Klimat.

2020-08-31 12:08
 • Klimataktivisterna Greta Thunberg, mitten, och Luisa Neubauer, till höger, inför mötet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin den 20:e augusti. Bild: Kay Nietfeld/AP/TT
  Klimataktivisterna Greta Thunberg, mitten, och Luisa Neubauer, till höger, inför mötet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin den 20:e augusti.
 • Friday for future-demonstration i Hamburg, Tyskland, 20 september förra året. Bild: Axel Heimken/AP/TT
  Friday for future-demonstration i Hamburg, Tyskland, 20 september förra året.
 • Anuna De Wever. Bild: Virginia Mayo/AP/TT
  Anuna De Wever.
 • Angela Merkel. Bild: Chrisrophe Simon/AP/TT
  Angela Merkel.
Puffetikett
Dagens ETC

Två år efter Gretas tändande gnista – nu kämpar rörelsen digitalt

Greta Thunberg och fyra andra FFF-aktivister fick nyligen ett privat möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Men den globala strejkvåg som förra året manifesterades genom massdemonstrationer världen över hålls i år på nätet.

”Statscheferna tar oss på allvar nu”, säger klimataktivisten Anuna De Wever.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 20:e augusti träffade Anuna De Wever, Greta Thunberg, Adélaïde Charlier och Luisa Neubauer Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera klimatkrisen. Tyskland innehar för närvarande det halvårsmässigt roterande ordförandeskapet i EU.

Fyra unga klimataktivister från rörelsen Fridays för Future fick ett ”vänskapligt möte” med Europas mäktigaste politiker – som varade en och en halv timme. För Greta Thunberg har den sortens möten närmast blivit en vana.

Mötet med Angela Merkel hölls två år efter att Greta Thunberg påbörjade sin skolstrejk för klimatet utanför Sveriges riksdag. En strejk som snabbt utvecklade sig till en global rörelse och som som kulminerade förra då Greta Thunberg, som yngsta någonsin, blev vald till årets person 2019 av Time Magazine. Under året alla lyssnade på henne upprepade hon gång på gång att världens ledare borde lyssna på vetenskapen och agera som i en krissituation.

Aktivism förflyttad till nätet

Miljonrörelsen Fridays för Future (FFF) satte press på världens ledare genom strejker och massiva demonstrationer runtom i världen. Men år 2020 skiftades världens fokus – från klimatkris till coronakris, och FFF har fått flytta sin aktivism online – där de har hamnat i medieskugga.

Efter mötet med Angela Merkel sade Greta Thunberg till reportrar vad hon brukar säga. Att Merkel – och alla andra ledare – måste början behandla klimatsituationen som en kris, kliva ur sina bekvämlighetszoner och vara modiga nog att tänka långsiktigt. I en debatt­artikel i The Guardian uttrycker Thunberg och andra aktivister missnöje med världspolitikers lamhet. Men den belgiska aktivisten Anuna de Weber, som var med på mötet med Merkel, är ändå försiktigt positiv.

– I stort var mötet positivt men jag hade hoppats att hon (Merkel) skulle ha haft en större medvetenhet om hur akut det är. Det hade jag förväntat mig med tanke på hennes bakgrund som fysiker. Hon lovade mycket men det var inte direkt några revolutionerande löften, säger Anuna De Wever till Dagens ETC.

Under mötet ska Angela Merkel ha understrukit att hon som fysiker är medveten om kraven från forskarna men att hon som politiker måste beakta situationens komplexitet. Hon lovade dock att Tyskland under ordförandeskapet skulle ”se till att skyddet av klimatet fort­skrider”.

– Hon var märkbart stolt över vad Europa uppnått men vi konfronterade henne med vad som verkligen krävs för att hålla sig under två graders global uppvärmning. Att vi är kilometer från målet i det avseendet, säger Anuna De Wever

”Ett viktigt steg”

Under mötet diskuterades främst frågan om europeisk koldioxidneutralitet till år 2050 och minskade koldioxidutsläpp till 2030, men även de kontroversiella frihandelsavtalet Mercosur mellan EU och Latinamerika. Aktivisterna motsätter sig detta på grund av förstörelse av tropisk regnskog och även Angela Merkel deklarerade sitt motstånd till avtalet – till aktivisternas förbehållsamma glädje.

– Det är ett viktigt steg, säger Anuna De Wever.

Enligt den tyska regeringens talesperson Steffen Seiberts uttalande efter mötet kom Angela Merkel och aktivisterna överens om att klimatkrisen var en global utmaning och att industriländerna har ett särskilt ansvar i kampen mot fenomenet.

Klimataktivisterna överöstes av komplimanger från Angela Merkel angående deras rörelse. Hon uppmuntrade dem att fortsätta. I gengäld lade de fram några förslag direkt till förbundskanslern.

– Vi sade till henne att hon måste kommunicera allvaret i situationen tydligare. Politiker fortsätter att självsmickrande framhäva ambitiösa åtaganden och säga att de är bestörta men i verkligheten är det de gör otillräcklig.

Den 25 september organiserar Fridays for Future ännu en global strejk. Förra året innebar det massiva demonstrationer på gatan i hundratals städer världen över. I år har protesterna förpassats till internet.

Inte försvagade – förändrade

Enligt De Wever har dock inte rörelsen försvagats av coronakrisen. Hon menar att det numera är tydligt att deras perspektiv tas på allvar i maktens korridorer. Innan möten med politiska ledare – som Angela Merkel – studeras deras förslag noggrant.

– Vi är seriösa och framför en samlad forskarkårs ståndpunkter, med fakta i ryggen. Vi lyckas framföra vår budskap och tar eget ansvar. Det har statscheferna insett, menar hon.

Själv praktiserar hon just nu inom den gröna gruppen i Europaparlamentet och ska i september börja studera Samhällsvetenskap på Vrijeuniversitetet i Bryssel.

– Det är mycket förberedelser inför rörelsens framtid, arbete i kulisserna för att det som beslutats också genomförs. Men pressen som vi skapade på gatorna påverkar fortfarande världsledarna. Pandemin är bara ytterligare en kris, säger Anuna De Wever.

Mötet med Merkel

Under förra veckan mötte Tysklands förbundskansler Angela Merkel Greta Thunberg, den tyska aktivisten Lisa Neubauer, och de belgiska aktivisterna Anuna De Wever och Adelaïde Charlier, fyra ledande aktivister i ungdomsrörelsen Fridays for Future (FFF) i Europa.

Tyskland innehar har för närvarande ordförandeskapet i EU.

Under mötet framförde aktivisterna samma krav som de ställt i ett öppet brev till världens ledare förra månaden, inför förhandlingarna om EU:s gröna återhämtningsprogram.

Bland annat uppmanar de EU och de globala ledarna att: Stoppa subventionerna till fossilindustrin; stoppa alla investeringar i prospektering och utvinning av fossila bränslen; införa en årlig, bindande koldioxidbudget; införa ekocid – miljömord – som ett brott inför Tribunalen i Haag; behandla klimatkrisen som en verklig krissituation.

Brevet har undertecknats av tusentals – frivilligorganisationer, akademiker, intellektuella och kändisar, däribland Malala Yousafzai, Leonardo DiCaprio, Priyanka Chopra, Opal Tometi, Jane Fonda, Coldplay, Mark Ruffalo, Margaret Atwood, Greenpeace och George Monbiot.