Kultur & Nöje.

2014-03-24 14:07
 • Efter. Johan och Carl släpar ut en del av vad som kanske är ett Banksyverk från utställningslokalen. ”Polisen sa att det inte var stöld”, säger de. Eigil Söderin
  Efter. Johan och Carl släpar ut en del av vad som kanske är ett Banksyverk från utställningslokalen. ”Polisen sa att det inte var stöld”, säger de.
 • En man ligger krossad under en gigantisk Gucci-påse. Eigil Söderin
  En man ligger krossad under en gigantisk Gucci-påse.
 • "Jag är inte Banksy", sa han bestämt. Eigil Söderin
  "Jag är inte Banksy", sa han bestämt.
 • En besökare tar med sig ett verk från utställningen. Eigil Söderin
  En besökare tar med sig ett verk från utställningen.
 • Mimi Vall tog hand om mössen. Eigil Söderin
  Mimi Vall tog hand om mössen.

Det stora Banksyrånet

Masshysterin var total när tusentals vallfärdade till vad som kanske var en utställning av den världskände gatukonstnären Banksy. Efter tre timmar var utställningsväggarna nedklottrade och alla konstverk borta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är scen så perfekt att den måste vara regisserad av Banksy själv. Klockan är strax efter fyra. Allt är över. Ett av de mest uppseendeväckande verk var en man som låg krossad under gigantisk Gucci-shoppingbag, en inte allt för svårtolkad konsumtionskritik. Nu ligger bara dockan kvar på fabriksgolvet. Ett tiotal meter från lokalen släpar två unga killar på den gigantiska påsen. 18-årige Johan, från Östermalm och Carl, 19 år, från Bromma håller i ett varsitt hörn av den gigantiska bruna påsen som når dem till axlarna.

– Om det är en äkta Banksy kanske den kan vara värd 30 000. Vi ska dela på pengarna, säger Carl.

Är det inte stöld ni ägnar er åt?

– Polisen sa att eftersom ingen äger det här så är det inte stöld. Om inte vi hade tagit den hade någon annan gjort det.

Råttfångaren i Hameln

Spektaklet började tre timmar tidigare: Vi rusar, hundratals personer, efter en svartklädd man med en visselpipa. Han är som råttfångaren i Hameln klädd i jogginbyxor och Gore tex-jacka. Vi leds inte ner i en flod, som i den holländska sagan, utan in i en gammal rivningskåk i stadsdelen Norrmalm i Stockholm. Råttmetaforen är dock inte helt långsökt, den brittiske konstnären Banksy är känd för sin faiblesse för råttor. Ett motiv som han lånat/stulit från den franska gatukonstpionjären Blek le Rat som sprejade Paris gator redan på 1980-talet.

Fylld med konst

Den gamla industrilokalen är fylld med konstverk. Ett par dinglande ben hänger ner från ett hål i taket. En stor sverige­flagga med texten ”Absolut Switzerland” täcker en vägg. Det har spekulerats om att gatukonstnären Akay ligger bakom konstkuppen. Han dyker upp i folkvimlet men förnekar all inblandning. Folket väller in i lokalen, håller sig till en början väluppfostrat inom avspärrningarna. När några bryter sig in i ett dolt rum ändras stämningen. Någon hittar sprejburkar och börjar tagga ner lokalen. Fler dras med, hippa kulturmänniskor axel mot axel med den unga graffitigenerationen. Unga killar klänger runt uppe i taket. Dörrar sparkas upp. Där och då blir vi plötsligt alla en del av ett större konstverk eller en gigantisk blåsning. I manifestet upptejpat på väggen står det: ”Om du fortfarande undrar om det är ett verk av Banksy, kanske nästa fråga borde vara, är det den viktigaste frågan?”

Plundringen börjar

Men alla besökare nöjer sig inte med några Instagrambilder som minne. Vid fyratiden är det fullkomlig plundringshysteri. Alla vill ha med sig ett Banksyverk hem. Girigheten eldas på av vetskapen om att Banksyverk tidigare har auktionerats ut för tre miljoner kronor. Ett par i 30-årsåldern står och karvar loss en gipsskiva med ett Banksymotiv. Mitt i hetsen kommer Mimi Vall ut ur huset, försiktigt bärandes på en låda med ett tiotal små möss, som varit instängda i ett av konstverken.

– Det dök upp två personer som jag antar jobbar åt Banksy. De monterade ner hela installationen och gav mig lådan att ha mössen i. Nu ska de få bo hemma hos mig, säger hon.

Fotnot: Johan och Carl heter egentligen något annat.

Banksy
En världskänd gatukonstnär vars riktiga identitet är hemlig. Hans karaktäristiska spraymålade stencilbilder med satiriska undertoner har gett honom ett erkännande även i konstvärlden. Verken är till sin natur svårsålt, det har trissat upp priserna. En Banksytavla har sålts för tre miljoner kronor. Hypen har gått så långt att när Banksy målade på ett hus i Palestina sågade någon ner hela väggen. Den fem ton tunga husväggen har nu fraktas till Sverige och ska säljas på ett galleri i Malmö.