Kultur & Nöje.

2014-08-12 20:36
Spelet om välfärden har laddats ned närmare 3 500 gånger, enligt skaparna.
Spelet om välfärden har laddats ned närmare 3 500 gånger, enligt skaparna.

Fixa välfärden – i mobilen

Jan Björklund, Annie Lööf, eller varför inte en riskkapitalist på segway? Det är några av motståndarna i Super Mario-inspirerade Spelet om välfärden.
   – Vi vill belysa frågan om vinster i välfärden men också göra ett underhållande spel som är roligt att spela, säger Joakim Lindskog, projektledare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idén bakom Spelet om välfärden kom för ett par år sedan, när Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna, berättar Joakim Lindskog.

– Han var väldigt lik Super Mario, så vi funderade på att göra ett sådant spel med Juholt. Sedan avgick han, så då fick vi lägga idén på hyllan ett tag.

Löfvens superkrafter

När vinster i välfärden började diskuteras alltmer intensivt bland partierna såg Lindskog och hans kollegor i den ideella föreningen Folkets Kulturbyrå sin chans.

– Det är en väldigt viktig fråga som passar väldigt bra i ett spel.

I Spelet om välfärden kan man spela som en av de rödgröna partiledarna, som alla har speciella styrkor – Stefan Löfven kan svetsa sig igenom förseglade dörrar, Jonas Sjöstedt kan laga trasiga hissar och Åsa Romson och Gustav Fridolin kan när som helst byta mellan varandra och hjälpa varandra att komma högre upp.

– En av de bästa sakerna med spelet är att karaktärerna måste samarbeta för att komma igenom hela spelet – det är lite av en hint till partierna, säger Joakim Lindskog.

Spelet – med parollen ”Sparka ut riskkapitalet” börjar i en privatägd skola där spelaren måste ta sig igenom fyra banor fyllda av riskkapitalister innan den får möta bossen, en piskviftande Jan Björklund. Nästa nivå är ett äldreboende – här skyddar armén riskkapitalister Göran Hägglund. Till slut berättar Lindskog att spelaren får ta sig igenom ett privat apotek för att få möta den sista bossen, Annie Lööf och hennes grillkorv.

– Ja, det är väl ungefär grilla korv som hon är känd för.

Humor som vapen

Enligt Joakim Lindskog har spelet laddats ned närmare 3 500 gånger och det är många som tycker att det är roligt.

– Det var en stor grej att få med humor i spelet – vi vill inte bara belysa frågan, utan också göra någonting underhållande som är roligt att spela.

Spelet om välfärden är föreningen Folkets Kulturbyrås första projekt och ett tag framöver jobbar de vidare med att utveckla det.

– I nästa version av spelet kommer en nyhet – Gudrun Schyman blir spelbar karaktär med en egen speciell superkraft.

I framtiden planerar Lindskog att fortsätta med samma sorts saker inom Folkets Kulturbyrå.

– Det kommer liknande projekt för ett gemensamt demokratiskt samhälle.