Klimat.

2020-09-07 13:36
  • Aktivister från Extinction Rebellion genomförde tidigare under måndagen en blockad mot Preems anläggning i Lysekil. Foto: Extinction Rebellion/Pressbild
    Aktivister från Extinction Rebellion genomförde tidigare under måndagen en blockad mot Preems anläggning i Lysekil.
  • Isadora Wronski.
    Isadora Wronski.
Puffetikett
Dagens ETC

Trycket på S ökar efter MP:s nej till Preem

Efter att MP meddelat att partiet vill stoppa utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil ökar nu trycket på S i den omstridda frågan. Samtidigt pågår ett flertal protestaktioner riktade mot Preemraff. Under dagen blockerades ingången till anläggningen av aktivister fastlåsta i oljetunnor.

– Vi vill visa hur regeringens ekonomiska politik låser fast oss medborgare i en fossil framtid, säger Jonas Ohlsson, från Extinction Rebellion.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Miljöpartiet anser att regeringen måste stoppa utbyggnaden av Preems omdebatterade oljeraffinaderi i Lysekil, Preemraff. Det beskedet gav partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt i lördags.

– Det viktiga nu är att regeringen på något sätt stoppar den här utbyggnaden, därför att den är så klimatskadlig att den hotar våra klimatmål och vårt gemensamma klimatarbete, säger Tovatt till Ekot.

Mark- och miljööverdomstolen har gett tillstånd för en utbyggnad, men det slutgiltiga beslutet ligger på regeringens bord.

– Domstolens yttrande är ett underlag för regeringen. Men det står ju regeringen fritt att göra sin egen bedömning. Där kan man helt enkelt väga in andra samhällsintressen, framför allt klimatet, säger Lorentz Tovatt till Ekot.

Välkomnar beskedet

En rad miljöorganisationer står bakom kravet om att stoppa utbyggnaden, däribland Naturskyddsföreningen och Greenpeace, som välkomnar beskedet från MP.

– Förbränningsteknikens tid är förbi. Vi kan inte längre skapa energi genom att bränna upp vare sig fossil olja eller det som växer på våra åkrar eller i våra skogar. Den fossila infrastrukturen måste fasas ut, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige.

Socialdemokraterna har inte gett besked i frågan än, men beslutet väntas komma inom några veckor. Greenpeace förväntar sig samma besked från Stefan Löfven som från MP.

– Statsministern måste leda omställningen till en modern klimatanpassad och långsiktigt hållbar ekonomi, det är där jobben finns. Världens blickar riktas nu mot Sverige och frågan om vi kommer välja Parisavtalet eller Preem. Det vill säga: vår långsiktiga välfärd eller ett oljebolags kortsiktiga vinstintresse, säger Isadora Wronski.

Trycket ökar

Trycket på S om att sätta stopp för utbyggnaden ökar även internt. S-föreningen Reformisterna skrev nyligen i en debattartikel i Dagens ETC att regeringen måste säga nej till utbyggnaden av Preemraff: ”Socialdemokratin behöver visa att den tar vetenskapens budskap på allvar och driver på för en grön omställning i enlighet med Parisavtalets mål”.

Just nu pågår flera protestaktioner riktade mot utbyggnadsplanerna. Tidigare i dag blockerade bland annat ett antal aktivister från Extinction Rebellion ingången till oljeraffinaderiet i Lysekil.

– Vi vill visa hur regeringens ekonomiska politik låser fast oss medborgare i en fossil framtid som en majoritet av svenska folket vill bort ifrån, säger Jonas Ohlsson, en av aktivisterna som satt fastlåst i en oljetunna utanför ingången till Preemraff.

– Regeringens stödpaket borde leda oss in på en ny väg, bort från det fossila och orättvisa. De måste börja avveckla fossilindustrin, en gång för alla, fortsätter han.