon har själv erfarenhet av panikångest och blir ofta kontaktad av unga personer som behöver någon som lyssnar. Hon vet av erfarenhet att det är viktigt att bli bemött på rätt sätt när man berättar.

– När jag mådde som sämst önskar jag att folk hade vågat fråga hur jag mådde på riktigt, att de hade vågat ställa den där obekväma frågan. Jag förstår att man kanske inte alltid känner att man kan ge goda råd eller har svar men ofta räcker det att bara lyssna, säger Therése Lindgren.

Du har en historia av att vara öppen med din egen psykiska ohälsa, tror du att det är därför många unga kontaktar just dig?

– Ja, att jag alltid varit öppen med mig själv och mitt liv i mina videos skapar såklart en nära relation med de som följer mig. Jag tror att unga har samma behov som jag hade i den åldern, att man behöver höra erfarenheter från andra för att känna att man inte är ensam. Att vi lever en större del av vårt sociala liv på nätet tror jag gör att tröskeln till att kontakta någon man följer i sociala medier har blivit lägre.

Av frågorna hon får på sociala medier märker Therése Lindgren att många unga mår dåligt i dag. Hon försöker svara på så många meddelanden hon kan, något som ibland kan vara tungt.

– Jag tror att många upplever att det kan vara väldigt svårt att inte alls påverkas negativt av en jobbig berättelse även om det är någon annan som upplevt den. Jag blir glad över att människor hör av sig och öppnar upp sig för jag vet hur stort och viktigt det steget kan vara för många, säger hon.

Storasystermetod

Utbildningen annonseras ut i samband med att Världsdagen för mental hälsa infaller idag den 10 oktober. Vid ett fysiskt möte kommer influencers under tre timmar att öva i lyssnandets konst. Förutom Therése Lindgren själv har profiler som Ida Ward, Linda-Marie Nilsson, Sabina Decireé och Lisette Alfredsson redan tackat ja till att gå utbildningen.

Utöver influencerkursen kommer projektet också innefatta en onlineutbildning som riktar sig till vuxna personer som ofta kommer i kontakt med unga personer, till exempel idrottstränare och lärare.

Utbildningen bygger på Tjejzonens arbete med den så kallade Storasystermetoden där volontärer ger av sin tid och sitt engagemang för att lyssna på unga tjejer. En metod som har fått vetenskapligt stöd av forskare vid Örebro universitet.

Carla da Costa Bengtsson är kommunikationsansvarig på Tjejzonen. 

– Vi vill normalisera psykisk ohälsa. Alla har kriser i livet, vi vill visa att det är okej att ha såna här känslor, att det är naturligt. Vi vill verkligen poängtera att ensam inte är stark, stark är den som ber om hjälp, säger hon.

Arbetsmiljöproblem

Om man är en person som många vänder sig till med problem är det lätt att själv bli mentalt påverkad, något som kallas för sekundär traumatisering. Detta beskrivs av Carla da Costa Bengtsson som ett arbetsmiljöproblem för influencers, men är också frågor som är vanliga inom andra yrkesgrupper. Därför fokuserar utbildningen delvis på den egna hälsan hos en lyssnande vuxen.

– Även den som ger stöd kan själv behöva stöd. Det är lätt att iklä sig en roll att man ska finnas där för alla andra och då inte själv kan visa svaghet. Det måste finnas en balans där. Therése har valt att göra det här, det är jättefint. Och vi vill uppmuntra fler att göra likadant. Hela vuxenvärlden kan bli bättre på att ta ansvar för de ungas mående och våga vara ett stöd. Det kan vara svårt, tidskrävande och skrämmande men med våra verktyg kan det bli lättare, säger hon.

Fakta Tjejzonen

Tjejzonen arbetar aktivt med att sprida kunskap om hur man bemöter psykisk ohälsa i vardagen så att vi kan minska den psykiska ohälsan bland unga tjejer. Lyssna bygger på Tjejzonens evidensbaserade Storasystermetod som är ett resultat av 20 års erfarenhet av arbete med frågan och som ligger till grund för många tjejjourers verksamhet. Storasystermetoden har utvärderats av forskare på Örebro universitet och ger färdigheter i medmänskligt lyssnande i svåra samtal med fokus på att lyssna utan att drabbas av sekundär traumatisering, en situation där man själv påverkas negativt av det någon annan berättar.

 

Fakta metoder i kursen

Medmänskligt lyssnande i svåra samtal 

För dig som vill bli en bättre lyssnare och förbättra ditt bemötande i svåra samtal. Kanske befinner du dig i situationer där personer lätt söker sig till dig för att prata om något jobbigt, men du vet inte om du kan ge ett tillräckligt bra stöd? Kanske ska din organisation utveckla en verksamhet lik Tjejzonens?

Hållbart hjälpande

För dig som vill få ökad kunskap om sekundär traumatisering som konsekvens av att möta andra i svåra samtal och hur du kan ta hand om dig själv så att ditt lyssnande blir hållbart över tid.

Källa: www.tjejzonen.se/lyssna