Klimat.

2020-09-28 13:04
Efter Mark- och miljööverdomstolens yttrande om att utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil inte kan stoppas utifrån miljöbalken ligger frågan på regeringens bord. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Efter Mark- och miljööverdomstolens yttrande om att utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil inte kan stoppas utifrån miljöbalken ligger frågan på regeringens bord.
Puffetikett
Dagens ETC

Preem skrotar utbyggnadsplanerna i Lysekil

Nu drar Preem tillbaka ansökan om att få bygga det omdebatterade oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Styrelsen fattade beslutet igår.

– Det här beslutet är helt och hållet fattat på kommersiella grunder. Det är en sammanvägning av projektets lönsamhet men också dess tekniska genomförbarhet, säger Preems nya koncernchef Magnus Heimburg till Ekot

Den planerade utbyggnaden har lett till enorma protester från miljörörelsen och även hotat splittra regeringen då Miljöpartiet menat att regeringen borde stoppa utbyggnaden.

– I regeringen har den framförallt varit en fråga för Miljöpartiet som fått Socialdemokraterna att ta upp den på regeringsnivå överhuvudtaget för det behöver inte regeringen göra, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator, i Ekot.

Och på Twitter hörs nu många lättade och glada röster:

”Den som vågar vinner! Grön politik visar vägen framåt. Bra för Sverige och jobben att industrin förstår och investerar för framtiden!”, twittrar språkröret Per Bolund. 

Vänsterpartiet har också tydligt uttalat sig mot utbyggnaden av oljeraffinaderiet. Jonas Sjöstedt twittrar:

”Väldigt bra nyheter och en fin seger för klimatrörelsen och Vänsterpartiet. Hoppas att Preem nu istället satsar på förnybara bränslen.”

Vilken enorm seger för klimatet och miljörörelsen! Det skriver Greta Thunberg på Twitter.

What a huge victory for the climate and environmental movement!