Klimat.

2014-12-12 12:53
Greenpeace-aktivisterna säger sig ha velat hylla Nazcaindianerna – istället orsakade deras agerande skador som blir kvar i hundratals år. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT
Greenpeace-aktivisterna säger sig ha velat hylla Nazcaindianerna – istället orsakade deras agerande skador som blir kvar i hundratals år.

Peru rasande – Greenpeace trampade sönder världsarv

I samband med klimatmötet i Lima genomförde en grupp Greenpeaceaktivister en aktion vid världsarvet Nazcalinjerna.
   – Det är ett riktigt slag i ansiktet, säger Perus kulturminister.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nazcalinjerna är världens mest kända geoglyfer. Stora mönster har skapats i öknen mellan 500 före kristus och 500 efter kristus och föreställer bland annat djur och växter. Linjerna är kilometerlånga. Än i dag är det oklart hur och varför mönstren skapades.

Det är strängt förbjudet att vandra in i området, men på något sätt lyckades en grupp aktivister från Greenpeace ta sig dit och lägga ut ett budskap på marken som fotograferades från ett flygplan.

Nu vill Peru gripa de ansvariga. Intrånget kan ge upp till sex års fängelse.

– Området har blivit allvarligt skadat. Det är en attack mot Perus kulturella arv och mot mänskligheten. Om du går där tar det hundratals eller tusentals år för ett fotspår att återställas. Linjerna de har förstört är några av de mest synliga, säger Luis Jamie Castillo till The Telegraph.

Generalserkreteraren på väg till Peru

På Greenpeace har man redan gått ut med en offentlig ursäkt. Enligt kommunikatören Daniel Bengtsson är generalsekreteraren Kumi Naidoo på väg till Peru. Han ska personligen försöka lösa situationen.

– Vi hade aldrig för avsikt att uppträda respektlöst och beklagar så klart att människor har tagit illa upp, säger Daniel Bengtsson.

Enligt honom var inga aktivister från Norden med i aktionen, och så vitt han vet är samtliga inblandade kvar i landet. Inför aktionen hade Greenpeace kontakt med arkeologer för att just detta inte skulle hända.

– Vi kommer ta fullt ansvar för eventuella konsekvenser. Våra aktioner planeras väldigt noga så att inga skador på egendom eller natur ska inträffa, därför är det väldigt beklagligt om så ska ha skett i det här fallet.