Bokkalendern.

2020-12-14 08:16
Puffetikett
Dagens ETC

Bokkalendern 12 december: Blues om mörka hemligheter

”En blues om rotlöshet och rötter”, så har den storslagna släktkrönikan ”Solomons song” (1977) av nobelpristagaren Toni Morrison kallats. Det kräver inte många sidor för att förstå varför. Den förmögne afroamerikanen Macon ”Milkman” Dead III är en till synes ambitionslös ung man som arbetar som hyres­indrivare åt sin far. Men när gåtan om familjens våldsamma förflutna börjar nystas upp drivs Milkman till den djupa södern för att söka svar.

Varför avskydde pappan sin spritlangande syster? Ligger det någon sanning bakom legenden om den gömda guldskatten? Och vad handlar den fantastiska sagan om den svarte Ikaros om – han som plötsligt flög upp i luften? 

Med ett sjungande språk blandas här magisk realism med åtskilliga mordförsök och ett mycket underhållande persongalleri. Men det är också en dokumentation om de svartas historia i Amerika och en berättelse om att förstå sin egen identitet i relation till dessa rötter. ”Salomons sång” är en roman i världsklass som hittas för några tior på second hand eller antikvariat. Litterärt fyndläge.