Dokument.

2020-10-14 13:45
Systrarna D'Amelio är omåttligt populära på Tiktok. Bild: Priyanka Pruthi, CC BY 3.0
Systrarna D'Amelio är omåttligt populära på Tiktok.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är syrrorna som äger internet – därför behöver du känna till varför

Många vet fortfarande knappt vad Tiktok är. Samtidigt fostrar appen superstjärnor som har vuxit sig större än familjen Kardashian.

Frågan är: Bör vi föräldrar vara oroliga?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ni kanske har sett det utan att veta om det. En – säg – elvaårig tjej som står och väntar på bussen och som liksom rycker med armarna och sveper med händerna rytmiskt fram och tillbaka. Ni kanske har undrat vad hon håller på med? Eller en tioåring som har svårt att fokusera på maten för att dansrörelserna liksom vägrar lämna kroppen? Det kallas för Tiktok-tics och de sprider sig just nu som en löpeld mellan barn världen över. Vi är miljontals, vi föräldrar, som inte riktigt vet hur vi ska hantera situationen.

Många vet fortfarande inte vad Tiktok är. En kort introduktion därför:

Tiktok är ett världsfenomen. Dags att tugga i sig att vi måste skaffa koll. Appen, som startades så sent som 2016 i Kina, har i dag över 800 miljoner aktiva användare världen över. Bara i Sverige laddades appen ner nästan 269 000 gånger under maj månad på App store och Google Play. Dess jäsande popularitet verkade rida på en sorts vilja till frigörelse hos generationen födda på 00- och 10-talet. Tiktok blev deras spegel. Istället för att som generationerna före dem mima till Mello-låtar framför spegeln med hopprep som mikrofon fick kidsen nu publik. Du behövde inte längre bli antagen till ”Talang” – uppmärksamheten kunde fångas från flickrummet, i ensamhet eller tillsammans med bästisen.

Användare har 15 sekunder på sig att uttrycka sig. Oftast handlar det om godistest, trollerier, experiment med olika substanser, skönhetstips, atletiska krumbukter, djur som gör söta saker, korta monologer in i kameran, roliga läppsynkningar – eller coola danssteg till populär musik.

Störst av alla på Tiktok är ett syskonpar. Eller en familj egentligen. För hela familjen finns på plattformen. De heter D'Amelio och har tillsammans över 146 miljoner följare. Det gör dem större än familjen Kardashian på nätet. Fråga random mellanstadietjej och hon kan rabbla deras life story.

Men vad är deras framgångsrecept – och varför bör du med ansvar för barn ha koll på det?

Allt började i mars förra året med att Charli, då blott 15 år gammal och redan tävlingsdansare, startade ett konto.

I juli spreds hennes första riktigt populära post. Efter det rasslade det till. Hennes grej att – ofta med ett leende på läpparna - dansa till kända artisters låtar spred sig explosionsartat över nätet.

I januari i år signades hon av den extremt mäktiga Hollywood-agenturen UTA tillsammans med resten av familjen. Därefter frontade hon magasinet Face där hon nämndes i samma andetag som en av världens kändaste dansare, tyska Pina Bausch, och i april dansade hon i superfolkliga Jimmy Fallon show.

”Det blev helt galet” som hon beskriver det själv.

Till en början skämdes hennes tre år äldre syster för dansen hon delade med sina följare. Hon ansåg att Tiktok var en töntig app, för yngre tjejer. “Jag tyckte typ att Charli, hallå, vad sysslar du med” berättar hon för The Guardian medan hon målar sina naglar. Men snart startade Dixie också ett konto, som snabbt, genom draghjälpen från systern, blev ett av appens mest populära. Snart hade även pappa, republikanen Marc, och mamma, ex-modellen och fotografen Heidi, konton, även de följda av miljoner.

Familjen var ett världsfenomen och barnen en miljonindustri.

Varför blev det då just Charli D'Amelio som blev störst? Varför följs just hennes konto i skrivande stund av 92,5 miljoner? Ingen tycks ha nåt vettigt svar på frågan. Jag knackar på i döttrarnas rum. De lägger motvilligt ifrån sig telefonerna:

– Hon dansar så mjukt och mysigt liksom, säger min sjuåring.

– Både Charli och Dixie har en egen stil och dansar jättebra, säger hennes tre år äldre Tiktok-ticsande syster.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I september i år spreds nyheten att Charli led av ätstörningar. På Instagram stories berättade hon att hon alltid försökt använda sin plattform för att uppmärksamma problematiska kroppsideal, men att hon aldrig tidigare berättat att hon hade egna problem.

”Jag har varit rädd för att berätta att jag har en ätstörning, men i slutändan hoppas jag att jag, genom att dela med mig av detta, kan hjälpa någon annan” skriver hon. En influencer på 16 år alltså – som utan att egentligen ha velat det själv har blivit en av internets ­största. Som dras med samma problem som en random tonåring, men som har miljoner ögon på sig.

