Bokkalendern.

2020-12-16 06:00
Puffetikett
Dagens ETC

Bokkalendern 16 december: Stilbildande från Paris skuggkvarter

”Med livet framför sig” av Emil Ajar – romanen har en alldeles egen ton. Rå, brutal och humanistisk på samma gång.

Emil Ajar, eller Romain Gary som han egentligen hette, är den ende som vunnit det prestigefyllda franska litteraturpriset Prix Goncourt två gånger, något som egentligen inte är tillåtet. När man slår ihop hans ”Med livet framför sig” från 1975 infinner sig en djup förståelse varför han fick priset en andra gång. Romanen är nämligen helt makalös.

Den lilla pojken Momo vet inte varifrån han kommer eller hur gammal han är. Varje månad får den pensionerade prostituerade madame Rosa en summa pengar för att ta hand om Momo och andra horungar i kvarteret. I själva verket är det dock han som tar hand om henne i lägenheten sex trappor upp i Belleville i Paris, ett område som vid tidpunkten beboddes av många människor i samhällets skuggtrakter.

Madame Rosa är judinna och överlevde Auschwitz. Men under sängen har hon ett porträtt av ”monsieur Hitler” som hon tar fram för att bli lugn. Tiden påminde henne om hennes skönhets dagar.

Romanen har en alldeles egen ton. Rå, brutal och humanistisk på samma gång. Romain Gary sägs ha inspirerats av sin egen barndom när han komponerade bokens karaktärer. Men om någon skulle frågat honom hade han troligen fnyst och sagt att sann romankonst är dikt och inte verklighet.

Tre år efter att det uppdagades att Gary låg bakom pseudonymen Ajar tog han sitt liv. Han sägs ha hatat uppmärksamheten.