Krönika. Dilan Apak.

2020-05-30 13:40
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Munskydd är så fantastiskt spännande!

Att eventuellt bara kunna hjälpa andra kan alltså vara argument nog att inte företa den handling som i bästa fall ger ett visst skydd, och i värsta fall en placeboeffekt. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En sak som jag aldrig trodde att jag skulle skriva i mitt liv är att jag tycker det är så fantastiskt spännande med munskydd. Det borde egentligen vara något väldigt tråkigt att skriva om. Men så har jag lärt mig en viktig sak under mina år som humorist och det är att kontexten gör allt. 

Kan en skämta om vad som helst? Ja, i rätt kontext. 

Kan vad som helst bli intressant och väcka tankar om samtiden? Ja, i rätt kontext. I kontexten: en fruktansvärt förvirrande pandemi, kan till och med något så törrt som munskydd bli intressant. I alla fall för lilla mig och i den här krönikan är det ju som bekant jag som bestämmer. 

I Sverige har munskyddet blivit ett hett debattämne: att ha eller icke ha? Personligen tycker jag att det har blivit en underbar markör för hur vi ser på varandra och vår omvärld. Inte minst för hur de europeiska fördomarna gjort en tvärvändning. Mig veterligen brukar en vanlig stereotypisering av människor från östra Asien vara att de är så satans smarta och bäst i klassen på matte, teknik och andra upphöjda ämnen. Men när hela östra Asien går runt med munskydd (och erfarenheter av till exempel SARS-epidemin i bagaget) då fnyser svensken över den österländska hysterin. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

En annan vanlig stereotyp är den av muslimer som terrorister med en evig dröm om att föra över sharia på ett chip och peta in i varje hädares hjärna. Vilket man tagit stark ställning mot genom att till exempel införa slöjförbud i Frankrike (och skolorna i Skurup). Men så kom coronan och fransoserna döljer nu gladeligen ansiktet. Vilket får varje satiriker att gnugga händerna när förvirringen kring hur en bäst utövar islamofobi peakar. 

Som satiriker själv är det riktigt roligt att följa. Lite kul var det också när SVT intervjuade en forskare från Lunds universitet om hur en studie från Hong Kong visat att munskydd kan bidra till minskad smittspridning. Dels tyckte forskaren att en inte bara kan luta sig mot en enda studie i frågan. Visserligen rimligt, mången data bör väl samlas innan slutsatser kan dras. Men så sa han också: 

”Munskydd kan ta bort fokus från de viktigaste smittvägarna och invagga oss i falsk trygghet som gör att vi tar onödiga risker eller glömmer smittskyddsåtgärder som har större betydelse såsom handtvätt och distans.”

Tänk att svenskarna kan bli så dumtrygga i munskydd att de att under århundradets största sjukdomsutbrott glömmer bort alla andra skyddsåtgärder. Det är en fantastisk förväntan att ha på sina medmänniskor och det näst bästa argumentet jag sett mot munskydd hittills.

Det bästa argumentet är det som jag tycker mig höra florera mest bland lekmännen, vi vanligt folk som somnade på biologilektionerna; vanliga munskydd skyddar inte bäraren, bara folk runtomkring. Att eventuellt bara kunna hjälpa andra kan alltså vara argument nog att inte företa den handling som i bästa fall ger ett visst skydd och i värsta fall en placeboeffekt. 

Det väcker väl ändå någon tanke om samtiden. 

För övrigt tar jag ingen som helst ställning i frågan, för säkerhets skull.  

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.