Kultur & Nöje.

2020-10-06 15:45
Cissi Wallin, en av grundarna bakom Gardet. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT / Skärmdumpar
Cissi Wallin, en av grundarna bakom Gardet.
Puffetikett
Dagens ETC

10 punkter: Bråket om Gardet – detta har hänt

Det pågår en strid kring den feministiska plattformen Gardet. Men vad är det egentligen som har hänt? Dagens ETC redogör för händelseförloppet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Krönikan i Expressen

En av grundarna till Gardet – journalisten Cissi Wallin – skriver den 1 maj en krönika i Expressen där hon ifrågasätter att feminismen måste ta strid för allt och alla: ”Transpersoners rättigheter är självklart jätteviktiga (…). Men personer som levt som män i 30 - 40 år och förra året började kalla sig kvinnor kan omöjligen veta hur det känns att ha levt ett helt liv som kvinna. Ändå verkar stora delar av den feministiska agendan handla om dessa personers åsikter om kön och förtryck.” Texten anklagas för att vara transfobisk.

2. Bubblar vidare

Cissi Wallin är tillsammans med Harry Potter-författaren J.K. Rowling huvudpersoner i diskussionen om trans under hela sommaren och hösten.

3. Ny text anklagas för transfobi

Gardets redaktör skriver och publicerar den 22 september en text på sajten med rubriken ”När fakta blir transfobi”. Ett utdrag: ”Däggdjur kan inte byta kön eftersom de inte har hermafroditiska förmågor, som exempelvis daggmaskar, snäckor och vissa fiskar har. Det kön vi människor föds med, är det vi får dras med hur mycket vi än vill och önskar något annat.”

4. Instagrambråk

På Instagram skriver Gardet kort därefter att ”transkvinnor är män och att ”cis” är ett påhitt av transrättsrörelsen, hon menar att motivet är att göra kvinnor till privilegierade i sin egenskap av kvinnor och därmed kunna påstå att de förtrycker män.” Transrättsrörelsen beskrivs även som lögnaktig och homofob.

5. Wallin backar upp

Cissi Wallin förtydligar kort därefter att det inte är hon som står bakom kommentaren, men att även hon anser att transkvinnor är biologiska män. Hon skriver att ”Det är vetenskaplig fakta”. Kritiken går upp till orkanstyrka på sociala medier. Gardet Skåne och Gardet Göteborg tar avstånd från Gardets uttalanden.

6. Kopplingar till nazistsajt

Podden Haveristerna avslöjar att mannen till en av redaktörerna på Gardet har kopplingar till den numera nedlagda nazistsajten Stormfront, där han varit mycket aktiv. Redaktören själv har också gjort inlägg på nordisk.nu. ”Det är svårt i dagens läge att se på film och tv om man vill undvika judar” ska hon bland annat ha skrivit.

7. Gardet försvarar sig

På sin sajt skriver Gardet att Haveristernas avslöjande är felaktigt, att man tar avstånd från allt som har med nazism, rasism och främlingsfientlighet att göra. Man skriver också att

Haveristerna inte har presenterat någon saklig grund för anklagelserna, och att källan till påståendet har ”en historik av att försöka smutskasta och sprida falska rykten om feminister.”

8. Redaktören polisanmäler

Gardets nazistanklagade redaktör polisanmäler enligt sajten personerna som spridit uppgifterna om henne. Hon skriver på plattformen att ”Jag tror att alla kan föreställa sig hur det skulle vara att själv drabbas av att en lögn av den här kalibern sprids som en löpeld över nätet. Att bli stämplad för livet, på falska grunder, som något så stigmatiserande som att vara nazist.”

9. Mannen: Jag var infiltratör

Redaktörens man skriver på Gardets.nu att han har dokumenterade bevis på att hans aktivitet på forumen handlat om antinazistisk kamp och att han funnits på forumen för att  ”infiltrera och debattera”. Han skriver att han utvecklande ”ett förhållningssätt som ytligt kunde kamma vissa påståenden medhårs för att därefter slå på hårt på de värre punkterna, åsikterna och beteenden som hyllades av vitmaktsfolket.”

10. Mothuggen haglar

Haveristerna svarar med att citera mannens sista kommentar på forumet. Kommentaren handlar om att runskrift och att migrationsminister Morgan Johansson (S) har en förkärlek till sina "zogglings", det vill säga judarna. Henrik Johansson, som ligger bakom Haveristerna, skriver om redaktörens man: ”Man undrar ju om det är sånt här han menar med att låta som nazist?”