Kultur & Nöje.

2020-10-07 15:45
  • Henrik Wahlström ramlade på en bunt tjejtidningar på en loppis. När han började bläddra fick han lite av en chock. ”Nu fick jag fick se vad mina jämnåriga kompisar hade fått läsa när de växte upp medan jag läste skateboardtidningar.”
    Henrik Wahlström ramlade på en bunt tjejtidningar på en loppis. När han började bläddra fick han lite av en chock. ”Nu fick jag fick se vad mina jämnåriga kompisar hade fått läsa när de växte upp medan jag läste skateboardtidningar.”
  • I tidningarna, som lästes av barn, var det vanligt med utseendetips. Ett annat vanligt inslag var bilder på kändisar som hade misslyckats eller såg ”fel” ut.
    I tidningarna, som lästes av barn, var det vanligt med utseendetips. Ett annat vanligt inslag var bilder på kändisar som hade misslyckats eller såg ”fel” ut.
Puffetikett
Dagens ETC

Han blottar sexismen i 90-talets tjejtidningar

Tips till 12-åringar om hur man skaffar platt mage, kändisar som samlar på oskulder och tonåringar som får rådet att aldrig neka sin kille sex.

Tjejtidningarna från 90-och 00-talen var inte sällan en explosion av sexism.

Instagram samlar Henrik Wahlström hundratals ­exempel som ger en skrämmande bild av vad dagens vuxna kvinnor växte upp med.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Allt började med att Henrik Wahlström ramlade på en bunt tjejtidningar på en loppis. Det var nummer av Frida, Mitt livs novell och Veckorevyn från 90- och 00-talen.

– Kul, tänkte jag – detta gör jag något skoj av på Instagram.

Men när han började gå igenom tidningarna fastnade skrattet i halsen.

– Jag blev helt förfärad av vad jag hittade. Det här gick ju inte alls att skoja om. Det var som att titta in bakom kulisserna. Nu fick jag se vad mina jämnåriga kompisar hade fått läsa när de växte upp medan jag läste skateboardtidningar.

Han berättar om det första av alla makabra fynd som skakade om honom. Det var ett test i Veckorevyn 1995, ett av alla som fanns i tidningarna den här tiden. Testet hette ”Är du sexig och förförisk?” och hade a- b- och c-alternativ. Frågan som ställdes till tonårstjejerna var: ”En kille du gillar nyper dig i rumpan. Hur reagerar du?” Svarsalternativen: ”A. Jag känner mig dum eftersom min stjärt är för stor. B: Jag blir lycklig eftersom han förmodligen tycker om mig. C. Jag blir upphetsad. Vem vet var han tänker nypa mig nästa gång?”

– Det fanns alltså inget annat svarsalternativ.

Något av en chock

Han beskriver detta som något av en chock och började bläddra.

– Var detta bilden de hade av killar? Av mig? Vad ska jag göra med den här informationen?

Han började samla. Idag har han 10–12 år av nästintill fullständiga årgångar av Vecko­revyn, Mitt livs Novell och Frida, perioder då stora tidningskarriärister som Claes Blom, Helene Arkhem och Amelia Adamo bossade över innehållet. På Henrik Wahlströms Instagramkonto travas absurda exempel. Det kryllar av utseendetips, recept på bantning och guider till att behaga killar. Tidningarna plöjs av hög- och mellanstadietjejer.

I takt med att följarsiffrorna steg vågade han ta ut svängarna och skriva lite mer på allvar. En ny växel lades in. Strax började följare kommentera och berätta om sina egna erfarenheter.

– Kvinnor har berättat för mig att de minns ordagrant vad som stod i tidningarna. Att det sitter så otroligt djupt. Kvinnor som gått och sugit in magen i över 30 år. Först nu har vi ju ett facit över hur det gick. Först nu är de här kvinnorna vuxna och vi kan se vad tidningarna ställde till med.

Många – jag själv inräknad – är chockade av hur störda tidningarna kunde vara. Vi verkar ha glömt bort hur vidrigt det kunde se ut?

– Ja, många berättar just det. Detta säger ju bara hur ofta ni läste detta och att det som skrevs räknades som sanningar, som inte skulle ifrågasättas. Detta skrevs av tuffa tjejer i Stockholm. Samtidigt – det var så nyligen detta kunde ske, vi har vuxna kvinnor som har vuxit upp med dessa tidningar som läroböcker om hur det är att vara tjej och männiksa.

Temat: Du är inte bra nog

Skillnaden mellan tjej- och killtidningar var vid den här tiden påtaglig, menar han.

– Det eviga temat var att fånga en kille, hålla fast en kille. Jag minns att jag läste en sån tidning i tolvårsåldern och kände mig generad. Det var ju rena mjuk­porren. I tidningarna som riktades till killar handlade om vad killar gör. Alltså deras intressen. Det är en enorm skillnad. Undantaget är väl hästtidningar då.

Henrik Wahlström betonar att inte alla tidningar innehåller tips på hur du som tonåring ska bli smal. Men ett återkommande tema handlar om att ändra sig. Att du aldrig var bra nog.

– Ett viktigt tema i tidningarna var att tjejerna alltid skulle sträva mot ett bättre jag. Så länge de var missnöjda med sig själva och behövde tips skulle de köpa nästa nummer.

Mammor hålls skyldiga

Han berättar att flera som skriver till honom har tackat sin mamma för att hon vägrade att ge dem en prenumeration. Andra har snarare blivit förbannade på sina mammor för att de inte ens bläddrade igenom tidningen och kontrollerade innehållet.

– Det är visst alltid mammorna som verkar bära ansvaret för detta, aldrig papporna, konstaterar han.

– Men en uppmaning till alla föräldrar skulle kunna vara att hålla koll på vilka era barn följer på Tiktok och på vad barnen konsumerar. Synen på kroppen och vad det innebär att vara tjej biter sig fast hela livet. Vi vill inte att ännu en generation ska drabbas.