Klimat.

2021-03-23 16:20
I rapporten ”En grön ny giv för  Sverige” visar Reformisterna hur  landet kan bli klimatneutralt på 15 år. Jens Ergon och Annie Ross. Bild: Privat, Faksimil
I rapporten ”En grön ny giv för Sverige” visar Reformisterna hur landet kan bli klimatneutralt på 15 år. Jens Ergon och Annie Ross.
Puffetikett
Dagens ETC

Reformisterna: Så ska Sverige bli klimatneutralt och minska klassklyftorna

Under tisdagen lanserade den socialdemokratiska föreningen Reformisterna sin rapport ”En grön ny giv för Sverige”. Den presenterar en plan för hur Sverige kan bli klimatneutralt på bara 15 år – och samtidigt minska klassklyftorna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att Sverige och världen måste ställa om är de flesta överens om. Däremot saknas utarbetade förslag för hur omställningen ska gå till. Med sin nya rapport ”En grön ny giv för Sverige” presenterar den socialdemokratiska föreningen Reformisterna nu en sådan konkret, helfinansierad plan för en svensk klimatomställning. Rapporten täcker samtliga områden av betydelse för en grön, rättvis omvandling av samhället och ekonomin, enligt föreningen som menar att åtgärdsförslagen kan göra Sverige fossilfritt till år 2035.

– Det handlar om det troligen största jobb- och välfärdsskapande programmet sedan efterkrigstiden, sa Annie Ross i Reformisternas styrelse, när rapporten presenterades på en digital presskonferens under tisdagen.

Föreningen räknar med att planen  – lågt räknat – ger 200 000 nya jobb.

Stora vinster

En förutsättning för den föreslagna given är enligt rapporten en ”aktiv och inkluderande stat”, i motsats till dagens marknadsstyrning och strama budgetpolitik.

Förutom ett bindande stopp för fortsatta utsläpp förespråkar rapporten stora investeringar i offentlig infrastruktur och stöd till näringslivets och arbetsmarknadens omställning. Staten upp­manas att ta ett stort ansvar för att göra omställningen rättvis.

– För att planen ska vinna allmän acceptans måste välfärden stärkas och ojämlikheten pressas tilbaka samtidigt som klimatomställningen genomförs, sa Jens Ergon, som sitter i Reformisternas styrelse, på presskonferensen.

Reformisterna räknar med en maximal nettokostnad för staten på 60-75 miljarder kronor per år. Det kan jämföras med dagens jobbskatteavdrag som kostar nästan dubbelt så mycket.

– Samtidigt skulle en grön ny giv bespara samhället utsläpp för minst 3300 miljarder kronor. Vi går 2200 miljarder plus bara på utsläppsminskningen, sa biologen Patrik Lunqvist, som också är medlem i Reformisterna.

Grunden för en ny grön giv enligt Reformisterna:

En aktiv entrepreprenöriell stat som med morot och piska styr om industri, näringsliv och samhällsekonomin i sin helhet.

En inkluderande stat som fördelar omställningens kostnader och frukterna av den ekonomiska utvecklingen rättvist.

Ett nytt finanspolititiskt ramverk som ger staten det finansiella handlingsutrymme som krävs.

Läs rapporten i sin helhet på Reformisternas hemsida: www.reformisterna.se