Klimat.

2014-10-20 10:13
Bild: Thierry Monasse

Oljebaronen som ska leda klimatpolitik i EU

I november tillträder den nya EU-kommissionen. Energi- och klimatkommissionär blir spanske oljebaronen Miguel Arias Cañete. Det har upprört miljöorganisationer i hela Europa. Cañete kommer från en mäktig familj med vittgående förgreningar i både politiken och oljeindustrin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag är väldigt bekymrad över att det inte gick att få majoritet för att förhindra att han blev kommissionär. Han och hans familj har haft personliga finansintressen i den spanska oljeindustrin under väldigt lång tid, säger Peter Eriksson (MP), ledamot i Europaparlamentet.

Miguel Arias Cañete var fram till 2011 styrelseordförande i två spanska oljebolag som han också haft omfattande aktieinnehav i. Han sålde aktierna så sent som den 18 september i år, långt efter att det stod klart att han var aktuell som kommissionär.

Försäljningen är inget som blidkat europeiska miljöorganisationer. De menar att den mest är ett spel för gallerierna och att Cañete fortfarande har nära band till oljeindustrin som gör honom högst olämplig att leda EU:s energi- och klimatarbete. Även Peter Eriksson är starkt kritisk. 

– Han har sålt av sina egna aktier men har fortfarande kopplingar till industrin. Han har en svåger som nära affärsvän sedan 25 år och som är ledande inom företag i oljesektorn. Bara det borde vara skäl nog för att säga att han är olämplig som klimat- och energikommissionär, säger han.

Lång politisk karriär

Miguel Arias Cañetes politiska karriär spänner över tre decennier. Han började sin bana som lokalpolitiker i Andalusien på 1980-talet och är numera medlem i konservativa kristdemokratiska Partido Popular som sitter i regeringsställning i Spanien.

Han var landets jordbruks- och miljöminister fram till slutet av april i år och mellan 1986 och 1999 var han ledamot i EU:s kommitté för landsbygds- och jordbruksutveckling. På båda posterna anklagades han för intressekonflikt. Det berodde inte bara på kopplingarna till oljeindustrin utan också på att hustrun Micaela Domecqas adliga familj äger stora jordbruksföretag i Andalusien.

Inför utnämningen till kommissionär i början av oktober blev Miguel Arias Cañetes utfrågad skriftligen och muntligen av ledamöter i Europaparlamentet. Både hans hans oberoende och kompetens att hantera klimatfrågor ifrågasattes. Miguel Arias Cañetes slog i från sig och bedyrade att hans arbete som kommissionär inte skulle störas av några intressekonflikter. Han underströk bland annat att han sålt sina aktier i oljeindustrin och att han tidigare arbetat med klimatfrågor på olika nivåer.

– Mitt deltagande i klimattoppmötena i Doha och Warszawa, som stöd till EU-kommissionen, har gett mig väldigt god kunskap om mekanismerna bakom internationella förhandlingar i en FN-kontext. Det kommer definitivt att vara till nytta i förhandlingarna under toppmötet i Paris 2015. Jag skulle känna mig hedrad om parlamentet bekräftar min kandidatur, svarade Miguel Arias Cañetes Europaparlamentet bland annat.

Godkändes efter kohandel

Han godkändes först efter kohandel mellan parlamentets kristdemokratiska/konservativa partigrupp EPP och den socialdemokratiska gruppen S&D. I utbyte mot ett ja fick socialdemokraterna ett löfte om att Cañetes närmaste chef, kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, ansvarsområden ska inkludera ”hållbarhet, klimatåtgärder och energi”. Förhoppningen är att Timmermans därmed kommer att tvingas ta ansvar för att Cañetes sköter sitt jobb. Löftet lugnar emellertid inte Peter Eriksson som är orolig för EU:s framtida klimat och miljöpolitik. 

– Än så länge finns det ingen substans i orden. Man vet egentligen inte vad som menas med dem. Det måste fyllas med någon substans för att bli trovärdigt. Det finns en policy inom kommissionen om att man inte får ha motstridiga intressen och där håller inte Cañete måttet, säger Peter Eriksson.

CV: Miguel Arias Cañetes
Ålder: 64
Nationalitet: Spansk
Yrke: Tillträdande energi- och klimatkommissionär i EU-kommissionen

Politisk karriär i urval
1982-1986: Ledamot i Andalusiens lokala parlament och i den spanska senaten
1986-1999: Ledamot i Europaparlamentet i EU:s kommitté för landsbygds- och jordbruksutveckling
2000-2004: Jordbruks- och fiskeriminister i Spaniens regering
2004-2008: Ledamot i spanska kongressen, ekonomisk-politisk talesperson i Partido Popular och ordförande i partiets valberedning.
2011-2014: Jordbruks- och miljöminister i Spaniens regering

Företagsengagemang i urval
2005-2011: Styrelseordförande i spanska oljebolaget Petrolifera Ducar S.L.
2005-2011: Styrelseordförande i spanska oljebolaget Petrologis Canaris S.L.  
2009-2011: Styrelseledamot i bostadsbolaget Bami Newco S.A.

Aktieinnehav i urval
Petrolifera Ducar S.L: 2,5 procent av företagets aktier. Sålda 18 september 2014 till ett värde av motsvarande 1,7 miljoner kronor.
Petrologis Canaris S.L: 25 585 aktier sålda den 18 september 2014 till ett värde av motsvarande 2,2 miljoner kronor.  
Banco Bilbao Vizcaya-Argentaria BBVA: 50 procent av företagets aktier. Sålda den 18 september 2014 till ett värde av motsvarande 830 000 kronor.
Banco Santander: 14 322 aktier värda motsvarande en miljon kronor. Ej sålda.

Andra engagemang i urval
Stiftelsen för Kungliga spanska automobilklubben: Tidigare ordförande. Stiftelsens syfte är att ”studera utvecklingen och historien av den spanska bilindustrin och verka för bevarandet av bilens historiska arv”.
Stiftelsen FAES: Tidigare ledamot, avgick 18 september 2014. Stiftelsen FAES är en konservativ tankesmedja som står nära Partido Popular.