Klimat.

2014-03-18 09:56
"Svenskar har ett nästan religiöst förhållande till skogen. Vi är ett naturfolk som bygger verandor och filar på våra inredningar som gärna består av föremål i trä, så ja, vårt hjärta slår extra för trä", säger Frida Arnqvist Engström.
"Svenskar har ett nästan religiöst förhållande till skogen. Vi är ett naturfolk som bygger verandor och filar på våra inredningar som gärna består av föremål i trä, så ja, vårt hjärta slår extra för trä", säger Frida Arnqvist Engström.

Svenskar med hjärtan av trä?

I höstas smyglanserades nya appen Wood – the Core of Scandinavian Design. Kreatörerna bakom Wood är journalisterna Frida och Anders Engström som tror att det svenska slöjdundret snart kommer ta musikundrets plats på exporttoppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Frida beskriver sig själv och maken Anders som riktiga materialnördar, som sedan de gav ut ett nummer av pappersmagasinet Hemstilat, ett magasin om trä och inredning av trä, ser trä överallt. Trots att magasinet var på svenska uppmärksammades det utomlands och då föddes idén att göra ett nummer till, fast digitalt och helt och hållet på engelska.

– Vi tänker oss att målgruppen är alla i hela världen som är intresserade av skandinavisk inredning och skandinaviska träslag, säger Frida Arnqvist Engström.

Pimpa en Ikea-pall

Wood är en engångsapp som bland mycket annat innehåller historien om Ikeahyllan Ivar, fakta och historia om olika träslag och en intervju med arkitekten bakom Ingemar Bergmans trähus på Fårö. Tips och inspiration till DIY-entusiaster saknas inte heller.

– Bland annat bad vi ett antal designers pimpa sin egen Ikeapall och skapa nya spännande möbler och föremål av loppisfynd. Man får också lära sig hur man flätar sin egen dörrmatta av björkris, för att ta några exempel. Tanken är att tipsen ska ge inspiration att skapa sin egen stil med trämaterial som finns runt omkring oss, säger Frida.

Vad är det som är så bra med trä?

– Det är ett självklart, universellt och spännande material som funnits i alla tider och över hela världen. Inte minst här i Skandinavien där vi har det runt knuten.

Har du någon egen favorit bland våra svenska träslag?

– I appen gör vi en grundlig genomgång av träden i den svenska skogen, ackompanjerad av musikaliska tolkningar av ljuden av svensk skog och svenska träd. Som norrlänning har jag en särskild förkärlek för tallar, medan min man är svag för ekar.

Har svenskar ett hjärta av trä, som man kan läsa i appen?

– Vi har en ovanligt stark naturkänsla med ett nästan religiöst förhållande till skogen. Vi är ett naturfolk som bygger verandor och filar på våra inredningar som gärna består av föremål i trä, så ja, vårt hjärta slår extra för trä och skogen det kommer ifrån.

Blir det fler appar i framtiden?

– Det är inte omöjligt. Vem vet om vi inte bestämmer oss för att erövra marknaden med nya material!

App för Ipad

Wood – the Core of Scandinavian Design kan laddas ner till Ipad.

Relaterade artiklar