Klimat.

2014-10-29 09:55
 • Palmolja. WWF:s rundabordsgrupp för palmolja har årliga intäkter på runt 20 miljoner dollar. Gruppen finansieras med avgifter från medlemsföretag och ska enligt boken ha godkänt projekt på Borneo som lett till utrotning av organgutanger. Bild: Ardiles Rante/Greenpeace/TT
  Palmolja. WWF:s rundabordsgrupp för palmolja har årliga intäkter på runt 20 miljoner dollar. Gruppen finansieras med avgifter från medlemsföretag och ska enligt boken ha godkänt projekt på Borneo som lett till utrotning av organgutanger.
 • Miljöpris. 1997 nominerade WWF oljebolaget Shell för ett brittiskt miljöpris. Bild: Lee Jordan/Flickr
  Miljöpris. 1997 nominerade WWF oljebolaget Shell för ett brittiskt miljöpris.
 • Alternativ. Volvo samarbetar med WWF om ökad bränsleeffektivitet.”Vi anser att Volvo har kommit långt med att minska sina koldioxidutsläpp och i framtiden kommer också alternativa drivmedel”, säger Mariann Eriksson. Bild: Alva Chien/Flickr
  Alternativ. Volvo samarbetar med WWF om ökad bränsleeffektivitet.”Vi anser att Volvo har kommit långt med att minska sina koldioxidutsläpp och i framtiden kommer också alternativa drivmedel”, säger Mariann Eriksson.
 • Soja. WWF:s Sojagrupp (Roundtable on responsible soy, RTRS) anklagas i boken för att ha hjälpt kemi- och bioteknikjättar som Monsanto att sprida sin genmanipulerade, växtgiftsresistenta soja i Argentina. Bild: Dan Gill/AP/TT
  Soja. WWF:s Sojagrupp (Roundtable on responsible soy, RTRS) anklagas i boken för att ha hjälpt kemi- och bioteknikjättar som Monsanto att sprida sin genmanipulerade, växtgiftsresistenta soja i Argentina.
 • Fossila bränslen. 2000 började WWF ”fasa ut” samarbetet med fossilbränsle‑företag. Bild: Julie Gibbons/Flickr
  Fossila bränslen. 2000 började WWF ”fasa ut” samarbetet med fossilbränsle‑företag.
 • ”Vi kan inte bara stå på barrikaderna och skrika på allt som är fel, vi måste ha en dialog med företagen för att få fram förändringar”, säger Mariann Eriksson. Bild: Ola Jennersten
  ”Vi kan inte bara stå på barrikaderna och skrika på allt som är fel, vi måste ha en dialog med företagen för att få fram förändringar”, säger Mariann Eriksson.

"WWF köpt av storföretag"

I en ny bok beskylls Världsnaturfonden (WWF) för att ”sälja en grön image” till miljöförstörande storföretag. Här i Sverige samarbetar organisationen med bland annat bil- och skogsjättar.
   – Vi måste ha en dialog med för att få fram förändringar, menar Mariann Eriksson på WWF.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Pandor hamnar högt på topplistan över världens gulligaste djur, ständigt populära i reklam och barnprogram. I verkligheten är de revirhävdande, ganska retliga och har åtskilliga gånger skadat människor allvarligt.

Världsnaturfonden (WWF) – med den gulliga svartvita björnen som logotyp – är inte heller vad den synes vara. I alla fall inte om man ska tro boken Pandaleaks, av den tyske journalisten Wilfried Huismann, som kom ut i september i år.

I den anklagas miljöorganisationen, en av världens största, för att ge en grön fasad åt bland annat skogsskövling och jordbruk med genmanipulerade grödor och bekämpningsmedel.

”WWF är en villig leverantör av tjänster till energi- och livsmedelsgiganterna, och förser industrin med en grön, progressiv image”, skriver Huismann.

Fonden har avvisat anklagelserna och betecknar boken som oseriös.

Klubb för stora bidragsgivare

Boken börjar med WWF:s grundande 1961, då organisationen fick en gåva på 10 000 brittiska pund av oljebolaget Shell. Det bekräftas också av organisationen själv i en jubileumsbok från 2011. ”De konservativa naturvännerna ur överklassen som grundade WWF hade inga problem med att be oljebolag om finansiering”, skriver Huismann.

2000 började organisationen ”fasa ut” samarbetet med fossilbränsleföretag. Så sent som 1997 nominerade WWF oljebolaget Shell för ett brittiskt miljöpris.

