Klimat.

2014-10-15 11:57
För första gången på 20 år ska nya kärnkraftsreaktorer byggas i Storbritannien. Här planeras det nya kärnkraftsbygget och David Cameron tittar på ritningarna. Bild: TT
För första gången på 20 år ska nya kärnkraftsreaktorer byggas i Storbritannien. Här planeras det nya kärnkraftsbygget och David Cameron tittar på ritningarna.

Subventionerad kärnkraft i England får stöd av EU

Storbritannien får införa massiva subventioner för bygget av nya kärnkraftsreaktorer. Det beslutade EU-kommissionen nyligen.
   – Kommissionen går emot sina egna riktlinjer, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Planerna på att bygga nya kärnkraftsreaktorer i Hinkley Point i sydvästra England har funnits i flera år. Men bolaget som ska bygga, franska EDF, har krävt att Storbritannien ska vara med och subventionera projektet för att det ska bli av. Nu blir det också så. EU-kommissionen beslutade förra veckan att godkänna subventionerna – trots att de tidigare varit starkt kritiska till planerna. Så sent som i somras beslutade kommissionen om nya energi- och miljöstödsriktlinjer där kärnkraft inte finns som ett alternativ. 

– Kommissionen går emot sina egna riktlinjer för energi och miljöstöd och öppnar nu upp för massiva subventioner för utveckling av brittisk kärnkraft. De bromsar den nödvändiga utvecklingen av förnybar energi, säger Rolf Lindahl, ansvarig för kärnkraftsfrågor på Greenpeace Norden. 

Han menar att beslutet dessutom riskerar att påverka andra länder. Till exempel överväger Tjeckien, Polen och Litauen att också subventionera nya kärnkraftverk. Nu kan EU-kommissionens beslut innebära att det är fritt fram. 

– Det här hotar att luckra upp den allmänna synen på kärnkraft, inte minst i Östeuropa, och kan mycket väl få fler länder att följa efter, säger Rolf Lindahl. 

Samtidigt har andra länder reagerat mot Storbritanniens planer. Inför beslutet sa Österrike att de tänker överklaga till EU-domstolen om subventionerna godkänns. 

– Denna skandal måste bekämpas på alla lagliga vägar som är möjligt, sa Andra Rupprechter, miljöminister i Österrike, enligt The Telegraph.

Kostnad 284 miljarder

Kostnaden för de nya reaktorerna väntas landa på runt 284 miljarder kronor. Det är nästan 100 miljarder mer än vad EDF först hade räknat med. Största delen av summan står den brittiska staten för – prislappen beräknas bli totalt drygt 200 miljarder kronor. Dessutom har Storbritannien garanterat EDF att de ska gå med vinst de första 35 åren.

– Brittiska skattebetalare låses fast i decennier, vid ett gårdagens energisystem, säger Rolf Lindahl.

Klimathot och olönsamt

Han menar att det faktum att nya reaktorer inte går att bygga utan statliga subventioner borde vara ett bevis i sig för att inte bygga – det är inte bara ett klimathot utan även uppenbart olönsamt. Och han är långt ifrån ensam om sin kritik. Till exempel menar den brittiske energirådgivaren Nick Butler enligt The Guardian att statens beslut om att subventionera är ett stort misstag som kommer att straffa skattebetalarna, och att affären kommer att gå till historien som ett exempel på den brittiska regeringens oförmåga att förhandla med kommersiella företag. 

• Bygget beräknas kosta 24,5 miljarder pund – cirka 284
miljarder kronor.

• Kärnkraftsreaktorerna väntas tas i bruk 2023 – då ska de generera 3,2 GW, vilket innebär en kostnad på 12 000 USD/KW. Elen ska stå för 7 procent av behovet i Stor-britannien. 

• Reaktorerna byggs med EPR-teknik, European Pressurized Water Reactor.