Klimat.

2014-08-21 13:07
  • ”Brunkol är det smutsigaste bränslet”, säger Em Petersson.
  • Gruvan i Jaenschwalde.

Tusentals protesterar mot Vattenfalls nya gruvor

På lördag samlas tusentals människor i tyska Lausitz för att protestera mot Vattenfalls planer på nya brunkolsgruvor i området.
   – Tar svenska staten klimatmålen på allvar, måste de också ta protesterna på allvar, säger Emma Nykvist på Greenpeace, som åker ner med en buss full av svenska deltagare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Protesterna går under namnet Human Chain-festival och samlar deltagare från många olika delar av Europa. Deltagarna kommer att bilda en åtta kilometer lång kedja mellan Lausitzregionen i östra Tyskland, där Vattenfall planerar fem nya brunkolsgruvor, över gränsen till den polska delen av Lausitz, där den polska energigruppen PGE fortsätter sin brunkolsbrytning.

– Kedjan symboliserar att brunkolseldning är ett gräns­överskridande miljöproblem, säger Emma Nykvist.

Imorgon, fredag, kör Greenpeace ner 65 svenskar som ska delta i den europeiska protesten.

– Hade vi haft resurser hade vi kunnat fylla betydligt fler bussar, intresset har varit stort, säger Emma Nykvist.

Human Chain-festivalen är en del av en större kampanj mot brunkol som Greenpeace driver på Europanivå.

– Brunkol är det smutsigaste bränslet av alla konventionella fossila bränslen. Den måste fasas ut. De nya brunkolsgruvorna kan fortfarande stoppas, förutsatt att staten tar sitt ansvar som ägare, säger Em Petersson, kampanjledare på Greenpeace.

Kol i hjärtat av Europa

Kolet i de fem planerade brunkolsgruvorna kommer, enligt Greenpeace beräkningar, att ge upphov till 1,2 miljarder ton koldioxidutsläpp i atmosfären. Lausitzregionen, i hjärtat av Europa, blir om planerna förverkligas Europas mest ”klimatskadliga område” samtidigt som de europeiska klimatmålen bokstavligen går upp i rök.

Vattenfall brukar säga att brunkolen är en förutsättning för den gröna energiomställningen i Tyskland eftersom de saknar backup i form av vattenkraft. Vad säger du om det?

– Brunkolen har blivit billig och ökat eftersom utsläppsrättssystemet har havererat. Med effektivare ledningar för elöverföring och stöd från bioenergi kan kolkraften fasas ut utan problem, säger Em Petersson.

Vill påverka politiker

Miljarder ton kol ligger gömt i marken under byarna i tysk-polska Lausitzregionen. Byar, skogar och fält har redan tidigare skövlats för att ge plats åt dagens gruvor. Nu växer protesterna bland lokalbefolkningen på båda sidor av gränsen mot ytterligare skövlingar av natur- och bostadsområden och planerade tvångsförflyttningar av 6 000 människor, enligt Human Chain. Förra året skrev 120 000 personer under en namnlista mot det planerade markgruveprojektet Welzow Süd II.

Greenpeace och de många europeiska och lokala miljöorganisationer som stöder Human Chain-protesten hoppas att de tyska förbundsregeringarna i Sachsen och Brandenburg och regeringen i Polen ska riva upp besluten om nya brunkolssatsningar i regionen. Val kommer att hållas i de båda tyska förbundsstaterna bara veckor efter lördagens kedjeprotest.

– Protesterna är också viktiga i en svensk kontext. De visar att det inte bara är en majoritet i Sverige som motsätter sig Vattenfalls kolinvesteringar, även det lokala motståndet är starkt, säger Emma Nykvist.

Det polska energibolaget PGE är delvis statligt ägt. Enligt Human Chain står den polske premiärministern Donald Tusk i vägen för en polsk energirevolution. Trots goda förutsättningar för grön omställning i landet stöder han nya satsningar på brunkol i kommunerna Gubin och Brody i Lausitz.

– Protesterna kommer att sända ett tydligt budskap om den polska regeringens destruktiva energipolitik innan de polska lokalvalen i november 2014, skriver Human Chain på festivalens hemsida.

Kräver skärpta ägardirektiv

Em Petersson hoppas också att uppmärksamheten kring Vattenfalls planer nu under valåret kan ge förutsättningar för nya ägardirektiv till bolaget här i Sverige.

– Vattenfall skyller delvis sina affärer på ägardirektiven och avkastningskraven. Ett maktskifte skulle kunna ge öppningar. Alliansen har ju inte lyckats vända Vattenfalls utsläpp trots att de haft åtta år på sig. Både M och S borde lyssna mer till sina koalitionspartners.

Vilka partier hoppas du mest på?

– MP och Fi, tätt följd av Vänsterpartiet är de partier som stödjer våra krav och tydligast säger sig vilja ha en förändring. Socialdemokraterna har hittills inte velat tala klarspråk om var de står, men jag hoppas på att de kommer driva igenom skärpta ägardirektiv om de får makten, säger Em Petersson.

På Vattenfall har man inga synpunkter på massdemonstrationen i Lausitz.

– Vi uppfattar förstås om folk protesterar, men om det påverkar våra planer är omöjligt att spekulera om, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Vattenfall för att få svar på fler frågor, men utan resultat.

Många problem med brunkol

• Human Chain-festivalen anordnas den 23 augusti i Lausitz, Tyskland. Den samlar tusentals människor i protest mot Vattenfalls och andra energibolags planer på nya brunkolsgruvor.

• Greenpeace är arrangör med stöd av ett stort antal lokal- och miljöorganisationer.

Problem med brytning och eldning av brunkol enligt Greenpeace och Human Chain:

• Människor förlorar sina hem, sjöar och vattendrag försuras och landskapet förstörs.

• Brunkolseldning bidrar starkt till koldioxidutsläppen, klimatmålen kommer inte att nås. Vattenfalls kolkraftverk i Lausitz (Jänschwalde, Boxberg och Schwarze Pumpe) släpper ut lika mycket koldioxid som hela Sverige.

• Brunkol har högre utsläpp av koldioxid än alla andra fossila bränslen, även ett modernt brunkolskraftverk släpper ut tre gånger så mycket CO2 som ett gaskraftverk.

• Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste 80 procent av de fossila reserver som är funna idag stanna i marken om vi ska klara av att hålla den globala temperaturhöjningen på hanterbar nivå. De nya gruvor som Vattenfall planerar syftar till att säkerställa brunkolleveranser till kolkraftverken framtill 2050.