Klimat.

2014-06-02 14:58
Jordbävningen som utlöste katastrofen i Fukushima ödelade stora delar av samhället och hundratusentals människor tvingades fly.  Bild: Wally Santana/TT
Jordbävningen som utlöste katastrofen i Fukushima ödelade stora delar av samhället och hundratusentals människor tvingades fly.

Ny ton i japansk kärnkraftsdebatt

Kärnkraftsolyckan i Fukushima startade en ny våg av kärnkraftsmotstånd i Japan och hela världen. Landets ledning höll dock länge fast vid att energiformen är nödvändig. Men nu sprider sig skepsisen även i maktens korridorer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 11 mars 2011 drabbades tre av Fukushima Dai-Ichis reaktorer av härdsmälta i samband med en jordbävning och tsunami. Hundratusentals människor som evakuerades kommer aldrig att kunna återvända hem och världen kunde lägga ett nytt namn till listan över kärnkraftskatastrofer.

Några månader efter katastrofen bildades stiftelsen Japan renewable energy foundation, som arbetar för att få fram förnybara energikällor i Japan. Till ordförande utsågs svenska Tomas Kåberger, energiforskare och tidigare generaldirektör på Energimyndigheten.

Under snart tre års tid har organisationen arbetat i uppförsbacke. Visserligen finns ett stort folkligt stöd för avvecklingen av kärnkraften, men i maktens korridorer har det gått trögt. Nu tycker sig dock Tomas Kåberger se en öppning.

– Det är många som nu säger att det är omöjligt att gå tillbaka, nu måste vi göra något nytt, säger han.

Publicerade hemliga förhör

Ett tydligt exempel är en ledarartikel som publicerades i Japan Times för drygt en vecka sedan som menade att myten om kärnkraftens säkerhet nu fallit en gång för alla. Bakgrunden är att tidningen Asahi nyligen publicerade tidigare hemliga förhör som beskriver hur mänskliga misstag bidrag till katastrofen i Fukushima. I samma veva har en lokal domstol i Fukui fattat beslut om att förbjuda en återstart av ett kraftverk och fullständigt dömt ut kärnkraftens hela metodik för säkerhetsanalyser.

Domen har fått större betydelse för debatten än Tomas Kåberger kunnat föreställa sig. När den tidigare premiärministern och kärnkraftskritikern Junichiro Koizumi fick frågor från media om domen var svaret enkelt, ”den säger vad folk redan förstått”.

– När en tidigare premiärminister på det sättet stöder en modig domare så får det ett stöd i den allmänna debatten som är mycket starkare än jag hade trott.

En annan viktig symbol för attitydförändringen är att Koizumi, tillsammans med en annan tidigare premiärminister, bildat en kampanjorganisation mot kärnkraft. Båda är populära och har hög trovärdighet i Japan.

– Hans engagemang har väldigt stor betydelse i kretsar där man inte har något stort förtroende för miljöorganisationer och aktivister i största allmänhet, säger Tomas Kåberger.

Stor påverkan

Officiellt är regeringens hållning dock fortfarande att kärnkraften behövs. Men Tomas Kåberger poängterar att den inställningen för tillfället inte alls avspeglas i handling.

– De får skriva och säga vad de vill, det viktiga är vad man gör. Man har pratat om att återstarta reaktorer i några år nu, men faktiskt inte gjort det. Det är det som är det viktiga, säger han.

Katastrofen fick konsekvenser på flera håll i världen. Sedan den 11 mars 2011 har Tyskland genomfört sitt tidigare beslut om att avveckla kärnkraften helt och Schweiz har gått samma väg.

Att debatten i Japan inte kommit igång på allvar förrän nu förklarar Tomas Kåberger med att landet kännetecknas av en stor auktoritetstro som delvis stoppat upp en friare diskussion.

– Man lyder överordnade och är försiktig med att säga vad man tycker. Det gör att ­beslutsfattandet går långsamt. Det finns en beskrivning av ­Japans beslut som säger att det tar väldigt lång tid att fatta beslut, men när man väl fattat dem så genomför man dem snabbt och effektivt, säger Tomas Kåberger.

Här är alternativen

Alternativen till kol och kärnkraft är i första hand en utbyggnad av vindkraften, men även bioenergi och geotermisk energi. En utveckling av alternativa energikällor har dock stoppats upp av att energibolagen har regionala monopol som gör att de kan stoppa konkurrerande verksamheter, men en elmarknadsreform är på gång. ”Det går långsamt men man kommer steg för steg att öppna upp marknaden”, säger Tomas Kåberger.