Krönika. Kristin McMillen.

2020-07-17 11:20
Bild: SVT
Puffetikett
Dagens ETC

Barn är kristdemokrater, därför älskar de ”Sommarlov”

Busigt frikyrkliga vuxna i tuffa silverjackor. En katt/kondom med tangorabatt som kladdar ner allt med svart slajm.

Kristin McMillen om varför både barn och vuxna älskar SVT:s ”Sommarlov” och Sommarskuggan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I podcasten ”Dagens människa” 2016 kallade barnprogramledaren Marcus Granseth sin uppväxt i Missionskyrkan för sin ”grundutbildning”. Han berättade också hur han tidigare brukade leda böne­stunder i studion före ”Bolibompa”­-sändningarna. ”Vi stod i en ring på golvet”.

Populära programledarparet Alex och Caroline Hermansson träffades i en kyrka i Malmö och är numera gifta. Enligt Alex fick han förfrågan om att vara med i ”Let’s dance” efter en bön. I år är de alla del i gänget av programledare som synts i SVT:s ”Sommarlov”.

Perfekt, eftersom barn är kristdemokrater.

I ett av sina seriealbum drog Liv Strömquist för flera år sedan denna slutsats eftersom barn, liksom KD:

1. Vurmar för kärnfamiljen
2. Förespråkar hemmafruar och
3. Är moralister som är besatta av tradition och vill att allt ska vara som det alltid har varit.

Barns oförblommerade kärlek till SVT:s ”Sommarlov” gör inte direkt spaningen svagare.

Framgångskonceptet i morgonshowen är just tydlig moral (”Var en bra kompis”), tradition (varje morgon, varje sommar, många konstanta komponenter) och vuxna som enbart ägnar sig åt barn (en slags hemmafruar i rutan).


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Att barn älskar ”Sommarlov” märks inte minst på de svindlande tittarsiffrorna. Barn älskar busigt frikyrkliga vuxna i tuffa silverjackor och färgglada hängselbyxor. De älskar den lekfulla sorglösheten. Tryggheten i att saliga ansikten ska skina mot dem varje morgon. Vuxna som, till skillnad från deras trötta föräldrar, verkar ha oändligt mycket energi till galna upptåg och alltid är redo att applådera något barn från typ Bohuslän som kan identifiera 57 länders flaggor på dryga minuten.

Filmklippen är inte ens särskilt kul? Vissa är lika dåligt dubbade som Kinderäggs­reklamen på 90-talet. De älskar det ändå.

Men framförallt älskar barnen figuren Sommarskuggan. En katt/kondom med tangorabatt som kladdar ner allt med svart skuggslem. En skurk minutiöst framtagen för att vara pirrigt spännande utan att de yngsta bajsar på sig. Masken är härligt pajig. Det är inte på riktigt. Alla ser att den har svarta diskhandskar som händer. Det är genialt.

För den som inte hängt med är Sommarskuggan alltså en påhittad skurk, en dräkt som varje sommar sedan 2016 tagit en av barn­programledarna i besittning. Med hjälp av ledtrådar gäller det för tittarna att försöka lista ut vem den hemlige personen i dräkten är. Ett mysterium som sträcker sig som en dramatisk båge över hela sommaren.

Barnen sitter bänkade med gapande filmjölksmunnar när den svarta varelsen smyger fram bakom ett träd för att busa med de vuxna. I ett avsnitt lyckades Sommarskuggan till och med göra en vad­tatuering på programledaren Alex. VA? Vilket otroligt bus! Senare rapporterade en bekant att han sett en vuxen på stan med samma tatuering.

Nu till det fantastiska: Också föräldrar älskar ”Sommarlov”. Även om många av oss vill hålla en klädsam ironisk distans till det färgglatt hurtiga så älskar vi det.

Pappor har fantastiska Malin Olsson som frikort (för att hon är så härlig och snygg) Coola Angelika Pricks djupa altröst får oss att spinna. Paret Alex och Carro har till och med vunnit en Emmy, alltså världens finaste tv-pris, för urroliga barn­programmet ”Fixa bröllopet” som går ut på att barn fixar närståendes bröllop. De är kreativa superproffs.

Sanningen är att ”Sommarlov” är guds gåva till småbarnsföräldrar. En älskvärd barnvakt, pålitlig och snäll kvalitetsunderhållning, långt ifrån fruktansvärda Youtube, aka knark rätt in i ögonen.

Jaha. Lät jag nyfrälst nu?

Må så vara.

”Sommarlov”, vi kan inte tacka er nog.

Plus & minus

Plus: Lässuget. Högst i bokhögen ligger brevromanen ”Ett amerikanskt äktenskap” av Tayari Jones. Om kärlek, den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Längtar.

Minus: Podden ”Två män i en podd” med Eric Schüldt och Daniel Sjölin om skräcken inför att vara man.

”Vi tar itu med kroppen, gosedjuren och skolgymnastiken”. Va? Tyvärr mycket svagt lyssnarvärde på första avsnittet, men kul att två män äntligen fick chansen!