Krönika. Odessa Fardipour.

2020-04-08 19:10
Puffetikett
Dagens ETC

Sex solglimtar i coronamörkret

I många fall har relationer stärkts och människor har blivit bättre på att ta kontakt med avlägsna släktingar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Solidaritet och medmänsklighet is back in fashion

Visserligen har medierna senaste tiden rapporterat om tomma toaletthyllor och över-prisade handspritsflaskor, men i  sociala medier flödar solidariteten och medmänsklighetens hjärta vilt. De snabbt växande facebookgrupperna som kastar ljus på allt ifrån hjältar inom vården till grannskap som går samman för att hjälpa äldre är bara några exempel. Behovet av samhörighet och kollektivism upplevs som viktigare än någonsin. Och vem vet? Kanske kan de nya rörelserna på sikt knuffa bort individualistiska strömningar och äntligen få upp en fungerande och finansierad välfärd på agendan.

Oväntad seger för miljön

Som många av oss redan känner till är koldioxidutsläppen direkt kopplade till våra aktiviteter. Det gäller resande, industriproduktion, uppvärmning och fossilanvändning. Coronavirusets framrusning har lett till en global nödinbromsning. Det som klimatforskare har kämpat för i åratal, minskad konsumtion och minskat flygande, sker plötsligt framför våra ögon. Och i världsfabriklandet Kina har inbromsningen lett till en koldioxidminskning på 25 procent, jämfört med samma månad 2019, enligt Carbonbrief. Samma mönster går att se i Europa, även där visar satellitdata att luftföroreningarna minskat avsevärt.

Kreativiteten blomstrar i tider av kris

Nöden är kreativitetens moder, brukar det heta. Ett påstående som under den senaste tiden visat sig vara träffsäkert. Hemma-isoleringen har lett till en våg av filmer på sociala medier som visar hur människor världen över engagerar sig för att muntra upp sin omgivning i en tid av kris och ovisshet. Visst är det tråkigt med inställda turnéer och biopremiärer, men enligt flera forskare och psykologer kan isolationen vara en bördig jordmån för kreativt skapande. En av de som verkligen lever upp till den teorin är världsartisten Lady Gaga som på Twitter skriver : ”Jag har komponerat musik i 18 timmar på raken medan jag suttit i karantän.” Samma Gaga anordnar dessutom en digital konsert med WHO.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Relationer blir viktigare

För några veckor sedan fick vi lära oss ett nytt begrepp: social distansering, och i samband med det fick vi säga hejdå till bar-dejter, kompis-middagar och vin-mingel. En utmanande situation för den socialt svältfödda individen, men en bra träning för oss som är dåliga på att höra av oss till släktingar och nära och kära. I många fall har relationer stärkts och människor har blivit bättre på att ta kontakt med avlägsna släktingar, vänner har hittat nya sätt att umgås på och som en bonus har en del av oss stärkt vår tekniska självtillit.

Skogsromantik och friluftsliv gör comeback

Under national­romantikens frammarsch på 1850-talet sakraliserades de svenska skogarna och lanserades som rofyllda tempel för den ensamme och orolige själen. Nu, drygt 150 år senare, har coronapandemin gett de svenska skogarnas läkande kraft ny aktualitet. Enligt psykologer kan en kravlös stund i skogen innebära en naturlig återhämtning för personer som mår dåligt eller känner sig ångest­fyllda. Naturens skiftande färger, ljudet av fågelkvitter och skogens stillsamma atmosfär kan alltså göra underverk för dig som känner dit lite extra ängslig just nu. Även Folkhälso­myndigheterna ger tummen upp för skogsutfykter, så varför inte damma av termosen, koka lite varm choklad, packa ner en ostmacka och ta sig ut i vårsolen.

Perspektivförändring

För en stor del av befolkningen lämnar vardagens måsten inte mycket tid över åt reflektion. Men nu när en fulltecknad kalender byts ut mot en tom, finns det utrymme att tänka och omvärdera våra liv. Vad är meningen med det hela? Hur vill vi fortsätta leva hädanefter? Kanske inser en del av oss att vi inte behöver så mycket prylar. Vissa av oss kanske behöver varva ner och inser att vi lever i ett sårbart samhälle där vi behöver hjälpa varandra.

Och det här med jobba hemifrån kanske kan vara en bra idé för de som kan, där konferenser kan få äga rum digitalt utan att ett flygplan behöver involveras? En sak som är säkert är att vi behöver hopp för att kunna fortsätta.