Kultur & Nöje.

2020-12-16 19:45
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Här är årets bästa brädspelklappar

Sällskapsspel hör traditionellt julen till. Det är nu vi samlas kring Monopol och i Tyko Jonsson-inspirerad julilska kastar miniatyrstrykjärn på varandra. Det behöver inte vara så. Spelen har blivit bättre och snabbare – och i spåren av detta turbulenta år har marknaden fullkomligt exploderat.

Spelexperten Jonas Rosenqvist har testat de flesta ­i årets spelskörd – här kommer hans urval av de allra bästa att spela tillsammans, eller rentav själv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Barnspel

Ordlek

Clicko

Från 3 år, 1–5 spelare.

Det är oerhört sällan det dyker upp spel som passar så små barn som två eller tre år. Clickos Ordlek är ett exempel på hur man kan vara pedagogisk och intressant utan att krångla till det. Går att börja leka med så fort de små börjar hitta intresset för bokstäver. Kul att det går att spela ensam också!

Djungel

Användbart litet företag

 

Från 7 år, 2–4 spelare.

Oerhört lättsamt spel som passar också lite yngre som kan hantera att förlora. Roliga inslag om den runda spelplanen och figurerna som kan anfalla motspelarna gör Djungel till ett lättsamt spel som även vuxna kan ha kul med.

Kurragömma i safariparken

Tactic

Från 4 år, 2–4 spelare.

Årets barnspel är en enkel variant på Memory och går ut på att hitta djuren på korten på spelplanen. Eftersom man ska peka ut djuren kan vuxna lätt hjälpa till genom att peka ut ett av djuren medan man söker det andra. Oftast behövs det inte eftersom barnen kommer klå dig ändå. Fina leksaksdjur förhöjer upplevelsen!

Super Mario Labyrinth

Ravensburger

 

Från 8 år, 2+ spelare.

Det klassiska labyrintspelet får draghjälp av Super Mario året han firar 35. Istället för att söka sig till olika skatter ska du nu hitta Toad, Peach och de andra figurerna i en evigt föränderlig labyrint. Tack vare smart mekanik blir Labyrinth ett enkelt men oerhört taktiskt spel som passar alla. Let’s a-go!

Quicksand

Wow

 

Från 5 år, 2 spelare

Kul idé med delbara figurer som således kan ha ”sjunkit” olika djupt i kvicksand gör det här spelet extra spännande för de yngre. Kul också att det är ett moment där man kan hjälpa varandra. I övrigt är det enkelt och någorlunda varierat tärningsspel där den som kommer först i mål vinner.

Familjespel

Hela Sverige bakar

Tactic

 

Från 8 år, 2–4 spelare

Spel som bygger på teveserier eller filmer brukar oftast vara ganska fantasilösa. Just fantasi saknas inte i spelet efter succé­programmet Hela Sverige bakar. Allt från rena frågesport och att kunna visst antal ingredienser till att balansera en tårta ingår i spelets utmaningar. De flesta har dessutom två svårighetsnivåer, så de flesta i familjen kan delta.

Quest for El Dorado

Brädspel.se

Från 10 år, 2–4 spelare.

Det mest självklara ”Årets familjespel” på länge. Perfekt och slimmad speldesign gör ett ganska avancerat spelupplägg till en lättsam jakt på den bästa vägen fram till det mytomspunna El Dorado. Den som genom spelet bygger ihop den mest taktiska kortleken att spela med vinner.

Sjön

Ninjaprint

Från 8 år, 2–6 spelare.

Briljanta naturspelet Skogen har fått ett tvillingsyskon och nu ska spelarna skapa det perfekta klimatet för de olika sjöarterna att frodas i. Oerhört väldesignat spel som passar både till familjen och som klapp till kusinen med intresse för formgivning!

Charader på 30 sekunder

Nicotext

Från 8 år, 2+ spelare

Den här hypersnabba versionen av klassiska charader har 500 ord och det lag som hinner mima flest vinner. 30 sekunder går jättefort och att klara av fler än ett ord känns omöjligt, tills dina hämningar plötsligt släpper! Spelet är från 8 år, men då tycker vi att man åtminstone inledningsvis kan få en minut på sig.

10 Days in Europe

Peliko

Från 8 år, 2–4 spelare

Utvecklaren till ultrapopulära spelet Ticket to Ride har gjort ett litet behändigare kortspel om att åka på en resa genom Europa. Snyggt och smidigt spelupplägg gör det enkelt att förklara och börja spela och håller för många omgångar. En introduktion till Ticket to Ride, som redan det är en väg till lite matigare spel.

Vuxenspel

GW:s kriminalgåtor

Alga

Från 8 år, 2–4 spelare.

Klurigt spel med flera olika svårighetsnivåer, där de svåraste faktiskt är orden­tliga tankenötter. Reglerna är superenkla. När man väl förstått att brottspolletterna ska ligga på samma specifika platser varje gång är det bara att följa instruktionerna på korten för att klara utredningarna. Det är roligt att tillsammans diskutera sig fram till lösningen, men också helt okej att fundera över själv.

Politiskt inkorrekt

brädspel.se

Från 18 år, 4–12 spelare.

Snuskspel som får även den mest förhärdade att ta fram skämskudden och familjens PK-riddare att snörpa på munnen. Men det har blivit storsäljande på marknaden. Möjligen för att man äntligen kan släppa loss och helt skylla på spelet. Ärligt talat kanske Politiskt inkorrekt passar bättre på nyårsafton – efter att ungarna lagt sig.

Therapy

Alga

Från 15 år, 2–6 spelare.

Plötsligt blev det mode med psykologiska spel. Både det här och spelet Cup of Therapy från Martinex är känslomässigt inriktade spel som ger själen betänketid. Frågor om människans sedvanor och ­normer gör spelet eftertänksamt men ändå lättsamt. Stort plus för Rorschachbilderna, som vi önskade att det fanns fler av.

Pandemic Legacy season 0

Asmodee

Från 14 år, 1–4 spelare.

Den här tredje ”säsongen” av epidemispelet Pandemic kommer inte bara perfekt i tid utan lyckas också överträffa sina föregångare. Perfekt för de, eller den då det går utmärkt att spela själv, som vill spela ett spel som utvecklas till en spännande historia och räcker länge. När ni är klara, efter ungefär 20 spelomgångar, går det dock inte att spela igen eftersom hela spelplanen förändrats.

Obscurio

Asmodee

Från 15 år, 2–8 spelare.

Bildtolkningsspel som Dixit är en favorit i det här spelgänget. Självklart kvalar då det här spelet i samma anda som Mysterium in högt uppe i toppskiktet. Som ett gäng trollkarlar ska ni hitta rätt bland de tjusigt abstrakta bilderna för att tillsammans ta er ut ur biblioteket helskinnade. Ju fler som spelar desto roligare, för någon av er är nämligen förrädare.