Klimat.

2014-10-10 17:31
Demonstranter protesterade mot Cañete utanför parlamentet i Bryssel i samband med utfrågningen 1 oktober. Bild: Geert Vanden Wijngaert
Demonstranter protesterade mot Cañete utanför parlamentet i Bryssel i samband med utfrågningen 1 oktober.

Rasar mot oljebaron som klimatkommissionär

EU:s ansikte utåt i klimatfrågan blir den före detta oljebolagsägaren Miguel Arias Cañete. Jordens vänner rasar mot utnämningen. ”Det är skandal”, säger ordförande Ellie Cijvat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dagarna godkändes EU-parlamentet Miguel Arias Cañete som ny kommissionär för energi- och klimatfrågor. Den spanske kommissionären har efter hård kritik sålt sina tidigare investeringar i oljebolag, men genom sin familj har han fortfarande nära kopplingar till oljeföretag.

Kritiken mot Cañete som klimatkommissionär har varit hård och när han förra veckan frågades ut i parlamentet stod demonstranter utanför med protestskyltar och händerna symboliskt insmorda i något som liknade olja.

Ellie Cijvat, ordförande för miljöorganisationen Jordens vänner, är upprörd över att Cañete nu officiellt utsetts till klimatkommissionär.

– Det är skandal att man inte tar hänsyn till att han har haft övertydliga kopplingar till oljeindustrin. Det bådar inte gott inför det fortsatta klimatarbetet i EU, säger hon.

Hon fruktar att klimatarbetet inom EU nu allt mer kommer att stanna upp.

– Man ser framför sig att klimatarbetet kommer att gå långsammare. EU kommer inte att vara dne progressiva kraft som man borde  vara i de internationella förhandlingarna, säger Ellie Cijvat.

Valet av Cañete har väckt frågor även internt i EU. I slutet av september skickade den gröna gruppen, där Miljöpartiet sitter en skrivelse till EU-ordföranden Jean-Claude Juncker med formuleringar som ”Utöver bevisen mot att han har en oacceptabel sexistisk attityd har han kandidatur också väckt ett antal potentiella intressekonflikter”.

Det handlar bland annat om att både Cañetes son och svåger sitter med som beslutsfattare i de oljebolag han lämnade av jävsskäl.