Kulturtips.

2020-12-11 18:35
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

3 svartvita favoriter

Veckans kulturtips från ETC nyhetsmagasin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ny mastodontrulle om Hollywoods guldålder

Film

Vet du vem Herman J. Mankiewicz var? Såvida du inte är filmvetare är svaret förmodligen nej. Men ”Citizen Kane” har de flesta koll på, allmänt ansedd som en av de bästa filmerna i världshistorien. Herman skrev manuset, något han fick en Oscar för 1941. Nu har hans liv blivit en mastodontrulle: "Mank". I svartvitt, såklart. För regin står giganten David Fincher, som tidigare gjort ”Fight club”, ”Seven”, och den amerikanska ”Millennium”-tolkningen. I huvudrollen som Herman ”Mank” Mankiewicz ser vi Gay Oldman. Historien om det gamla Hollywoods dekadenta glansdagar har tagits emot väl av kritiker, som beskrivit den som en tidsmaskin stöpt i glamour och korruption. Fick premiär på Netflix förra veckan.

Kontroversiellt om Frankrikes övergrepp

Film

Skakande, brutal, politiskt kontroversiell. Gillo Pontecorvos ”La battaglia di Algeri” från 1966 var totalförbjuden i fem år i Frankrike. Idag räknas den med sitt Morricone-soundtrack till en av filmhistoriens största, hyllad av kritiker och ansedd som en viktig skildring av gerillakrigsföring i storstadsmiljö. Och om hur man förlorar ett krig. På svenska heter den ”Slaget om Alger” och handlar om Algeriets kamp för att bli kvitt kolonialmakten Frankrike, vars armé begick grova övergrepp innan det Nordafrikanska landet vann självständighet 1962. Ligger uppe gratis i flera olika versioner på Youtube, med engelsk text.

Filmad efter kriget i Berlins ruiner

Film

Regissören Roberto Rossellini, den italienska neorealisten, sa att ”realism är inget annat än den konstnärliga versionen av sanningen”. Därför är hans ”Germania anno zero” från 1948 filmad med lokala amatörskådespelare i den grushög som Berlin var efter andra världskriget. Förstörelsen är total och vi får följa Edmund, en 12-årig pojke, och hans familj som kämpar för överlevnad efter Nazitysklands undergång. Finns gratis på Youtube med engelsk text: sök på ”Germany, year zero 1948”.

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.