Krönika. Rebecka Bohlin.

2021-01-15 08:00
Bild: Andrew Harnik/TT/AP
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Hotet: Attacken i D.C startskottet för ny terrorvåg

Ingen var väl egentligen förvånad när Kapitolium stormades. Vi hade sett situationen byggas upp under en lång tid. Däremot chockade. Ändå.

De högerextrema grupperna som demonstrerade varje vecka i olika delar av landet och presidenten som höll dem om ryggen, kombinerat med ständiga falska påståenden som underblåste konspirationsteorier och förakt för seriösa medier.

I veckans ETC nyhetsmagasin går vi på djupet med vad som hänt – och vad det betyder för demokratin framåt.

Vår reporter Lisa Bjurwald, expert på högerextremism, har pratat med några av världens ledande experter, drar paralleller bakåt och ger kontexten som förklarar varför attacken mot Kapitolium kan bli startskottet för en ny och blodig terrorvåg.

Dessutom har vår reporter Joakim Medin ringt upp den välkända författaren och debattören Masha Gessen, som redan när Trump tillträdde varnade för vad som kunde hända – och vi pratar länge med henne om det hon skriver om i nya boken ”Att överleva envälde” som utkommit på svenska den här veckan: Vilka paralleller kan dras mellan olika populistiska ledare i världen hur hotar deras strategier demokratin?

Och vilken roll spelar rasismen – och historien – för hur utvecklingen i USA ska tolkas? America Vera-Zavala skriver på debatt om den frågan.

Detta – och mycket mer – handlar veckotidningen ETC nyhetsmagasin om den här veckan. Du missar väl inte?
/
Rebecka Bohlin
Chefredaktör ETC nyhetsmagasin


PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.