Vad ska man som förälder då tänka om detta? Är fenomenet D'Amelio ont eller gott? Bör vi låta barnen vistas på Tiktok med fria tyglar eller tänka annorlunda?

Den vanligaste användaren är tjej, även om många killar också har fått ögonen för appen. I Sverige har Tiktok främst hittat hem hos den yngre målgruppen. Det är alltså framför allt mellanstadie­tjejer som har hittat plattformen och systrarna D'Amelio. Som står framför spegeln och provar dansmoves och mimar till, som – ­exempelvis mitt kaoset i hallen på väg till skolan – börjar röra sig som en pole-dansare. Det är också dessa tjejer som läser om stjärnornas ätstörningar, som tar del av de inte alltid så snälla kommentarerna i stjärnornas flöden. Men som också förser sina bilder med Black lives matter-loggor för att samma idoler har gjort det. Som citerar sina Tiktok-stjärnor och argumenterar mot polisvåld – på klingande amerikanska.

Svaret är väl att varken Tiktok eller familjen D'Amelio är gott eller ont. Troligen bör man, som den brittiska journalisten Tom Lamont föreslår, se på Tiktok som en stor högstadieskolgård. Men istället för att endast rymma några hundra barn trängs på appen 800 miljoner. Andelen vuxna på denna skolgård är försvinnande liten. Börja räkna lite på ansvaret som följer med det.

Det finns inget ondskefullt inbyggt i appens funktioner, precis som det inte går att hitta någon djävulusiskt bakom konstruktionen av en skolgård. Men alla vet att det kan pågå vidrigheter på en sådan.

Föräldrar – pausa matbilderna på Instagram några minuter, skit i Hemnet-appen – det dags att vara rastvakter. Och det är faktiskt ganska kul.

De största Tiktok-stjärnorna

1. Charli D'Amelio, USA: 92,5 miljoner följare

2. Addison Rae, USA: 64,5 miljoner följare

3. Zach King, USA: 50,6 miljoner följare

Källa: Tiktok den 12 oktober, kinesiska ­Douyins följare är inte inkluderade

Svenska Tiktok-stjärnor

1. Tvillingarna Iza och Elle: 5,1 miljoner följare

3. Freja : 2,8 miljoner följare

2. Amanda Edmundsson: 2,7 miljoner följare

App för musikklipp och korta filmer

Tiktok, även känt som Douyin i Kina, släpptes som app i september 2016.

Tiktok låter användare titta på och dela musikklipp, mima till låtar, göra korta filmer med inbyggda epecialeffekter och filter.

2017 spenderade Tiktoks moderbolag Bytedance cirka en miljard dollar (nästan 8,8 miljarder svenska kronor) för att köpa appen Musical.ly. Året efter slogs apparna ihop.

Efter att appens ägare anklagats för att olovligt samla in data om användaren hotade USA:s president Donald Trump att förbjuda Tiktok i USA. Ägarna Bytedance förnekar att så är fallet.

Hoten fick några av Tiktoks största amerikanska stjärnor att signa upp sig för konkurrerande appar. I september blev de amerikanska företagen Oracle och Wallmart delägare i Tiktok, vilket fick som konsekvens att appen inte bannlystes.

Enligt Tiktok ska Oracle fungera som appens tekniska samarbetspartner i USA, och ha hand om den amerikanska datan, medan Walmart ska samarbeta kring det kommersiella.

Charli och Dixie D'Amelio

Världens mest följda personer på internet genom sina Tiktok-konton, som i skrivande stund har 92,5 och 40,4 miljoner följare.

Födda: 2004 och 2001

Bor: Norwalk, Conneticut, USA

Familj: Pappa, Marc D’Amelio, (7,2 miljoner följare) sport­kläderförsäljare och före detta republikansk politiker. Mamma, Heidi D’Amelio, (6,1 miljoner följare) är fotograf och före detta modell.

I december släpps Charlis bok med namnet ”Essentially Charli: The Ultimate Guide to Keeping It Real”.

2 000 000 000

..gånger har Tiktok-appen blivit nedladdad.

268 504

…gånger laddades Tiktok ner från App Store och Google Play i Sverige under maj månad i år. Populariteten ser ut att stiga. Från maj 2019 till maj 2020 har den ­laddats ner över 636 000 gånger.

800 000 000

…personer använder appen aktivt världen över.

41

… procent  av alla Tiktok­användare är mellan 16 och 24 år. Men i Sverige är snittåldern yngre.

52

… minuter. Så länge tillbringar standard­användaren på appen varje dag.

Källa: Businessof­Apps, Statista.com