Under organisationens tidiga år planerade man, enligt boken, att skapa ett gigantiskt naturreservat över norra Sydafrika och södra Kenya, och tränade sydafrikanska legosoldater för att skjuta ihjäl tjuvjägare.

En intern utredning erkände projektets existens, men betecknade det som ett privat initiativ av Nederländernas Prins Bernhard, grundare och dåvarande ordförande i organisationen.

Bland ”konservativa naturvänner ur överklassen” hämtades också medlemmarna till WWF:s exklusiva och diskreta ”1001 club” för storbidragsgivare. Flera europeiska kungligheter och näringslivstoppar är medlemmar. En av de mer kontroversiella var diktatorn Mobutu Sese Seko. Enligt Huismann har klubben ett betydande informellt inflytande över organisationens beslut.

Hård kritik för palmoljan

En verksamhet idag som kritiseras hårt i Pandaleaks är ”rundabordsgrupper” tillsammans med företag inom kontroversiella områden som palmolja och soja. Den förra ska ha godkänt projekt på Borneo som lett till utrotning av organgutanger. Sojagruppen, Roundtable on responsible soy (RTRS), anklagas för att ha hjälpt kemi- och bioteknikjättar som Monsanto att sprida sin genmanipulerade, växtgiftsresistenta soja i Argentina.

WWF hänvisar till sina kommentarer i en tidigare tv-dokumentär av Huismann, där organisationen säger sig ”inte ha något samarbete med” och ”aldrig gett någon grön välsignelse till” Monsanto.

– WWF grundade RTRS och det skulle aldrig kunna existera utan dem. Genom att acceptera Monsanto som medlem ger man dem en grön godkäntstämpel, säger Huismann till Dagens ETC.

Han får medhåll av agronomen Adolfo Boy, från den argentinska miljöorganisationen Grupo de reflexión rural.

– WWF i Argentina har arbetat med alla stiftelser sponsrade av bioteknikföretag som Monsanto och lokala storjordägare. De har spridit illusionen att monokulturer av genmanipulerad soja kan vara ”ansvarsfulla”, men de är antiekologiska till sin natur, säger han.

”Volvo har kommit långt”

En talesman för schweiziska WWF medgav i en intervju för Neue Bürcher Zeitung att organisationen tidigare också tagit emot direkta bidrag från Monsanto.

Rundabordsgrupperna finansieras med avgifter från medlemsföretag och på försäljningen av certifierade produkter. Roundtable on Sustainable palm oil har exempelvis årliga intäkter på runt 20 miljoner dollar.

I Sverige är ett 20-tal företag partners, vilket innebär att de finansierar gemensamma projekt som ska syfta till att minska företagets miljöpåverkan. Bland dem finns Volvo, som samarbetar om ökad bränsleeffektivitet.

Om WWF har avslutat samarbetet med oljebolag, är det konsekvent att fortsätta det med den bransch som är den största förbrukaren av olja?

– De flesta företag använder fossila bränslen i någon form. Vi anser att Volvo har kommit långt med att minska sina koldioxidutsläpp och i framtiden kommer också alternativa drivmedel, säger Mariann Eriksson, svenska Världsnaturfondens marknadschef.

Annan bedömning av Sveaskog

En annan partner är statliga Sveaskog, landets största skogsägare. Samtidigt visar en sökning på hemsidorna hos andra svenska miljöorganisationer att de bara tycks omnämna företaget i negativa sammanhang, aldrig som föredöme:

Naturskyddsföreningen skriver exempelvis att ”Sveaskogs skogsbruk i svenska folkets skogar inte är långsiktigt uthålligt”, medan Skydda Skogen skriver om ”åtskilliga bevis för att (de) avverkar skyddsvärda skogar samt avverkar skogar med metoder som ... strider mot skogsvårdslagen”.

– Det vi anser att de gjort positivt är att vara aktiva i att etablera en certifieringsstandard i skogen, svarar Mariann Eriksson.

Hon försvarar organisationens strategi att samarbeta med företag även i kontroversiella branscher.

– Vi kan inte bara stå på barrikaderna och skrika på allt som är fel, vi måste ha en dialog med företagen för att få fram förändringar.

WWF

En av världens största miljöorganisationer med lokalorganisationer i över 80 länder, runt fem miljoner medlemmar och 6 000 anställda. Centralorganisationen omsatte år 2012 cirka 140 miljoner euro.