Kultur & Nöje.

2020-10-06 13:00
Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson / Jimmie Åkesson (SD), partiledare. Bild: Terje Pedersen/NTB / Ali Lorestani/TT
Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson / Jimmie Åkesson (SD), partiledare.
Puffetikett
Dagens ETC

Här är SD:s kulturbudget – kapade bidrag och kraftiga nedskärningar

Så vill partiet förändra Sveriges kulturliv – här är huvuddragen i SD:s skuggbudget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Igår släppte Sverigedemokraterna sin skuggbudget. I den konstateras det att kulturen har en gemenskapsskapande funktion. ”För Sveriges del är det viktigare än på länge att samlas kring gemensamma normer och värderingar, traditioner, seder och bruk för att hålla ihop” står det i dokumentet.

I det arbetet ses kultur som en nyckel. Centralt för SD:s kulturpolitik är att ”hela Sverige ska ha förståelse och insikt om Sveriges kulturella arv och identitet”. Därför satsas det även i år stora summor – en miljard – på att upprusta kyrkomiljöer och svenskt kulturarv.

En annan stor utgiftspost i år handlar om införandet av så kallade kulturlotsar, som har till uppgift att ”stärka invandrares svenska identitet”.

Bantade bidrag

Samtidigt skärs det ner drastiskt på andra håll. I höstens budget minnas bidraget till folkbildningen med nästan en miljard - vilket till och med är mer än vad som föreslogs förra året.

Anmärkningsvärt och upprörande, anser socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar.

– Den fria folkbildningen och studiecirklar banade väg för demokratiseringen av vårt land. Det förvånar därför inte att det är just detta som står på spel, skriver hon på Facebook.

Även filmstödet och stöd till litteratur- och kulturtidskrifter bantas kraftigt.

Och trots att coronapandemin har inneburit ett rejält slag mot svensk scenkonst vill partiet kapa resurserna till scenkonsten med 16 miljoner och sedan ytterligare skära 16 miljoner från teatern, dansen och musiken. Även ersättningen till konstnärer, ytterligare en grupp som har gått på knäna under pandemin, minskas, i år med 133 miljoner kronor.

De centrala museernas verksamhet bantas med 94 miljoner och filmstödet med 100 miljoner. Partiet vill istället öka ”produktionsincitamenten” för filmproduktion genom ett bidrag på 30 miljoner.